ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Εγκληματική πολιτική ο εγκλεισμός των προσφύγων στα νησιά

Δημήτρης Αγγελίδης

Σαν ευκαιρία να περάσει την πλήρη αντιπροσφυγική ατζέντα του εγκλεισμού, της αποτροπής και των άμεσων απελάσεων, χρησιμοποιεί την πανδημία του κορονοϊού η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, να προχωρήσει σε περιορισμό της κυκλοφορίας των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, με αστυνομικά μέτρα που δεν έχουν παρθεί για τον γενικό πληθυσμό, παρόλο που δεν έχει μέχρι στιγμής εμφανιστεί κανένα κρούσμα στα ΚΥΤ.

Την ίδια ώρα, κωφεύει στις εκκλήσεις ανθρωπιστικών και ιατρικών οργανώσεων, για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και εκκένωση των ΚΥΤ, με άμεση μεταφορά των πιο ευάλωτων σε κατάλληλες δομές μικρής κλίμακας στην ενδοχώρα, εκεί όπου μπορούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ακολουθήσουν τα μέτρα προστασίας του γενικού πληθυσμού και να έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Είναι ανατριχιαστική η αδιαφορία που επιδεικνύει στην πράξη η κυβέρνηση για την υγεία και τη ζωή ευάλωτων ανθρώπων. Ελπίζει κανείς να μην αποδειχτεί εγκληματική.

«Ο περιορισμός των μετακινήσεων των ανθρώπων από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι απαράδεκτη απόφαση και συνιστά διάκριση. Πρόκειται για εγκλεισμό παιδιών, γυναικών και ανδρών σε καταυλισμούς με σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού, με απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης, όπου είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τα ελάχιστα μέτρα για την πρόληψη και την προστασία, που περιλαμβάνουν πλύσιμο χεριών, απόσταση και αυτοπεριορισμό. Τέτοιοι εγκλεισμοί κάνουν τον εκάστοτε πληθυσμό πιο ευάλωτο στον κορονοϊό από τον υπόλοιπο κόσμο. Η απόφαση βάζει τους ανθρώπους στα ΚΥΤ σε μεγαλύτερο κίνδυνο και αυξάνει το άγχος και το φόβο, που μπορεί να μετατραπούν σε αύξηση της βίας, η οποία θα είναι καταστροφική.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση για την άμεση μετακίνηση όσων ζητούν άσυλο, σε σημεία όπου μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, με προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους. Ο εξαναγκασμός των ανθρώπων να ζουν σε συνθήκες υπερπληθυσμού, ως μέρος μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την κράτηση, ήταν πάντα μια πολιτική μη σοβαρή και μη υπεύθυνη. Γίνεται χειρότερη μπροστά στον κίνδυνο του κορονοϊού. Οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να είναι συντονισμένη και να έχει στόχο την καλύτερη διαχείριση», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Αυτά τα στοιχεία δεν φάνηκε να απασχολούν τον ιατρικό σύλλογο Κω, που τη Δευτέρα «παρακάλεσε» – αυτό το ρήμα χρησιμοποίησε – τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να εξετάσει «το ενδεχόμενο να αρθεί η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στο HOT SPOT της Κω, προφυλάσσοντας έτσι, τόσο τους ίδιους όσο και το κοινωνικό σύνολο». Πώς ακριβώς προφυλάσσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ο εγκλεισμός σε τέτοιες συνθήκες, δεν το διευκρίνισε ο ιατρικός σύλλογος.

Το γεγονός ότι δεν έχει εκραγεί η υγειονομική βόμβα που κατασκευάζει η κυβέρνηση στα ΚΥΤ, με την βοήθεια της Ε.Ε., αν όχι με τις υποδείξεις της, όπως και το γεγονός ότι η πανδημία έφτασε στη χώρα μας από αλλού, δεν πτοεί την αντιπροσφυγική ρητορική της κυβέρνησης. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι η απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα προσφέρεται για να εξυπηρετήσει την αντιπροσφυγική της ατζέντα, είτε πρόκειται για την συμπεριφορά της Τουρκίας είτε για την πανδημία του κορονοϊού.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κλιμάκωσε χθες αυτή την ρητορική, που συνιστά πολιτική σπέκουλα στο θέμα του κορονοϊού. «Οι άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης, από τον προηγούμενο ήδη μήνα, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τη θωράκιση των εθνικών συνόρων, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο να κρατήσουμε μακριά από τα ΚΥΤ και κατ’ επέκταση τα νησιά μας τον κίνδυνο του κορονοϊού. Περιμένω την κατανόηση και συμμόρφωση όλων των διαμενόντων και εργαζομένων εντός των ΚΥΤ», σημείωσε.

Κανένα στοιχείο δεν παρέθεσε ο υπουργός. Και βέβαια δεν ανέφερε ότι αυτές οι πολιτικές δεν συμφωνούν με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως και ότι έχουν καταδικαστεί σαν αντίθετες με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο από την αρμόδια Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ίλβα Γιόχανσον, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και από περισσότερες από 120 ευρωπαϊκές και ελληνικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό.