ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Νομικό Συμβούλιο Κράτους για Novartis / «Κάντε αγωγές – Ζητήστε όλα τα στοιχεία από τις ΗΠΑ»

Συγκεκριμένες δικαστικές αλλά και εξωδικαστικές ενέργειες για την υπόθεση  Novartis προτείνει στην κυβέρνηση με ομόφωνο πόρισμά του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

ΝΣΚ NOVARTIS

Παράλληλα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προτείνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε δυο αγωγές κατά της Novartis καθώς και άλλες νομικές ενέργειας. 

Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρεται στο πρακτικό του ΝΣΚ, για να προχωρήσει στη διατύπωση προτάσεων, η ομάδα εργασίας πήρε στοιχεία μεταξύ άλλων και από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, στην οποία προΐστατο μέχρι την καρατόμησή της, η Ελένη Τουλουπάκη.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι  μετά τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, θα προβεί μαζί με όλα τα συναρμόδια υπουργεία σε κάθε αναγκαία ενέργεια προς ανταπόκριση στις προτάσεις της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου με σκοπό την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των θιγομένων φορέων.

Το υπουργείο υποχρεώθηκε να ζητήσει γνωμοδότηση

Αυτό που δεν λέει το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο 21 πολίτες του είχαν στείλει εξώδικο και επεσήμαναν ότι θα αναζητήσουν τυχόν ευθύνες και παραλείψεις, μέσω της Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας ότι η ζημιά που προκλήθηκε από τη Novatis ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.
Στο εξώδικό τους προς τον Χρήστο Σταϊκούρα οι πολίτες ζητούσαν:

1. Να αποκαταστήσετε την συνομολογημένη ζημία την οποία προξένησε η Novartis στο Ελληνικό Δημόσιο.
2. Να  προβείτε στην επιβολή χρηματικών κυρώσεων στη Novartis για όσα ομολόγησε, κατά τα αναλυτικά ανωτέρω αναφερόμενα κατασχέσετε και να στερήσετε τα μέσα τέλεσης και τα προϊόντα των ποινικών αδικημάτων, που ομολόγησε η Novartis, 
3. Να προβείτε σε δήμευση των προϊόντων που προέρχονται από τα εγκλήματα που ομολόγησε η Novartis, της περιουσίας του εξοπλισμού ή άλλων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για τα εγκλήματα, που ομολόγησε. 

 

Αναλυτικά η ομόφωνη απόφαση του ΝΣΚ για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis.