ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Επιχείρηση «εξαφανίστε τις υποκλοπές»

Σε απέλπιδα προσπάθεια να “εξαφανίσει” από την ατζέντα το σκάνδαλο των υποκλοπών επιδίδεται το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια συγκυρία που δείχνει ιδιαίτερα “στριμωγμένο” από τις αποκαλύψεις αλλά και τις κλιμακούμενες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την διερεύνηση του ζητήματος.

Άλλωστε, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη φάνηκε να επικρατεί ιδιαίτερος εκνευρισμός και δυσφορία από την ανακοίνωση της αποστολής της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις (Pega) στην Ελλάδα και την Κύπρο, που έβαζε επί τους ουσίας “στο κάδρο” και τον πρωθυπουργό, ζητώντας συνάντηση μαζί του.

Εκείνο που δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό στο Μαξίμου αφορούσε, σύμφωνα και με το σχετικό ρεπορτάζ του tvxs.gr, το γεγονός ότι το πρόγραμμα είχε συμφωνηθεί από τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών ομάδων στην Επιτροπή Pega, μεταξύ των οποίων και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο οποίο ανήκει η ΝΔ.

Οπως προβλέπεται από τον κανονισμό, ο πρόεδρος της Επιτροπής και μέλος του ΕΛΚ, Γερούν Λέναερς,  υπέβαλε  προς έγκριση το σχέδιο προγράμματος των συναντήσεων στο προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο το ενέκρινε ομόφωνα.

H σχετική επιστολή του  .Λέναερς προς την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, που δημοσίευσε το Tvxs.gr, δεν αφήνει καμία αμφιβολία: ο κ. Λέναερς ζήτησε  την έγκριση της ηγεσίας του σώματος για την πραγματοποίηση της αποστολής και του σχεδίου προγράμματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Στρασβούργο, όπου διεξάγεται αυτές τις μέρες η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, μετά τη δημοσιοποίηση του προγράμματος το Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε παρασκηνιακές πιέσεις για να μετριαστεί ο αντίκτυπος από την πρόθεση της Επιτροπής να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Δημητριάδη αλλά και τους επιχειρηματίες κ.κ. Λαβράνο και Μπίτζιο, για τους οποίους η ΝΔ αρνήθηκε να κληθούν για κατάθεση στην ελληνική Εξεταστική Επιτροπή.

Λόγω των  ισχυρότατων πιέσεων της Αθήνας, ο πρόεδρος της Pega κ.Λέναερς, με ανάρτηση του στο twitter, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα δεν αποτελεί παρά «ένα πολύ πρώιμο σχέδιο ατζέντας για εσωτερική χρήση, το οποίο δεν είχε καν κοινοποιηθεί στις πολιτικές ομάδες ή άλλους συνομιλητές». Οι πολιτικές ομάδες όμως είχαν ήδη συμφωνήσει για το πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή της  Βουλής επιχειρεί να “κλείσει” το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός δείχνει συνειδητά να αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στο ζήτημα, παρά τις πρόσφατες αποκαλύψεις.

Όλα τα παραπάνω διεξάγονται και με φόντο την απόπειρα και του φιλοκυβερνητικού τύπου να προβάλλει εικόνα έλλειψης ενδιαφέροντος εκ μέρους της κοινής γνώμης για τις εξελίξεις στο σκάνδαλο με άρθρα και δημοσκοπήσεις. Ενδεικτικός είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Νέων προ λίγων ημερών, κάνοντας “δεύτερη ανάγνωση” δημοσκόπησης της Metron Analysis έσπευσε να αποφανθεί: « Υποκλοπές τέλος».