ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Λεηλατούν τους αδύναμους για να στηρίξουν τους πλούσιους

Η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην κυβέρνηση υποσχόμενη να μας απαλλάξει από τον νόμο Κατρούγκαλου και να φτιάξει ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα έχει χαμηλότερες εισφορές και υψηλότερες συντάξεις. Τα ΜΜΕ που την υποστηρίζουν, μάλιστα, επιμένουν ακόμα και σήμερα.

Τώρα η Ν.Δ. παλεύει να τα βγάλει πέρα με τα νούμερα. Σε αυτό οφείλεται η άγρια σύγκρουση του Βρούτση με τον Σταϊκούρα, την οποία ο υπουργός Οικονομικών διαψεύδει, αλλά οι δημοσιογραφικές πληροφορίες επιβεβαιώνουν.

Ο καυγάς αυτός αποκάλυψε πολλά πράγματα. Και κυρίως ότι οι αναδρομικές αυξήσεις στις υψηλές συντάξεις θα εξασφαλιστούν από την περικοπή της 13ης σύνταξης που δεν πήραν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αλλά ο Βρούτσης χρειάζεται επιπλέον χρήματα για τους υψηλοσυνταξιούχους. Και ο Σταϊκούρας έχει περικόψει ήδη κατά πολύ τη σχετική δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2020.

Πρόκειται λοιπόν για μια τεράστια αναδιανομή υπέρ των πιο εύρωστων. Και αν περάσει του Βρούτση, η αναδιανομή αυτή θα γίνει ακόμα ευρύτερη.

Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε κάτι εξίσου σημαντικό: ο Σταϊκούρας έχει συμφωνήσει τα χρήματα από το όποιο υπερπλεόνασμα να αφαιρούνται από τον στόχο της επόμενης χρονιάς. Από τα χρήματα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε κοινωνικό μέρισμα.

Την ώρα, λοιπόν, που δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης σκοτώνονται για το πώς θα εξυπηρετήσουν τους υψηλοσυνταξιούχους, η 13η σύνταξη και το κοινωνικό μέρισμα, που είναι απαραίτητα για την επιβίωση των πιο αδύναμων οικονομικά ανθρώπων, βρίσκεται στον αέρα.

Κάτι ψέλλισαν μέσα από τα δόντια τους ότι σκοπεύουν να δώσουν, αλλά τα κριτήρια και το ποσόν θα καθοριστούν αργότερα.

Απλά και καθαρά. Λεηλατούν τους αδύναμους για να στηρίξουν τους πλούσιους. Γλυκά το λέμε.