ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Η Νέα Αριστερά στην τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης | του Π. Εγγλέζου

Αν περάσει κάποιος από τα προεκλογικά κιόσκια της Νέας Αριστεράς, θα δει σε πολλά από αυτά να κυματίζουν δύο σημαίες: η κόκκινη και η σημαία της Παλαιστίνης. Ελάχιστη συμβολή, όπως λένε στελέχη του κόμματος, στον αγώνα των Παλαιστινίων ενάντια στην κτηνωδία της ισραηλινής κυβέρνησης Νετανιάχου.

Στο μεταξύ, τα γραφεία και τα προεκλογικά κιόσκια πληθαίνουν μέρα με την ημέρα και μόνο στο λεκανοπέδιο, αυτή τη στιγμή, είναι πάνω από εβδομήντα, δείγμα της κινητικότητας και της έντασης της παρουσίας της Νέας Αριστεράς. Από την Θεσσαλονίκη η Έφη Αχτσιόγλου  εμφανίστηκε αισιόδοξη κάνοντας την εκτίμηση ότι η Νέα Αριστερά θα καταγράψει ένα ικανοποιητικό ποσοστό και θα καταφέρει να εκλέξει περισσότερους από έναν ευρωβουλευτή. Ωστόσο, η αισιόδοξη αυτή εκτίμηση, προσκρούει στο έλλειμμα ορατότητας, που αποτελεί ακόμα αγκάθι και εμπόδιο, παρά τις προσπάθειες και τις πάνω από 200 εκδηλώσεις, παρεμβάσεις και περιοδείες που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα μέχρι τώρα.

Η Νέα Αριστερά είναι μια νέα πολιτική προσπάθεια, η οποία μετράει ελάχιστους μήνες παρουσίας στο δημόσιο βίο. Εν τούτοις, την αισιοδοξία της Έφης Αχτσιόγλου συμμερίζονται αρκετές οργανώσεις του κόμματος, που από τις περιοδείες και την επαφή με τον κόσμο διαπιστώνουν, όπως λένε, θετικό κλίμα, αν και παράλληλα καταγράφουν στα αρνητικά το πρόβλημα της ορατότητας. Πρόκειται για γρίφο που τα στελέχη της Νέας Αριστεράς καλούνται να αντιμετωπίσουν κυρίως με πολιτικές, αλλά και οργανωτικού τύπου κινήσεις τις επόμενες ημέρες. Ο χρόνος, άλλωστε, είναι αμείλικτος.

Με κεντρικό σύνθημα «δώσε φωνή στο δίκιο σου» η Νέα Αριστερά έχει προγραμματίσει μέχρι το τέλος της προεκλογικής περιόδου άλλες 200 περίπου εκδηλώσεις, δράσεις και περιοδείες, ενώ σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ακόμα και σε κωμοπόλεις, υπάρχουν γραφεία και κιόσκια του κόμματος. Έμφαση το επόμενο διάστημα θα δοθεί στα εργασιακά ζητήματα, στο ζήτημα της στέγης, στη φορολόγηση του πλούτου, στα ζητήματα που αφορούν την υγεία, την παιδεία τον πολιτισμό και το ζήτημα της ειρήνης. Στο δεκάλεπτο σποτ του κόμματος είναι εμφανής η προσπάθεια να καταγραφεί η Νέα Αριστερά ως ένα συλλογικό και όχι αρχηγοκεντρικό εγχείρημα, με έμφαση στην υπεράσπιση της αριστεράς και των ιδεών της. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση στο επιχείρημα της δεξιάς ότι η αριστερά είναι ξεπερασμένη. «Δεν είναι ξεπερασμένη η αριστερά. Ξεπερασμένοι είναι αυτοί που λένε ότι είναι ξεπερασμένη. Όσο υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η αριστερά θα είναι εδώ», υποστηρίζουν τα στελέχη του κόμματος.  

Το κλίμα ζεσταίνεται

Στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι δημοσκοπικά ευρήματα καταγράφουν ότι η Νέα Αριστερά έχει το πιο συμπαγές, ιδεολογικά και πολιτικά, κοινό. Το στοιχείο αυτό από μόνο του είναι ενθαρρυντικό και κάπως έτσι η συγκρατημένη αισιοδοξία ενισχύεται. Το στοίχημα της ορατότητας και οι διαχωριστικές γραμμές που προκύπτουν, ενδεχομένως, να δώσουν τη δυνατότητα στην Νέα Αριστερά να εξασφαλίσει την εκπροσώπησή της στο ευρωκοινοβούλιο με σχετική άνεση. Ήδη, οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δίνουν σχεδόν σταθερά στην Νέα Αριστερά πάνω από 3% στην εκτίμηση ψήφου. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ του Στ. Κασσελάκη με την ραγδαία μετάλλαξη του δεν θυμίζει πλέον τίποτα από το παρελθόν. Αντικειμενικά αφήνει χώρο στην Νέα Αριστερά, η οποία καλείται να τον καλύψει. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή Νίκου Φίλη, που σε συνέντευξή του είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τη νέα του ηγεσία μετακινείται από το χώρο της αριστεράς στο χώρο της κεντροδεξιάς. Ο κ Κασσελάκης, είπε ο Νίκος Φίλης, «πολιτεύεται με αντίληψη σούπερ μάρκετ, σήμερα το ένα, αύριο το άλλο, προσφορές δηλαδή, χωρίς μια σαφήνεια, μια κατεύθυνση ένα ιδεολογικό μήνυμα…»

Τις προηγούμενες ημέρες ο Στ. Κασσελάκης κάλεσε τους κεντρώους «να έρθουν στο φυσικό τους σπίτι», που όπως είπε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ η στήριξη από την πλευρά του σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα Μητσοτάκη για την προεδρεία της Κομισιόν, έφερε νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στην Νέα Αριστερά και στο κόμμα Κασσελάκη. Σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά επισημαίνει ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα συναινούσε να αναλάβει αυτή την κορυφαία θέση ο πολιτικός που συνέδεσε το όνομά του με τις πρωτοφανείς παραβιάσεις του κράτους δικαίου, τις παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων και την απάνθρωπη διαχείριση του προσφυγικού».

Επίσης, μόνο τυχαία δεν είναι η επίθεση του Δ. Κουτσούμπα γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος σε συνέντευξή του χαρακτήρισε την Νέα Αριστερά «γιαλαντζί αριστερά». Το κλίμα, εντός της ευρύτερης αριστεράς, ως φαίνεται, ζεσταίνεται για τα καλά…

Κινηματικές δράσεις

Στο μεταξύ, η Νέα Αριστερά ενισχύει τις κινηματικές της δράσεις. Την περασμένη Τρίτη το Δίκτυο Δικαιωμάτων και Ελευθεριών του κόμματος βρέθηκε με πολυπληθή συμμετοχή στην Καλαμάτα, όπου διεξαγόταν η δίκη για το έγκλημα στην Πύλο, με κατηγορούμενους εννιά πρόσφυγες από την Αίγυπτο. Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες πολίτες, ακτιβιστές, συλλογικότητες και οργανώσεις βρέθηκαν έξω από τα δικαστήρια διαδηλώνοντας και ζητώντας να μην υπάρξει συγκάλυψη και να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους 600 ανθρώπους, ανάμεσά τους και εκατό παιδιά, που έχασαν τη ζωή τους σε ένα από τα μεγαλύτερο εγκλήματα, που αφορούν το προσφυγικό. Ανάμεσα στους διαδηλωτές και ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε ανοιχτά πάνω στο ζήτημα. Μάλιστα, η Νέα Αριστερά αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου, βάση της οποίας αθωώθηκαν και οι εννιά πρόσφυγες, εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ανάμεσα σε άλλα και τα εξής: «Δεν θα αποδεχτούμε τη μετατροπή της Μεσογείου σε υγρό τάφο. Η απόφαση του Τριμελούς εφετείου Καλαμάτας είναι μια ηχηρή απάντηση σε όλους εκείνους που επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν το κράτος δικαίου, να συγκαλύψουν το έγκλημα της Πύλου, να αποσιωπήσουν τις κρατικές ευθύνες και να σπείρουν το μίσος και το φόβο». Στην Καλαμάτα, έξω από τα δικαστήρια, πέρα της Νέας Αριστεράς, ήταν συλλογικότητες και οργανώσεις αλληλεγγύης από την Καλαμάτα και την Πάτρα, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, η ΚΕΕΡΦΑ, η Πακιστανική Κοινότητα, το ΠΑΜΕ και αναρχικοί. Στο μπλοκ της Νέας Αριστεράς συμμετείχαν και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος Μαρία Γιαννακάκη, Κατερίνα Σαράντη, Στέλιος Κούλογλου, Δήμητρα Κεραμύδα, Νάντια Κουλουμπή και Κατερίνα Φλώρου. Επίσης εκεί ήταν και ο Θοδωρής Δρίτσας.

Τις επόμενες ημέρες η Νέα Αριστερά, στο πλαίσιο των κινηματικών δράσεων, θα πραγματοποιήσει δράση στον Σοφό, περιοχή του Ασπροπύργου, που κατοικούν ρομά, ανάμεσά τους και η οικογένεια του δολοφονημένου από αστυνομικούς, Νίκου Σαμπάνη. Επίσης, αρκετές οργανώσεις του κόμματος τις προεκλογικές συγκεντρώσεις θα τις μετατρέψουν σε συγκεντρώσεις υπεράσπισης του λαού της Παλαιστίνης και υπέρ της ειρήνης.

Μόλις πριν λίγες ημέρες η Νέα Αριστερά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη στρατηγική του πιο πρόθυμου και ένθερμου συμμάχου του Νετανιάχου, να αποσύρει τη φρεγάτα «Ύδρα» από τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά θάλασσα. Και η πρόθεση αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους από Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία συνιστούν πράξη υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ανθρωπιάς».