ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

«Κλειδώνουν» τους πρόσφυγες στα ΚΥΤ, προπαγανδίζουν τις κλειστές δομές

Νέα κρούσματα στη Μόρια, σε αποκλεισμό Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνας. Εργαλειοποιεί τα κρούσματα ο Μηταράκης για να προωθήσει τα σχέδιά του.

Στα 17 ανέρχονται συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο ΚΥΤ της Μόριας, αριθμός σχετικά χαμηλός σε σχέση με τα περίπου 1600 δείγματα που έχουν ελεγχθεί από τα 2.000 που έχουν ληφθεί.

Όσοι πρόσφυγες διαπιστώνονται θετικοί στον ιό τίθενται σε απομόνωση σε ειδικό χώρο στο ΚΥΤ, ενώ το σύνολο του καταυλισμού από την περασμένη Τετάρτη έχει τεθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό.

Σημειώνεται ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη Λέσβο είναι μεγάλο μετά την εμφάνιση περισσότερων από 100 κρουσμάτων από τα μέσα Αυγούστου και μετά.

Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό έως και τις 21 Σεπτεμβρίου τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί κρούσματα, όμως δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση επ΄αυτού.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι τρεις αυτές δομές τίθενται σε καραντίνα με κοινές αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης.

Η καραντίνα και τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Κλειστές δομές και απελάσεις

Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και ασύλου δεν χάνει την ευκαιρία να προπαγανδίσει τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης όπου βρεθεί και όπου σταθεί.

Ο Νότης Μηταράκης, μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας της ΕΡΤ, επανέλαβε το αφήγημα της ανάγκης για τη δημιουργία τέτοιων δομών, επισημαίνοντας ότι σε Σάμο και Λέρο θα είναι έτοιμες σε λίγο καιρό και προσθέτοντας ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες και σε άλλα νησιά.

Μάλιστα ο υπουργός, χωρίς, φυσικά, να κάνει καμία αναφορά σε παράνομες επαναπροωθήσεις και σε πρόσφυγες που έχουν φτάσει τον τελευταίο καιρό στη χώρα, αλλά… εξαφανίστηκαν έκανε λόγο για σημαντική μείωση των ροών προς τη χώρα, ενώ πανηγύρισε για το γεγονός ότι έχουν αποσυμφορηθεί πολλές δομές. Επανέλαβε, ακόμη, την στρατηγική της κυβέρνησης να επιταχυνθεί η διαδικασία των απελάσεων προς τρίτες χώρες.

Βέβαια, κληθείς να απαντήσει για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία Βικτωρίας, ο Νότης Μηταράκης δεν ανέλαβε κανένα μερίδιο ευθύνης. «Είναι άνθρωποι που δεν έχουν καταφέρει να βρουν κατοικία, μέχρι να μπορέσουν να εκδώσουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να βρουν δουλειά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να στείλει το δικό του μήνυμα… αποτροπής προς πρόσφυγες και μετανάστες αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας. Η χώρα μας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι προορισμός για μετανάστες που ψάχνουν δουλειά».