ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Εθελοντική γενναιοδωρία και κοινωνική λεηλασία

Η ιδέα να δώσουν οι βουλευτές το 50% του μισθού τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μια σωστή ιδέα. Είναι επίσης μια ιδέα «εμπορική», που θα πουλήσει πολύ. Αυτό το ήξερε, φυσικά, ο Κ. Μητσοτάκης όταν την κατέθεσε. Αλλά ο πρωθυπουργός δεν είχε την πολιτική βούληση να την επιβάλει.

Την πρότεινε μόνο εθελοντικά. Αξίζει τις επόμενες ημέρες να παρακολουθήσουμε ποιοι και πώς θα ανταποκριθούν.

Η αλήθεια είναι ότι χιλιάδες πολίτες βλέπουν αυτόν τον καιρό τις αποδοχές, τη δουλειά τους και τη ζωή τους να κόβονται στη μέση.

Η παραίτηση των βουλευτών από το 50% των αποζημιώσεών τους δεν θα ήταν μόνο μια κίνηση συμβολισμού, αλλά θα εξασφάλιζε και μερικές παραπάνω μάσκες για το δημόσιο σύστημα Υγείας που δοκιμάζεται.

Αν το ζητούμενο είναι το κύρος της Βουλής, θα έπρεπε λοιπόν αυτή η κίνηση να είναι καθολική και υποχρεωτική, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και να εγκριθεί με παμψηφία. Θα έπρεπε επίσης το μέτρο αυτό να επεκταθεί στα χρυσοπληρωμένα γκόλντεν μπόις της ΔΕΗ και των υπόλοιπων ΔΕΚΟ, στους πρώην βουλευτές και υπουργούς και σε όσους εισπράττουν τέτοια ποσά από το Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση αυτή δεν μπορεί να συμψηφίζεται με την περικοπή 50% των μισθών που προωθεί η κυβέρνηση ούτε με τη σκανδαλώδη επιδότηση της ιδιωτικής Υγείας και των κέντρων κατάρτισης.

Διότι, την ώρα που τα ΜΜΕ στρέφουν την προσοχή του κόσμου σε τέτοιες κινήσεις συμβολισμού, η επίθεση στον κόσμο της εργασίας και η λεηλασία του δημοσίου συμφέροντος βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το ένα δεν μπορεί να κουκουλώσει το άλλο. Να είμαστε συνεννοημένοι.