ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Νίκος Φίλης: Κοινή πρωτοβουλία της δημοκρατικής Αντιπολίτευσης για αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από την Ελλάδα

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς Νίκος Φίλης καταθέτει, σε άρθρο του στο NEWS 24/7, τρεις προτάσεις για το Παλαιστινιακό που όλη η δημοκρατική Αντιπολίτευση θα υποστηρίξει.

Αν το Ισραήλ οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και τερματισμό του πολέμου και προχωρήσει σε νέο αιματοκύλισμα στη Ράφα, θα πρόκειται για ένα πελώριο βήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας προς τον εκβαρβαρισμό.

Είναι κοινότοπη η επισήμανση ότι ο πόλεμος και η γενοκτονία που επιχειρεί το Ισραήλ στην Παλαιστίνη αφορά όλον τον κόσμο και όχι μόνο τις χώρες της περιοχής.

Οι εμβληματικές διαδηλώσεις στα αμερικάνικα Πανεπιστήμια, που έχουν συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, τα βήματα προς τα πίσω σε ό, τι αφορά τα πολιτικά δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου στην ΕΕ, όπου οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις χαρακτηρίζονται  συλλήβδην αντισημιτισμός και η στάση χωρών όπως η Νότια Αφρική, η Βολιβία, η Κολομβία, το Μπελίζ που καταδικάζουν  έμπρακτα τις ισραηλινές βαρβαρότητες, είτε προσφεύγοντας στο Διεθνές Ποινικό  Δικαστήριο της Χάγης είτε διακόπτοντας τις διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση του εγκληματία Νετανιάχου, δείχνουν πόσο ο πόλεμος αυτός προκαλεί πρωτοφανείς διεθνείς αναταράξεις.

Η Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη πρωταγωνιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη φιλοπόλεμη γραμμή, βάζοντας οριστικό τέλος στο δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Βυθίζει όλο και πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα και δείχνει με κάθε τρόπο την υποτέλεια και την εθελοδουλεία της.

Είναι, παρά τους ανιστόρητους κομπασμούς του κ. Μητσοτάκη, με τη λάθος πλευρά της Ιστορίας.

Στην πολιτική αυτή, η απάντηση των δυνάμεων της Ειρήνης και της Δημοκρατίας στη χώρα μας πρέπει να είναι ιδιαίτερα έντονη και αποφασιστική.

Η Νέα Αριστερά, σε αντίθεση με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που λειτουργεί ως “ατζέντης” του φιλοισραηλινού λόμπι στο εσωτερικό των προοδευτικών δυνάμεων, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και συμμετέχει δραστήρια στο αντιπολεμικό κίνημα. Στη Βουλή διατύπωσε την πρόταση να κληθεί να μιλήσει ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς και πιέζει να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και καθεστώς προσωρινής προστασίας  ανάλογο με αυτό που δόθηκε στους Ουκρανούς πρόσφυγες, στους Παλαιστίνιους αιτούντες άσυλο. Τοποθέτησε στο ευρωψηφοδέλτιό της τον εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Παροικίας στην Ελλάδα Νταρουίς Λατίφ. Το επόμενο διάστημα θα κινητοποιήσει όλες της τις δυνάμεις για την υποστήριξη του δικαιώματος των Παλαιστινίων στη ζωή και στην ελευθερία.

Σήμερα, όλες οι κοινωνικές και πολιτικές εκπροσωπήσεις του προοδευτικού, δημοκρατικού και αριστερού χώρου, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους απέναντι στον πόλεμο και τη σφαγή στην Παλαιστίνη.

Για τη συγκρότηση ενός μεγάλου αντιπολεμικού κινήματος που θα καλέσει σε συναγερμό τον ελληνικό λαό, ειδικά στη φετινή συμπλήρωση 61 ετών από τη δολοφονία του μάρτυρα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για τρεις σημαντικές προτάσεις που όλη η δημοκρατική Αντιπολίτευση θα υποστηρίξει.

1. Η Ελλάδα να αναλάβει πρωτοβουλίες στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα στα οποία μετέχει, πρώτα για την εκεχειρία και μετά για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου. Για τη δημιουργία επιτέλους Παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό να σταματήσει αμέσως κάθε είδους συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο με το Ισραήλ και κάθε είδους εμπορική σχέση που άμεσα ή έμμεσα σχετίζεται με την ισραηλινή κατοχή και τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Παλαιστίνη.

2. Όλα τα κόμματα της δημοκρατικής Αντιπολίτευσης να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος, σύμφωνα με την απόφαση της ελληνικής Βουλής το 2015, επί Προεδρίας Νίκου Βούτση. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα ακολουθήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών του ΟΗΕ (140 συνολικά) που έχουν προχωρήσει σε αναγνώριση και θα ταυτιστεί με τη θέση ευρωπαϊκών χωρών όπως  η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβακία και η Μάλτα που τον Μάρτιο του 2024  έκαναν σαφές με κοινή ανακοίνωσή τους ότι  ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης.

3. Η Ελλάδα να ταχθεί υπέρ της Πρωτοβουλίας της Νότιας Αφρικής για καταδίκη από το Διεθνές Ποινικό  Δικαστήριο της Χάγης της γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα και για την τιμωρία του πρωθυπουργού Νετανιάχου και των άλλων Ισραηλινών αξιωματούχων που ενέχονται σε εγκλήματα πολέμου.

*Ο Νίκος Φίλης είναι πρώην βουλευτής και υπουργός Παιδείας, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς