ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Ημέρα ντροπής και διασυρμού

 

Ως ντροπιαστική μέρα για την Ελλάδα χαρακτηρίζουν τη προχθεσινή, ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έλαβαν μέρος στη συνάντηση της LIBE (Επιτροπή Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων). Η κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε ως ακροδεξιά, εξαιτίας της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τους πυροβολισμούς προσφύγων και τις βίαιες επαναπροωθήσεις από το λιμενικό σώμα.

Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε για χαμένη ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση, ενώ οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχασαν πολλές φορές την υπομονή τους, περιμένοντας μάταια εξηγήσεις από τους Έλληνες υπουργούς (Κουμουτσάκο, Μηταράκη, Χρυσοχοϊδη), όπως φαίνεται στα παρακάτω βίντεο. «Νόμιζαν ότι είχαν έρθει σε πάνελ του ΣΚΑΪ» σχολιάζει στο Tvxs.gr o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτης υπογραμμίζοντας ότι: «Η Ελλάδα που όλοι είδαμε προχτές στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μια Ελλάδα που δεν μας αξίζει. Ούτε σ’ εμάς τους Έλληνες, ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη.»

Ο Γ. Κουμουτσάκος, ο Ν. Μηταράκης και ο Μ. Χρυσοχοϊδης αρνήθηκαν τις κατηγορίες αλλά όχι απλά δεν κατάφεραν να πείσουν την επιτροπή, αλλά την εκνεύρισαν κιόλας, αφού κάποια στιγμή ο πρόεδρος της επιτροπής Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, είπε: «Δεν θέλουν να απαντήσουν, αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα της συνεδρίασης».

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Τινέκε Στρικ, αναφέρθηκε στους θανάτους και τους τραυματισμούς μεταναστών από πυροβολισμούς και είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει άρνηση για ό,τι συμβαίνει. Η Κορνέλια Ερνστ (GUE) ρώτησε τους Έλληνες υπουργούς αν μπορούν να διεξαγάγουν μια μη κομματική έρευνα, ενώ παράλληλα κάλεσε την Κομισιόν να αναλάβει δράση και να μη μένει μόνο στα λόγια ενώ ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Ρουί Ντεβέσα, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για ακροδεξιά ρητορεία με σφραγισμένα σύνορα και περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων.

Διεθνής Αμνηστία: Χαμένη ευκαιρία για την Ελληνική κυβέρνηση

Ο Massimo Morati, Διευθυντής Έρευνας της Αμνηστίας στην Ευρώπη, από τη μεριά του, επισημαίνει ότι «η χτεσινή συνάντηση της LIBE αποτέλεσε μια τεράστια χαμένη ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση, να θέσει σε εφαρμογή τη δέσμευσή της, την οποία έχει επιβεβαιώσει επανειλημμένα, ως προς τα θεμελιώδη δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Οι Έλληνες υπουργοί αποτυγχάνουν διαρκώς να ανταποκριθούν στις επίμονες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις (pushbacks), ακόμα και όταν ερωτώνται για συγκεκριμένα περιστατικά, όπως η υπόθεση της Nadera Almonla, την οποία κατέγραψε η Διεθνής Αμνηστία, ή τις υποθέσεις των Muhammad Gulzar και Muhammad Al Arab (σημ: και οι δύο έπεσαν νεκροί από πυρά). Η στάση τους καθόλη τη διάρκεια της συγκεκριμένης συζήτησης, μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως μη-πρόσφορη και μη-συνεργάσιμη.»

Η Διεθνής Αμνηστία, που απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Juan Fernando López Aguilar, ενόψη της χτεσινής συνάντησης υπογραμμίζει επίσης ότι: «Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της ΕΕ, ελπίζουμε ότι η συζήτηση θα λειτουργήσει ως εναρκτήριο σημείο για την ανάπτυξη αποτελεσματικών μηχανισμών της ΕΕ, για την παρακολούθηση και την εξακρίβωση των επαναπροωθήσεων, όπως προτάθηκε από την Επίτροπο Johansson. Ωστόσο, είναι αναγκαίο η Επιτροπή να επιδείξει μεγαλύτερη δέσμευση στην παρακολούθηση υποθέσεων που είναι ήδη καλά τεκμηριωμένες, τα θύματα των οποίων αξίζουν δικαιοσύνη και λογοδοσία.»

Κ. Αρβανίτης: «Νόμιζαν πως ήρθαν σε πάνελ του ΣΚΑΪ»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, λέει στο tvxs.gr πως δεν βγήκε χαμένη μόνο η κυβέρνηση αλλά και η χώρα γιατί εμφανίστηκε ως χώρα με έπαρση και αλαζονεία. «Εμφανίστηκε να μιλά με λόγο ακροδεξιό, όπως επεσήμανε και ο Ισπανός Ευρωβουλευτής».

Σχολιάζοντας την εικόνα της συνεδρίασης ο Κ. Αρβανίτης επισημαίνει: «Οι υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη προσήλθαν στη συνεδρίαση με ύφος χιλίων καρδιναλίων και ξεκίνησαν να παρουσιάζουν την ρόδινη εικονική πραγματικότητα του προσφυγικού στη χώρα μας, την πραγματικότητα που διάβασαν με επιμέλεια στα σημειώματα που τους ετοίμασαν οι συνεργάτες τους, την πραγματικότητα με την οποία ακκίζονται σε τηλεοπτικά στούντιο ενώπιον φιλικών πάνελ. Όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν είναι στούντιο του ΣΚΑΪ. Ε, εκεί λοιπόν την πάτησαν. Το «πάνελ» χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ήταν φιλικό. Για την ακρίβεια, δεν ήταν καν πάνελ. Ήταν εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων πολιτών από πολλές πολιτικές ομάδες, όχι από την Αριστερά όπως επιχείρησαν να διακινήσουν και πάλι διάφοροι λαθρόβιοι ποντικοί, αλλά από τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους, ακόμη και από το Φιλελεύθερων πολιτικών καταβολών (και Κεντροδεξιό το λες, εύκολα) RENEW»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Ακροδεξιά, χέρι-χέρι εξαπέλυσαν μύδρους κατά των επικριτών, απέρριψαν συλλήβδην όλες τις καταγγελίες διεθνών οργανισμών κύρους ως «Τουρκική Προπαγάνδα» και κατηγόρησαν με κορώνες πατριωτισμού περίπου όποιον τόλμησε να πιάσει στο στόμα του την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα που εμπνέει σεβασμό για τον ανθρωπισμό της. Η Ελλάδα απέσπασε χλεύη και βαριές κατηγορίες χωρίς να είναι σε θέση να αντιπαραβάλει τεκμηριωμένη απάντηση. Την τωρινή πολιτική της υπερασπίστηκαν οι Βουλευτές του ΕΛΚ και το μαύρο μέτωπο της Ακροδεξιάς. Η Ελλάδα βρέθηκε τελικά η ίδια στο σκαμνί αντί να αξιοποιήσει τη μεγάλη ευκαιρία να βάλει στο σκαμνί την Τουρκία, μόνιμο τραμπούκο της περιοχής μας και έχασε την ευκαιρία να απαιτήσει την έμπρακτη Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη που δικαιούται και που παραμένει ζητούμενο από την έναρξη της Προσφυγικής Κρίσης».

Βίντεο από όσα ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση