ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Δ. Κουτσούμπας από τη Μυτιλήνη: οι πρόσφυγες πρέπει να φεύγουν απευθείας από τα νησιά στις χώρες επιλογής τους

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Στο εμπορικό λιμάνι Μυτιλήνης της ώρα που πλοίο της Φρόντεξ αποβίβαζε 440 πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκε σήμερα το πρωί κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ενώ αργότερα περιόδευσε στο hot spot της Μόριας που σήμερα φιλοξενεί περί τους 2.500 πρόσφυγες.

«Όσα είδα στη Μυτιλήνη σήμερα επιβεβαιώνουν τις τεράστιες ευθύνες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που προκάλεσαν το πρόβλημα των προσφυγικών ροών δημιουργώντας εμπλοκές , επεμβάσεις και πολέμους στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζουν να επιτείνουν το πρόβλημα, είπε ο κύριος Κουτσούμπας ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στο hot spot. Με τις αποφάσεις των κρατών μελών δημιουργούνται προϋποθέσεις εγκλωβισμού των ανθρώπων αυτών και σε αυτό συνδράμουν και τα hot spot και οι προδιαγραφές λειτουργίας τους .

Η μόνη λύση είναι από τις χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων που είναι κυρίως η Τουρκία η Ιορδανία και ο Λίβανος να γίνεται η καταγραφή και από κει με νόμιμα πλέον μέσα να μετακινούνται στις χώρες προορισμού τους. Ταυτόχρονα όσοι έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά η σε άλλες περιοχές της χώρας , με αεροπλάνα ή πλοία να μεταφέρονται απευθείας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαφορετικά δημιουργούνται προβλήματα και στις τοπικές κοινωνίες και τους κατοίκους των περιοχών αυτών, ταυτόχρονα με τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Πρώτα απ΄ όλα όμως πρέπει να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ με τελευταία την παρουσία του στην περιοχή του Αιγαίου, που έγινε με πρόσκληση της Τουρκίας η οποία στην αντιπαράθεσή της με την Ρωσία τους Κούρδους και την Συρία, θέλει να ενισχυθεί μες τα Νατοϊκά πλοία και όχι να λύσει το πρόβλημα εγείροντας ταυτόχρονα θέματα συγκυριαρχίας και παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Αυτή τη λύση αυτή την πολιτική θα προτάξει το ΚΚΕ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή».

Νωρίτερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Λέσβου όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. «Στις δομές της Λέσβου , το hot spot και τις δημοτικές δομές μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και 6.000 άτομα» είπε ο Σπύρος Γαληνός επαναλαμβάνοντας την πρόταση που από το καλοκαίρι έχει υποβάλει η καταγραφή να γίνεται στην Τουρκία, πρόταση στην οποία συμφώνησε και ο κύριος Κουτσούμπας. Ο δήμαρχος Λέσβου δώρισε στο ΓΓ του ΚΚΕ ένα λεύκωμα «το πέρασμα» σχετικό με την προσφυγιά των ελλήνων του παρελθόντος και των προσφύγων του σήμερα.

Στη συνέχεια ο κύριος Κουτσούμπας περιόδευσε και συνομίλησε με τους πολίτες στην αγορά της πόλης , ενώ επισκέφτηκε το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης και συναντήθηκε με το ιατρικό προσωπικό.

Στη συνέχεια στην περιφέρεια βορείου Αιγαίου συναντήθηκε με τους αντιπεριφερειάρχες Θοδωρή Βαλσαμίδη και Χρύσανθο Αργυρίου οι οποίοι ζήτησαν συνδρομή του ΚΚΕ να στηριχθούν τα νησιά και η τοπική οικονομία αφού έχουν δημιουργηθεί πολλαπλά προβλήματα σε κοινωνικό οικονομικό ακόμα και περιβαλλοντικό επίπεδο από την προσφυγική κρίση. Όλα αυτά τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τις επεμβάσεις και τις πολιτικές των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είπε ο κύριος Κουτσούμπας και χρειάζεται μια πιο καθαρή φωνή και από την τοπική αυτοδιοίκηση προς τις κυβερνήσεις .

Η επίσκεψη του ΓΓ του ΚΚΕ στη Λέσβο ολοκληρώθηκε με πολιτική ομιλία στις 7:30 το βράδυ στο δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης.