ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Κ. Μητσοτάκης, όπως Β. Ορμπάν

 

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ μαζί με την Ουγγαρία που αναγνωρίζει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για την υποβολή αιτήσεων ασύλου.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το αίτημα για άσυλο των προσφύγων που έρχονται από Τουρκία με καταγωγή από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σομαλία (σχεδόν το 70% των αιτήσεων) θα απορρίπτεται και οι ενδιαφερόμενοι θα καλούνται να το υποβάλουν στην Τουρκία.

Ετσι, θα εγκλωβίζονται εδώ χωρίς καμία διέξοδο και προοπτική, παγιδευμένοι σε κέντρα υποδοχής χωρίς ενημέρωση για το μέλλον τους, πρακτικά χωρίς μέλλον.

Είχε προηγηθεί επιστολή έξι χωρών της ΕΕ που διαμαρτυρήθηκαν ότι πρόσφυγες που παίρνουν άσυλο εδώ, μετακινούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θέλοντας να αποφύγουν τις κακές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας.

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να φυλακίσει εντός ελληνικών συνόρων τους πρόσφυγες ώστε να προστατεύσει τις βόρειες χώρες της ΕΕ από τη “μετάδοση του ιού” της δυστυχίας των κατατρεγμένων του κόσμου.

Η Ελλάδα, γίνεται, δηλαδή το μαντρόσκυλο των πλούσιων χωρών της ΕΕ τις οποίες θωρακίζει από την απειλή “μόλυνσης” με την απελπισία των θυμάτων πολέμων, βίας, αυταρχισμού, αποκλεισμού στις χώρες προέλευσής τους.

Υπάρχει ένα βαθιά ηθικό ζήτημα. Τι κοινωνία είμαστε και πόση αναλγησία μπορούμε να μεταβολίσουμε για να διαχειριστούμε το προσφυγικό με τρόπο που να ικανοποιεί την κυνική ελίτ της ΕΕ;

Αλλά επειδή η ηθική διάσταση δεν απασχολεί την κυβέρνηση, ας μείνουμε στην πρακτική: Τι θα κάνουν εδώ οι πρόσφυγες που θα αιχμαλωτίζονται χωρίς δυνατότητα χορήγησης ασύλου; Θα καίνε τις Μόριες;

Και, τελικά, οι “προοδευτικοί” σύμμαχοι του Κ. Μητσοτάκη πώς βλέπουν την ορμπανοποίηση της κυβέρνησης; Μήπως δεν την βλέπουν; Επειδή κοιτάζουν αλλού ή επειδή δεν την “παίζουν” τα κανάλια;