ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Ο «βόθρος» είναι η «κανονικότητα» της ελληνικής τηλεόρασης

Μέρος της περιβόητης «κανονικότητας» φαίνεται να είναι και το πνεύμα και η αντίληψη που εκπέμπει πλέον σχεδόν το σύνολο της ελληνικής τηλεόρασης. Το μέτρο έχει χαθεί εδώ και καιρό αναπαράγοντας τις πλέον περιθωριακές συμπεριφορές.

Όμως το τελευταίο διάστημα, το χειρότερο όλων είναι ότι εκπομπές και περσόνες που ειδικεύονται σε κοσμικο κουτσομπολιό, προσεγγίζουν σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Η πρωινή παρουσιάστρια του Alpha Σταματίνα Τσιμτσιλή στόλισε με ένα υποτιμητικό σχόλιο για τις γυναίκες της προσφυγιάς που μπαίνουν στις βάρκες με στόχο την ελπίδα λέγοντας: «Βλέπεις τους μετανάστες που είναι με την κοιλιά στο στόμα και μπαίνουνε στη βάρκα και δεν τους νοιάζει. Ο Έλληνας αν δεν κάνει τον προγραμματισμό να σκεφτεί θα’χω να σπουδάσω το παιδί μου, να το ταΐσω, να το ποτίσω, δεν θα κάνει».

Στη συνέχεια ήρθε και η χυδαία και σεξιστική «πλακίτσα» της εκπομπής του Γιώργου Λιάγκα στον Σκάι σε βάρος της κοπέλας που έπεσε θύμα ασέλγειας στο αναγνωστήριο του ΑΠΘ. Εν χορώ η ομάδα των παρουσιαστών εξευτέλισε την κοπέλα και επιχειρούσε επί 5 λεπτά να διακωμωδήσει μια σεξουαλική επίθεση με φτηνό «χαβαλέ», δείχνοντας ότι ο πάτος της ελληνικής τηλεόρασης είναι πιο χαμηλά από όσο πιστεύαμε. Ακόμη πιο κατάπτυστο, ότι στο «πάνελ» και την ανοησία πρωταγωνιστούσαν και γυναίκες και μάλιστα η Κ. Γκαγκάκη, δημοτική σύμβουλος του Κ. Μπακογιάννη και μάλιστα τοποθετημένη Πρόεδρος στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, στον τομέα του πολιτισμού! Η άποψη του δημάρχου της Αθήνας για την «εκλεκτή» δημοτική του σύμβουλο αναμένεται με ενδιαφέρον, κυρίως γιατί θα πρέπει να απαντήσει αν συνεχίζει να τη θεωρεί κατάλληλη για να προάγει τον πολιτισμό στην πόλη…

Η ελληνική τηλεόραση, καναλάρχες και παρατρεχάμενοι, επηρμένη εμφανώς από την επιστροφή στην πολιτική «κανονικότητα», παραδίδει τα διαπιστευτήριά της. Αντί να ασχολούνται με το instagram των κοσμικών για να φαντασιώνεται μεγαλεία η «μεσαία τάξη» ή  τα παρασκήνια του κάθε ριάλιτυ, επιτίθενται σε αδύναμους και εξευτελίζουν θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων, με την αλαζονεία της ελίτ απέναντι στην «πλέμπα».

Ούτε η χυδαιότητα, ούτε η φτήνια είναι καινούριες αξίες για την ελληνική τηλεόραση. Είναι όμως καινούρια η απόπειρα  να κανονικοποιηθεί ο σεξισμός και ο ρατσισμός των τηλεπερσόνων, εφόσον καμία ανεξάρτητη αρχή, δεν βρίσκει χρήσιμο να ασχοληθεί με την εξαχρείωσή τους. Όσο για τις «απολογίες» μετά τις χυδαιότητες και τις αντιδράσεις μόνο τον θυμό ενισχύουν. Ας μην κοροϊδευόμαστε: Αυτά λένε γιατί αυτοί είναι και αυτά σκέφτονται… Το έχουν αποδείξει πολλάκις.