ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Η κυβέρνηση αμαυρώνει την εικόνα της Ελλάδας

Το 2015, ολόκληρος ο κόσμος γνώριζε τους Έλληνες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, τους νησιώτες που ρίχνονταν στη θάλασσα για να σώσουν τους πρόσφυγες, για τις γιαγιάδες που τάιζαν τα προσφυγόπουλα με ανυπόκριτη αγάπη. Το 2020, οι ίδιοι άνθρωποι διαβάζουν την δήλωση του Χουσεΐν, του Κούρδου από τη Συρία, ότι «για τους Έλληνες είμαστε σαν ζώα». Τι άλλαξε από το 2015 μέχρι σήμερα; Η κυβέρνηση και η αντίληψή της για το μεταναστευτικό. Γιατί η σημερινή κυβερνητική πολιτική επιβάλλει μια άλλη κρατική πρακτική και συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Γιατί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη επικρατεί η άποψη Μπερλουσκόνι και πιο πρόσφατα του Σαλβίνι σύμφωνα με την οποία “πρέπει να κάνουμε τη ζωή των μεταναστών και των προσφύγων αβίωτη έτσι ώστε τα μηνύματα προς τους «δικούς» τους να είναι αποτρεπτικά”. Δεν είναι τυχαίο ότι η στάση αυτή εμπνέει και συνεγείρει τους φασίστες και τους νεοναζί της Ευρώπης που συρρέουν στον Έβρο και στα νησιά, προκειμένου βοηθήσουν τους ομοϊδεάτες τους για να αποτρέψουν την «εισβολή των βαρβάρων»! Είναι από τότε που ήρθαν οι Ναζί στα νησιά, που καίγονται οι δομές φιλοξενίας και τα σχολεία προσφυγόπουλων, που προπηλακίζονται και τρομοκρατούνται με μεγαλύτερη ένταση οι εθελοντές, που κυνηγούνται οι μετανάστες, με την πλήρη ανοχή του ελληνικού κράτους και της κυβέρνησης. 

Αυτή η πολιτική συμπεριφορά έχει ως αποτέλεσμα να δικαιώνεται ο εκβιαστής, αυτός που εργαλειοποιεί το προσφυγικό, ο δικτάτορας Ταγίπ Ερντογάν, που μιλάει για τους «Έλληνες Ναζί». «Η Ελλάδα χάνει το δίκιο της» γράφει σήμερα ο Μιχάλης Μητσός στα «ΝΕΑ», γιατί όπως τόνιζε την Δευτέρα η El Pais: «Η πολιτική εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την Τουρκία δεν οδηγεί αυτομάτως στη δικαιολόγηση οποιασδήποτε ενέργειας από την πλευρά της Ελλάδας». Δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να αναστέλλει την καταγραφή αιτήσεων ασύλου ούτε να ανέχεται τη συρροή και δράση ένοπλων νεοναζί στον Έβρο και στα νησιά. Δεν μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να διαψεύδει και στη συνέχεια να παρεμβαίνει ο εισαγγελέας. Δεν μπορεί ο κ. Πέτσας να ειρωνεύεται τους New York Times για την αποκάλυψη του μυστικού κέντρου κράτησης προσφύγων και μεταναστών, για τις καταγγελίες για κακοποιήσεις και για τις παράνομες επαναπροωθήσεις. Δεν μπορεί το Λιμενικό να χτυπάει πρόσφυγες σε πλαστική βάρκα και όταν αυτό καταγγέλλεται η κυβέρνηση να το αποδίδει στην τουρκική προπαγάνδα ή στους… «προδότες» της αντιπολίτευσης!

Όταν η ελληνική κυβέρνηση τα ανέχεται ή ακόμα και τα υποθάλπει όλα αυτά, νομίζοντας ότι θα καλύψει τις αθλιότητες, κλείνοντας τα μάτια σαν τους πιθήκους, τότε οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πολίτες, που όπως είπαμε διαβάζουν τον Σύριο πρόσφυγα να λέει: «για τους  Έλληνες είμαστε σαν ζώα»,  θα δικαιολογούν τον Ερντογάν, θα δικαιολογούν τον εκβιαστή, αυτόν που χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες, αυτόν που λέει ότι «οι Έλληνες είναι σαν τους Ναζί»…