ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Οι νέοι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα

Η πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την ομάδα των επιστημόνων που συγκροτούν ένα think tank δίπλα του, έδειξε ότι και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι ίδιοι έχουν δεσμευτεί στην προσπάθεια για αναβάθμιση του πολιτικού λόγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ικανότητας διακυβέρνησης.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αμηχανία στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο,  με θετικά σχόλια για τα πρόσωπα των τεχνοκρατών αλλά και με αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των προθέσεων του Αλ. Τσίπρα και για τη διάθεση του κόμματος να τους σεβαστεί.

Το γεγονός ότι η πρόταση του Αλ. Τσίπρα να συμμετάσχουν 100 προσωπικότητες αριστίνδην στο συνέδριο απορρίφθηκε από την “Ομπρέλα” είναι ενδεικτικό της δυσκολίας που υπάρχει να αποδεχτεί όλος ο ΣΥΡΙΖΑ μια νέα εσωτερική αρχιτεκτονική, με βάση την οποία η προσωπικότητα έχει μεγαλύτερη σημασία από την κομματική θέση και επετηρίδα.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της ομάδας των τεχνοκρατών και τις πρώτες εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ δεν εκδηλώνονται εσωκομματικές αντιδράσεις, ούτε φανερά ούτε υπόγεια και αυτό δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη και ωριμότητα.

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε άλλωστε ότι δεν έρχονται για να υποκαταστήσουν το κόμμα αλλά για να συμβάλλουν στην παραγωγή πολιτικής. Δηλαδή, δεν πρόκειται για νέα συνιστώσα, ούτε για νέα εξαπτέρυγα του αρχηγού.

Είναι μια προσπάθεια που υπερβαίνει τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και τον εκλογικό σχεδιασμό. Συνδέεται με το ουσιαστικό άνοιγμα στην κοινωνία των πολιτών και στην επιστημονική κοινότητα, πέρα από μηχανισμούς και κομματικά βιογραφικά.

Επειδή για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ζήτημα επιβίωσης ως κόμματος εξουσίας η απόδειξη επαγγελματισμού στη διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων, οι νέοι σύμβουλοι του Αλ. Τσίπρα είτε θα καταφέρουν να παίξουν το ρόλο τους συμβάλλοντας στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών είτε θα επιστρέψουν στις δουλειές τους μετά από μια ακόμη ματαίωση για την Αριστερά.

Και γι αυτό το διακύβευμα είναι περισσότερο σημαντικό από όσο ενδεχομένως συνειδητοποιούν οι ίδιοι.