ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Με 1.781.174 πολίτες στην κάλπη του ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ο αδιαμφισβήτητος προοδευτικός πόλος

Ισχυρή, υπεύθυνη και μαχητική προοδευτική αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ με 31,5% και 1.781.174 ψήφους όχι απλά δεν υπέστη τη στρατηγική ήττα την οποία ανέμεναν και σχεδίαζαν Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το μιντιακό σύστημα, αλλά ισχυροποιείται και σταθεροποιείται ως ο αδιαμφισβήτητος πόλος της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου. Με τα σχέδια των πολιτικών του αντιπάλων να πέφτουν στο κενό, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε μια ισχυρή δύναμη αντιπολίτευσης. Μια αντιπολίτευση υπεύθυνη, προγραμματική αλλά και κινηματική απέναντι σε κάθε απόπειρα αμφισβήτησης των κεκτημένων για την εργασία και την κοινωνία.

Η κινητοποίηση του κόσμου της Αριστεράς

Είναι δεδομένο ότι στις δεδομένες συνθήκες μετά την αναπάντεχη και απογοητευτική ήττα των ευρωεκλογών το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη και μεγάλη ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η άμεση επαναφορά του κόμματος και τα ισχυρά αντανακλαστικά των μελών και των στελεχών μετά το «χαστούκι» των ευρωεκλογών ήταν άνευ προηγουμένου.

Η κινητοποίηση των μελών και των φίλων του κόμματος με τις περιοδείες, τις εκδηλώσεις, τη δουλειά πόρτα – πόρτα και τους εκλογικούς αντιπροσώπους έχει να σημειωθεί σε τέτοιο βαθμό και ένταση από το 2015. Ο κόσμος της Αριστεράς πήρε ξανά την υπόθεση στα χέρια του και έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλά.

Δεν θα χαρίσουμε τον κόσμο στη Ν.Δ.

Όπως υπογραμμίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να «χαρίσουν» τον κόσμο που δεν ψήφισε το κόμμα στη Ν.Δ., αλλά αντίθετα θα επιχειρήσουν να μιλήσουν μαζί του και να τον κερδίσουν. Ωστόσο το μεγαλύτερο καθήκον και κεντρικό στοιχείο της επόμενης ημέρας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να αντιστοιχηθεί κομματικά και οργανωτικά με το μεγάλο κοινωνικό ρεύμα και την ισχυρή εκλογική του απήχηση.

Ο «μετασχηματισμός σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου», όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, αποτελεί το επίδικο της επόμενης ημέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πεδίο αυτό αναμένεται να υπάρξουν διαφορετικές προσεγγίσεις, προτάσεις και σκέψεις, ωστόσο το πολιτικό σχέδιο θα εκπονηθεί από τα όργανα του κόμματος.

Προτεραιότητες

Ανοιχτές οργανώσεις, ισχυρή κινητοποίηση για την ένταξη νέων μελών, άνοιγμα στους ανθρώπους του προοδευτικού χώρου θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων τόσο στο κόμμα όσο και στη νεολαία. Το στοίχημα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην ενίσχυση της αριστερής ταυτότητας και της κοινωνικής αναφοράς του κόμματος και στην ανάγκη πολιτικού και οργανωτικού ανοίγματος, ανανέωσης και ευρείας απεύθυνσης σε ανθρώπους που δεν ανήκουν στην Αριστερά.

Παράλληλα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αξιοποίηση των νέων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που απέκτησαν τεράστια εμπειρία διακυβέρνησης μέσα στις σκληρές συνθήκες της διαπραγμάτευσης, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Ράνια Σβίγκου και άλλοι που θα κληθούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δίπλα σε αυτούς στελέχη από τη νέα γενιά, τη νεολαία, αλλά και πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση και στη διαπραγμάτευση από περισσότερο τεχνοκρατικές θέσεις. Ρόλο αναμένεται να παίξουν και πρόσωπα που εκφράζουν την Προοδευτική Συμμαχία.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ SINGULAR LOGIC

Ψήφος ταξική, ψήφος της νεολαίας

* Πρώτο κόμμα στους νέους ο ΣΥΡΙΖΑ με 38% έναντι 30,4% της Ν.Δ. *Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει κατά κράτος στις λαϊκές και εργατικές περιοχές, αλλά και στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα

Απέτυχε η προσπάθεια για δημιουργία υγειονομικής ζώνης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία μέσα από τη διαστρέβλωση, τα fake news και το καθημερινό σφυροκόπημα. Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιές ρίζες πλέον στα λαϊκά στρώματα, στις λαϊκές περιοχές και στους νέους ανθρώπους. Μια τάση που άρχισε να διαφαίνεται το 2012, επαναλήφθηκε εμφατικά το 2015 και επιβεβαιώθηκε την Κυριακή.

Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία από τη Singular Logic ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα μεταξύ των νέων ψηφοφόρων ηλικίας 17 – 24 ετών κερδίζοντας ποσοστό 38% έναντι 30,4% της Νέας Δημοκρατίας. Στον αντίποδα, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κυριάρχησε στους ψηφοφόρους άνω των 55 ετών συγκεντρώνοντας ποσοστό 43,2% έναντι 30,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο και στους συνταξιούχους, όπου η Ν.Δ. πήρε 45,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 27,8%

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πρωτιά στους δημοσίους υπαλλήλους με 37% έναντι 31% της Ν.Δ., με την εικόνα να είναι αντίστροφη στους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την τελευταία στιγμή τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους λαμβάνοντας το 28,5% όσων αποφάσισαν ανήμερα των εθνικών εκλογών τι θα ψηφίσουν, με τη Ν.Δ. να παίρνει το 27%.

Κόμμα των αδύναμων

Ακόμα πιο ενδεικτική είναι η εικόνα των αποτελεσμάτων ανά εκλογική περιφέρεια και δήμους. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να κερδίζει κατά κράτος στις λαϊκές και εργατικές περιοχές, αλλά και στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα η Ν.Δ. καταγράφει ποσοστά άνω του 60% στα πλούσια προάστια της Αθήνας. Συγκεκριμένα στη Β” Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος με 38,22% με τη Ν.Δ. να έχει 30%. Σε επίπεδο δήμων το κόμμα της Αριστεράς έχει σαφές προβάδισμα στους Δήμους Κερατσινίου – Δραπετσώνας με 38,62%, Κορυδαλλού με 37,92%, Νίκαιας – Άγ. Ιωάννη Ρέντη με 39,89%, Περάματος με 37,02%. Στη Σαλαμίνα υψηλό ποσοστό συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με 33,89 %, ενώ η Ν.Δ. προηγήθηκε με 39,17%.

Στον Δυτικό Τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 38,6% έναντι 26,7% της Ν.Δ. και στη Δυτική Αττική 36,4% έναντι 34,2% της Ν.Δ. Συγκεκριμένα στους δήμους της εκλογικής περιφέρειας της Β” Δυτικού Τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 43,56% στην Αγία Βαρβάρα, 39,87% στους Αγίους Αναργύρους – Καματερό, 39,91% στο Αιγάλεω, 40,11% στο Ίλιον, 39,38% στο Περιστέρι, 35,79% στην Πετρούπολη και 34,03% στο Χαϊδάρι.

Προβάδισμα κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους της εκλογικής περιφέρειας Δυτικής Αττικής πλην Μάνδρας – Ειδυλλίας, όπου συγκέντρωσε 31,67% έναντι της Ν.Δ. που κατέγραψε 40,08%, και Μεγαρέων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 31,91% έναντι 40,88% της Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε στους Δήμους Ασπροπύργου με 37,58%, Ελευσίνας με 34,06% και Φυλής με 43,33%. Στην επικράτεια ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στους Δήμους Πάτρας με 42,41% έναντι 29,82% της Ν.Δ. Στον Βόλο ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 35,19% έναντι 34,80% της Ν.Δ και στον Δήμο Ιωαννίνων ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 37,05% έναντι 36,85% της Ν.Δ.

Η Ν.Δ. ως κόμμα των ελίτ

Αντίθετα, η Ν.Δ. προηγείται με 45,8% στον Βόρειο Τομέα έναντι 28,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, στον Δήμο Κηφισιάς τα ποσοστά είναι 62,55% η Ν.Δ. και 18,9% ο ΣΥΡΙΖΑ, στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού η Ν.Δ. με ποσοστά… Τσαουσέσκου στο 69% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15%, αλλά και στην Πεντέλη η Ν.Δ. συγκεντρώνει 49% έναντι 25,48% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κάστρα του ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντικές επιτυχίες κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ανά την επικράτεια, την ώρα που η Κρήτη βάφτηκε ξανά ροζ. Συγκεκριμένα, πανελλαδικά το υψηλότερο ποσοστό του συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια Ηρακλείου με 43,22% με διαφορά 13,07% από τη Ν.Δ. Στην εκλογική περιφέρεια Χανίων ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 37,35%, στην περιφέρεια Ρεθύμνης 36,99% και στην περιφέρεια Λασιθίου 34,57%. Αξιοσημείωτη είναι η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια της Αχαΐας, όπου συγκέντρωσε 40,27%. Ακολουθεί η εκλογική περιφέρεια Άρτας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε 39,94%, και η περιφέρεια Ξάνθης όπου συγκέντρωσε 39,6%.