ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Εν αναμονή της ελληνικής απάντησης στους θεσμούς

Στη βελγική πρωτεύουσα διευκρινίζουν ότι η πρόταση των θεσμών δεν έχει τελεσιγραφικό χαρακτήρα, αλλά πρόκειται για μια βάση συζήτησης για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας.

Το κλίμα άλλωστε δεν είναι αρνητικό για την Ελλάδα στην έδρα της Ευρωζώνης, ωστόσο όπως επισημαίνεται θα πρέπει μέσα στις επόμενες ώρες να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, ώστε να ξεκινήσει η τελική φάση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να τελειώσει πολύ σύντομα.

Οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις που δημοσιοποίησε χθες η Κομισιόν επιβεβαιώνουν την υπεραπόδοση της χώρας στον δημοσιονομικό τομέα σε σχέση με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που διευκολύνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης.

Απαραίτητη η πρόοδος μέσα στην εβδομάδα

O επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κάνει έκκληση για υπευθυνότηταΠάντως, η γενική εκτίμηση που επικρατεί είναι πως θα πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος μέσα στην εβδομάδα, ώστε στη συνεδρίαση του Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, εάν δεν επιτευχθεί πολιτική συμφωνία, τουλάχιστον να τεθούν οι βάσεις για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέχρι το τέλος του μήνα. Κι αυτό γιατί κανένας δεν θέλει να συνεχίζει να βρίσκεται ανοικτό το ελληνική ζήτημα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία, στις 15 Μαρτίου, ούτε είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας κάτι τέτοιο, υπογραμμίζουν στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Les Echos κάνει έκκληση για υπευθυνότητα, προκειμένου να υπάρξει θετική έκβαση στο Εurogroup. Επικαλείται και τις χθεσινές προβλέψεις της Κομισιόν τονίζοντας ότι δεν είναι εσφαλμένοι οι αριθμοί, ούτε προϊόν φαντασίας.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες