ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Κ. Πουλάκης από τη Λέσβο: Οι δηλώσεις της ΚΕΔΕ είναι προκλητικές για τη νοημοσύνη των στελεχών της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών

Στην ομιλία του, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ επικεντρώθηκε στο ζήτημα της χωροταξικής αναδιάρθρωσης των Δήμων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων : «Ο «Καλλικράτης» έχει δικαίως ταυτιστεί με τις εκτεταμένες συνενώσεις Δήμων, και μάλιστα με συνενώσεις που δεν έλαβαν υπόψη κανένα γεωμορφολογικό, συγκοινωνιακό, κοινωνικό, ιστορικά και αναπτυξιακό δεδομένο, παρά μόνο συγκεκριμένες εκλογικές σκοπιμότητες. Παρ” όλα αυτά κάνουμε ως Υπουργείο μία αντιδημοφιλή επιλογή, να μην ανοίξουμε ζήτημα επανασχεδιασμού του αυτοδιοικητικού χάρτη. Δεν μπορούμε κάθε πέντε χρόνια να έχουμε ένα διαρκές “ράβε-ξήλωνε”, ούτε θέλουμε να επισκιάσει το χωροταξικό την επί της ουσίας μεταρρύθμιση».

Ωστόσο, ο Κ. Πουλάκης, αναγνώρισε ότι «ο Δήμος Λέσβου, που προέκυψε από συνένωση 13 καποδιστριακών Δήμων, έχει κατ” αρχήν τις προδιαγραφές, προκειμένου να ενταχθεί στη συζήτηση των ακραίων περιπτώσεων», τις οποίες το ΥΠΕΣ θα αντιμετωπίσει, «μετά από εξαντλητική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες».

Επίσης, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ δεν παρέλειψε να απαντήσει στην ΚΕΔΕ, που τον κατηγόρησε ότι επιλέγει να μιλά σε κομματικές εκδηλώσεις, τονίζοντας ότι «οι κατηγορίες αυτές θα ήταν διασκεδαστικές, αν δεν ήταν προκλητικές για τη νοημοσύνη των στελεχών της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών. Αν η ηγεσία της ΚΕΔΕ μετάνιωσε που αποχώρησε από το διάλογο, όπως πολλές φορές έχουμε πει, είναι ευπρόσδεκτη να ξανασυζητήσουμε. Δεν έχω αρνηθεί καμία πρόσκληση συζήτησης. Εξάλλου, σε όλες τις εκδηλώσεις στις οποίες έχω πάει, συμμετέχει και καταθέτει παρατηρήσεις και προτάσεις η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών κάθε περιοχής, και μάλιστα ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικής προτίμησης».

Στην εκδήλωση, εκτός πολλών αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, παρευρέθηκε και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γ. Πάλλης, καθώς και ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος χαρακτήρισε θετικό τον δημόσιο διάλογο που κάνει το Υπουργείο και εξήγγειλε ότι όταν η μεταρρύθμιση έρθει στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει όσες αλλαγές θεωρεί θετικές.

Τέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μυτιλήνη, ο Κ. Πουλάκης συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ι. Γιανέλλη, με τους συλλόγους των εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο Δήμο Λέσβου, με το Δίκτυο των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Λέσβου, καθώς και με πρωτοβουλίες αυτοδιοικητικών και πολιτών που του κατέθεσαν τα αιτήματά τους.