ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Η μοναξιά της Ε. Τουλουπάκη

 

Το γεγονός ότι η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη καλείται ως κατηγορούμενη επειδή ερεύνησε την υπόθεση Novartis είναι προσβολή για την ελληνική δημοκρατία. Πρώτα διασύρθηκε ως σκευωρός, μετά της αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα και τώρα εγκαλείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράβαση καθήκοντος.

Η κυβέρνηση περνά από την άρνηση της ύπαρξης σκανδάλου στην επίθεση σε όσους προσπάθησαν για την ανάδειξή του. Προτιμά να εκτεθεί διεθνώς από το να αναγνωρίσει την πολιτική ευθύνη για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης, με σημαία τη Novartis, που συνετέλεσε στη χρεοκοπία της χώρας.

Το μένος της ΝΔ εναντίον της Ελ. Τουλουπάκη είναι εντυπωσιακό. Δεν την καταγγέλλουν ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά της αλλά ότι λειτούργησε ως όργανο του Δ. Παπαγγελόπουλου εναντίον πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, την συκοφαντούν για βαρύτατα ποινικά αδικήματα, αμφισβητούν ευθέως την εντιμότητά της και προσπαθούν να την εξοντώσουν.

Θα περίμενε κανείς να αντισταθούν σ’ αυτή τη θεσμική εκτροπή πρώτα απ’ όλους οι συνάδελφοί της. Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση στους δικαστές είναι ότι μπορεί να μπλέξουν άσχημα αν ενοχλήσουν το σύστημα εξουσίας. Η σιωπή και η απάθειά τους σημαίνει στην πράξη άτακτη υποχώρηση και αποδοχή του κυβερνητικού αυταρχισμού.

Θα περίμενε κανείς από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, πολιτικές και κοινωνικές, να σταθούν δίπλα στην Ελ. Τουλουπάκη, υψώνοντας τείχος προστασίας, εκφράζοντας αλληλεγγύη και δείχνοντας με τον πλέον δυναμικό τρόπο τη συμπαράστασή τους. Γιατί η περιπέτειά της δεν είναι προσωπική υπόθεση, είναι θεσμικό ζήτημα μεγάλης σημασίας.

Θα περίμενε κανείς από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όσα τέλος πάντων κρατούν προσχήματα ανεξαρτησίας, να σταθούν απέναντι σ’ αυτή την κατρακύλα και να πιέσουν όσους ενορχήστρωσαν την τιμωρία της.

Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει.

Αντίθετα, υπάρχει σοκαριστική αδιαφορία για την επίθεση που δέχεται η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς και μαζί της το κράτος δικαίου.

Η ίδια είναι δυνατή και θα το αντέξει. Οι θεσμοί;