ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Και κακοδιαχείριση και ατασθαλίες και παραπλανητικές «εικόνες», κ. Μηταράκη

Δημήτρης Αγγελίδης

Αναξιοπιστία, έλλειψη σχεδιασμού, ανεδαφικές εξαγγελίες και προβολή μιας ψευδούς ωραιοποιημένης εικόνας μιας κυβέρνησης, η οποία εμφανίζεται να «έχει χάσει και μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των Βρυξελλών», χρεώνει στον υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου το έγγραφο, άγνωστου ώς τώρα, διεθνούς οργανισμού.

Σοβαρές ενδείξεις για κακοδιαχείριση ή και οικονομικές ατασθαλίες στα έργα που πραγματοποιεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αναξιοπιστία, έλλειψη σχεδιασμού, ανεδαφικές εξαγγελίες και προβολή μιας ψευδούς ωραιοποιημένης εικόνας μακριά από κάθε πραγματικότητα. Οι επισημάνσεις του διαβαθμισμένου εγγράφου διεθνούς οργανισμού, το περιεχόμενο του οποίου αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή» («Αδράνεια και κακοδιαχείριση», Τάνια Γεωργιοπούλου, 28/5/2020), αποτελούν πραγματικό κόλαφο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και για τον ίδιο τον υπουργό Νότη Μηταράκη.

Αποτελούν επίσης πλήγμα συνολικά για την εικόνα της κυβέρνησης, η οποία εμφανίζεται να «έχει χάσει και μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των Βρυξελλών, που εντοπίζουν το ένα ατόπημα μετά το άλλο και μάλιστα με κοινοτικά χρήματα». Μέχρι χτες δεν ήταν γνωστή η ταυτότητα του διεθνούς οργανισμού, καθώς δεν την αποκάλυψε η εφημερίδα. Μάλιστα, σε απάντησή του το υπουργείο δηλώνει άγνοια του εγγράφου, ενώ προσθέτει ότι δηλώνουν άγνοια ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Υπατη Αρμοστεία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή της νέας δομής της Μαλακάσας «η οποία κοστολογήθηκε με ένα υπέρογκο ποσό συγκρινόμενο με ανάλογα έργα που έχει χρηματοδοτήσει η αρμόδια Διεύθυνση της Κομισιόν (DG Home) στην Ελλάδα». Πρόκειται για το έργο που πραγματοποιήθηκε με διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχε μόνο μία εταιρεία, ενώ την ανάθεση έκανε ο μετακλητός προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου πριν καν δημοσιευτεί το ΦΕΚ του διορισμού του. Το έγγραφο σημειώνει ότι ανάλογο έργο που έγινε μέσα σε μία εβδομάδα είχε κόστος 270 ευρώ ανά ωφελούμενο, ενώ το κόστος της Μαλακάσας εκτοξεύτηκε σε 3.900 ευρώ ανά ωφελούμενο!

Στην απάντησή του, το υπουργείο διαψεύδει τους αριθμούς και μιλά για κόστος 2.330 ευρώ ανά διαμένοντα, μειωμένο κατά 23% σε σχέση με το κόστος παρακείμενης δομής που είχε κατασκευάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν απαντά, ωστόσο, για την τεράστια διαφορά σε σχέση με το κόστος 270 ευρώ ανά ωφελούμενο της άλλης δομής. Για τα υπόλοιπα το υπουργείο επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για διαφορετικές απόψεις «μεταξύ υπουργείου, διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ» ως προς τις στρατηγικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ωστόσο, το έγγραφο δεν επικρίνει το περιεχόμενο της πολιτικής του υπουργείου, αλλά στηλιτεύει ακριβώς την έλλειψη σχεδιασμού και ρεαλιστικής πολιτικής και την υποκατάστασή τους από ανεδαφικές εξαγγελίες και επικοινωνιακή διαχείριση. «Δεν μπορείς να εκτιμάς ότι θα φύγουν 15.000 άτομα από τις δομές φιλοξενίας χωρίς να υπολογίζεις πού θα πάνε όλοι αυτοί, γιατί θα καταλήξουν στις πλατείες», σημειώνει για τις εξώσεις προσφύγων, ενώ επισημαίνει ότι δεν μπορεί να μην παίρνει υπόψη το υπουργείο τη δυσκολία να γίνουν απελάσεις.

«Την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει καμία στρατηγική για το μέλλον, παρουσιάζεται ότι όλα είναι υπό έλεγχο […]. Ψευδώς παρουσιάζεται μια θετική εικόνα ότι όλα στο μεταναστευτικό-προσφυγικό βαίνουν καλώς και έχουν δρομολογηθεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο για την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά όταν προκύψει μια νέα μεταναστευτική κρίση και αυξηθούν οι ροές», σημειώνει.

Επισημαίνει, τέλος, ότι το υπουργείο δεν προσπαθεί να δημιουργήσει ικανή διοικητική δομή, αλλά εγκαθιδρύει παράλληλο σύστημα μετακλητών υπαλλήλων που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο και θα μετακινηθούν σε έναν χρόνο.

Ζητά εξηγήσεις ο Γ. Ψυχογιός

«Ολο το τελευταίο διάστημα έχουμε κι εμείς διατυπώσει αντίστοιχα ερωτήματα με πληθώρα κοινοβουλευτικών και δημόσιων παρεμβάσεων. Ομως ο κ. Μηταράκης αρνείται να απαντήσει. Τώρα, με δεδομένη την έκθεση που έχει στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να πάρει πίσω τις διατάξεις και τις πολιτικές που παραβιάζουν το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε με αφορμή το δημοσίευμα ο τομεάρχης Προσφυγικού του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός.