ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Ερώτηση στη Βουλή για επιθέσεις σε δημοσιογράφους και διασπορά ψευδών ειδήσεων σε Χίο- Λέσβο

Συγκεκριμένα, το πρώτο σκέλος της Ερώτησης αναφέρεται σε επιθέσεις που δέχτηκαν δημοσιογράφοι στα δύο νησιά κατά τους προηγούμενους μήνες κατά την κάλυψη θεμάτων σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό.Οι επιθέσεις αυτές καταγγέλθηκαν από συλλογικά όργανα των δημοσιογράφων στις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές.

Το δεύτερο σκέλος της Ερώτησης αναφέρεται στο φαινόμενο της κατασκευής ή/και διασποράς ψευδών ειδήσεων, κυρίως μέσω παραδημοσιογραφικών ιστοσελίδων, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια ξενοφοβικού κλίματος.

Ο Υπουργός ερωτάται με ποιο τρόπο, εντός των ορίων των καθηκόντων του, σκοπεύει αφενός να προστατεύσει την ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και αφετέρου να αντιμετωπίσει φαινόμενα ακραίας παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

Κατά τους προηγούμενους μήνες παρουσιάστηκαν σε περιοχές όπως η Χίος και η Λέσβος περιπτώσεις επιθέσεων, λεκτικών και φυσικών, εναντίον δημοσιογράφων από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους με στόχο την δημοσιογραφική ιδιότητά τους και τη σχετική με αυτή λειτουργία τους κατά την κάλυψη θεμάτων σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Οι επιθέσεις αυτές έχουν καταγγελθεί δημόσια αλλά και στους κατά τόπους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Συγκεκριμένα, στο περιθώριο εκδήλωσης διαμαρτυρίας για το προσφυγικό στη Χίο στις 14-9-2016, δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας «Πολίτης» έγινε δέκτης φραστικών επιθέσεων και απειλών από μέλη ακροδεξιών κύκλων. Πιο σοβαρή ήταν η φυσική επίθεση που δέχθηκε ο διευθυντής της τοπικής ενημερωτικής ιστοσελίδας «astraparis.gr», ο οποίος υπέστη θλαστικό τραύμα στο αριστερό του χέρι. Ο δημοσιογράφος κατέθεσε μήνυση εναντίον φερόμενου μέλους ακροδεξιάς οργάνωσης τον οποίο κατονόμασε ως φυσικό αυτουργό της επίθεσης. Σημειώνεται ότι δημοσιογράφοι της Χίου στις 20-9-2016 ενημέρωσαν για τα συγκεκριμένα περιστατικά καθώς και το εν γένει εχθρικό προς αυτούς κλίμα που καλλιεργείται από συγκεκριμένους κύκλους την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου. Παρόμοια περιστατικά (εξύβριση δημοσιογράφου από συγκεντρωμένους, χειροδικία εναντίον δημοσιογράφου έξω από το ΚΥΤ Μόριας) έχουν συμβεί και στη Λέσβο, για τα οποία ενημέρωσαν την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης μέλη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ).

Παράλληλα παρατηρούνται φαινόμενα κατασκευής και διασποράς ψευδών ειδήσεων, κυρίως μέσω παραδημοσιογραφικών ιστοσελίδων, με σκοπό την καλλιέργεια ξενοφοβικού κλίματος, γεγονός που υποδαυλίζει ακραίες συμπεριφορές απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και δημοσιογράφους. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρουμε την «είδησης» περί απαγόρευσης της έπαρσης και υποστολής σημαίας στη Μυτιλήνη, πληροφορία που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία επεισοδίων από εθνικιστικούς κύκλους πριν διαψευστεί επισήμως από το ΓΕΣ, καθώς και πιο πρόσφατη ευρεία κυκλοφορία «είδησης» στη Χίο περί «κατάληψης» οικίας από πρόσφυγες/μετανάστες η οποία διαψεύστηκε από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Β. Αιγαίου.

Επειδή η κατάσταση είναι διαρκώς επιδεινούμενη και ουδεμία πρωτοβουλία έχει αναληφθεί για την αντιμετώπισή της εκ μέρους των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Έχει λάβει ενημέρωση σχετικά με την ανωτέρω περιγραφόμενη κατάσταση;
  2. Πως προτίθεται να προστατέψει την ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος;
  3. Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει τα ακραία φαινόμενα παραπληροφόρησης και κατασκευής ψευδών ειδήσεων;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Αντωνίου Χρήστος

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαγιωνάκη Βάλια

Γάκης Δημήτρης

Γιαννακίδης Στάθης

Δέδες Γιάννης

Δουζίνας Κώστας

Καββαδία Αννέτα

Μουμουλίδης Θέμης

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπαλλής Συμεών

Μπαλτάς Αριστείδης

Μπαλωμενάκης Αντώνης

Μπάρκας Κώστας

Ξυδάκης Νίκος

Πάλλης Γιώργος

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαφιλίππου Γιώργος

Παυλίδης Κώστας

Ρίζος Δημήτρης

Σεβαστάκης Δημήτρης

Σηφάκης Γιάννης

Σταμπουλή Αφροδίτη

Τζαμακλής Χάρης

Ψυχογιός Γιώργος