ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Εθνικά θέματα και «ράδιο αρβύλα»

Εδώ και λίγες μέρες, ανεπίσημες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προσπαθούν να σηκώσουν ένα εθνικό εγερτήριο εναντίον του Ερντογάν, ο οποίος -λένε οι πηγές- στέλνει εναντίον της χώρας μας πρόσφυγες μολυσμένους με κορωνοϊό.

 Η διαρροή εμφανίστηκε πρώτα σε πρωινή εφημερίδα και κατόπιν σε φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες που δημοσίευσαν πανομοιότυπο ρεπορτάζ, το οποίο προφανώς διανεμήθηκε από το υπουργείο.

Πράγματι, η πληροφορία είναι εντυπωσιακή. Τόσο ώστε να διερωτάται κάποιος γιατί κανένα αξιόπιστο στοιχείο γύρω από την υπόθεση αυτή δεν έχει παρουσιαστεί.

Γιατί η Ελλάδα δεν έχει καταγγείλει την Τουρκία στους διεθνείς οργανισμούς και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και γιατί δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιατί επισήμως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφεύγει να επιβεβαιώσει την είδηση, το ίδιο και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. Πώς εξηγείται ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έσπευσε να διαψεύσει τη συγκεκριμένη πληροφορία.

Και, τέλος, γιατί είναι εξαφανισμένο το υπουργείο Εξωτερικών σε μια περίοδο τόσο κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Υπάρχει, φυσικά, παγκόσμια πανδημία και οι μετακινήσεις ανθρώπων μπορούν να συμβάλουν στη διάδοση του κορωνοϊού, δεδομένων μάλιστα των συνθηκών υπό τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες.

Αλλά από εκεί μέχρι τη συνωμοσιολογική αναγωγή των προσφύγων σε βιολογικό όπλο του Ερντογάν υπάρχει τεράστια απόσταση.

Και εύκολα διακρίνει κανείς πίσω από όλα αυτά την πρόθεση να δικαιολογηθούν πρακτικές κατάφωρα αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο, όπως τα push backs στη θάλασσα, καθώς και να πιεστούν ακόμα περισσότερο οι νησιωτικές κοινωνίες για τη δημιουργία κλειστών κέντρων.

Είναι πολύ σοβαρά τα θέματα αυτά. Και η διαχείρισή τους δεν μπορεί να γίνεται σε στυλ «ράδιο αρβύλα».