ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Η Κομισιόν προτείνει πιο επιθετική αναπτυξιακή πολιτική

giounker

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα οκτώ χώρες της Ευρωζώνης για τον κίνδυνο να εμφανίσουν οι προϋπολογισμοί τους για το 2017 δημοσιονομικές αποκλίσεις σε σχέση με τους στόχους, ενώ κάλεσε τις χώρες με πλεονάσματα να ακολουθήσουν μια πιο επιθετική αναπτυξιακή πολιτική.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της  εξέτασης των σχεδίων προϋπολογισμών του 2017, η Επιτροπή εκτιμά ότι τα σχέδια που υπέβαλαν η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Λιθουανία, ενέχουν τον κίνδυνο απόκλισης και ίσως χρειαστεί να ληφθούν μέτρα.

Ωστόσο τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει το Εurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, όταν θα εξετάσει τα σχέδια των προϋπολογισμών όλων των χωρών της ευρωζώνης, πλην της Ελλάδας η οποία επειδή βρίσκεται σε πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός της εξετάζεται από τους θεσμούς στα πλαίσια των αξιολογήσεων.

Αύξηση δαπανών για Γερμανία και Ολλανδία

Η Κομισιόν κάλεσε την Γερμανία και την Ολλανδία να αυξήσουν τις δαπάνες τους, αφού παρουσιάζουν σημαντικά πλεονάσματαΓια τις χώρες με σημαντικά πλεονάσματα όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, η Επιτροπή τις κάλεσε να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες τους, όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε να επωφεληθούν και οι πολίτες τους αλλά και οι οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Αναφορικά με την Ιταλία η απόκλιση σύμφωνα με την Κομισιόν εξακολουθεί να υφίσταται και μετά τον υπολογισμό στο δημόσιο έλλειμμα του πρόσθετου κόστους των σεισμών, αλλά και της προσφυγικής κρίσης. Ωστόσο, από την πλευρά της Κομισιόν ήταν διάχυτη η προσπάθεια σήμερα να πέσουν οι τόνοι με τη Ρώμη και ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αρχειοθετήσει τη διαδικασία που είχε ξεκινήσει για το «πάγωμα» των κοινοτικών κονδυλίων που δίνονται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ στην Ισπανία και την Πορτογαλία θεωρώντας ότι οι δύο χώρες έλαβαν τα ενδεδειγμένα μέτρα και έχουν συμμορφωθεί.

Τέλος, η Κομισιόν εκτιμώντας ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί πολύ μεγάλη πρόοδος στο δημοσιονομικό τομέα πρότεινε σήμερα για πρώτη φορά μια πιο επιθετική αναπτυξιακή πολιτική, ενέργεια που από πολλούς ερμηνεύεται και ως περιορισμός της λιτότητας.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες