ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Οι 6+1 προτεραιότητες της Νέας Αριστεράς

1. Πόλεμος στην ακρίβεια

Η Ελλάδα βρίσκεται δεύτερη από το τέλος στην αγοραστική δύναμη των πολιτών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι μισθοί μειώνονται (-9.4% το 2022-23), η ακρίβεια σαρώνει, πληρώνουμε υπέρογκους έμμεσους φόρους στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Η ακρίβεια είναι επιλογή της κυβέρνησης. Για να μπει ένα τέλος, χρειαζόμαστε σύγκρουση με τα καρτέλ στην ενέργεια και στα σουπερ-μάρκετ που πλουτίζουν μέσα από αθέμιτες πρακτικές. Ελέγχους στην αγορά. Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα που θα ανταποκρίνονται στην έκρηξη των τιμών, στην αύξηση των ενοικίων, στο κόστος της καθημερινότητας.

2. Φορολόγηση του πλούτου

Την ώρα που για τους πολλούς ο μισθός τελειώνει πριν κλείσει ο μήνας, οι μεγάλες εταιρίες κάνουν πάρτι. Τη διετία 2022-23 τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 9,3%. Το ελληνικό φορολογικό σύστημα είναι άδικο: οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι καταβάλλουν το 85% των φόρων.

Είναι ώρα να πληρώσουν αυτοί που πλουτίζουν και δεν καταβάλλουν τους φόρους που τους αναλογούν. Αμεση φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια και το λιανεμπόριο, πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, φορολόγηση των εταιρικών μερισμάτων, κατάργηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών που έδωσε κυβέρνηση Μητσοτάκη στους πλούσιους. Αυτά τα χρήματα πρέπει να επιστρέψουν στην κοινωνία: να ενισχυθούν οι ασθενέστεροι και να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος.

3. Οχι στα F35 – Χρήματα για Υγεία και Παιδεία

Δεν χρειαζόμαστε άλλους εξοπλισμούς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη δώσει 15 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ προγραμματίζει την αγορά F-35 που θα κοστίσουν άλλα 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κούρσα των εξοπλισμών δεν οδηγεί πουθενά. Εξυπηρετεί μόνο την πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ και τους κάθε λογής μεσάζοντες. Συνδέεται με την πορεία στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης και μας απομακρύνει από το στόχο της Ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας.

Να πούμε όχι στους νέους εξοπλισμούς. Τα χρήματα των F-35 να υποστηρίξουν το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Υγείας και της Παιδείας. Η χώρα μας πρέπει να έχει προτεραιότητες. Και η δική μας προτεραιότητα είναι το κοινωνικό κράτος για όλους τους πολίτες.

4. Δίκαιη πράσινη μετάβαση

Η κλιματική κρίση μας απειλεί. Το ζήσαμε στον Εβρο και στη Θεσσαλία. Αν συνεχίσουμε έτσι, η χώρα μας θα καταστραφεί. Οχι μόνο το φυσικό περιβάλλον. Αλλά και η ποιότητα ζωής και το μέλλον των ανθρώπων της.

Χρειαζόμαστε ριζική αλλαγή πορείας. Με κεντρικό σχέδιο για την ανάπτυξη και τη χωροθέτηση των ΑΠΕ, προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας,  επένδυση σε ενεργειακές κοινότητες, αλλαγή προσανατολισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Με στόχο την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Το κόστος της μετάβασης πρέπει να το πληρώσουν όσοι πλούτισαν και πλουτίζουν από την καταστροφή του περιβάλλοντος. Για το δικαίωμα όλων στη ζωή, στην ασφάλεια και στην φτηνή και καθαρή ενέργεια.

5. Στέγη για όλους και όλες

Η κυβέρνηση μετατρέπει τη στέγη σε επένδυση. Η φούσκα των ακινήτων οδηγεί τα ενοίκια και τις τιμές των σπιτιών στα ύψη. Οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν το δικό τους σπίτι. Οι νέες οικογένειες δεν μπορούν να πληρώνουν το νοίκι. Οι πόλεις μας γίνονται εχθρικές στους ίδιους τους κατοίκους τους.

Η αξιοπρεπής στέγη είναι δικαίωμα. Σύγκρουση με τα συμφέροντα που κερδίζουν από την αύξηση των τιμών. Απαγόρευση της Golden Visa, περιορισμοί στο Airbnb, φραγμός στην κερδοσκοπία των funds, σύγχρονα στεγαστικά προγράμματα για να ανοίξουν τα κλειστά και έρημα σπίτια.

6. Χωρισμός κράτους-εκκλησίας

Φέτος συμπληρώνουμε 50 χρόνια της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι η ώρα για μια μεγάλη προοδευτική μεταρρύθμιση. Να γίνει η χώρα μας μια κοσμική δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Με σεβασμό στην ανεξιθρησκεία και με σαφή διαχωρισμό μεταξύ κράτους και εκκλησίας.

6+1 Συγκάλυψη τέλος

Τέλος στην ατιμωρησία του πολιτικού συστήματος και την πολιτική της συγκάλυψης. Η τραγωδία των Τεμπών και η διαχείρισή της, αυτή η χυδαία προσπάθεια συγκάλυψης της κυβέρνησης, πρέπει να απαντηθεί με μια μεγάλη προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δημοκρατία μας.  Ανυποχώρητος αγώνας λοιπόν για να χυθεί άπλετο φως στα Τέμπη, τις υποκλοπές, την αστυνομική αυθαιρεσία, τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Τίποτα δεν τελείωσε. Η κραυγή των Τεμπών θα γίνει πράξη δικαιοσύνης.

Η πολιτική επιστρέφει.

Για να νικήσει το δίκιο. Για τη ζωή που μας αξίζει!