ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Ο Γιώργος Πάλλης στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή (βίντεο)

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης μίλησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2019 που ψηφίζεται σήμερα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επισήμανε μεταξύ άλλων:

Όλοι οι προϋπολογισμοί των τελευταίων τριών ετών επαναπροσδιόρισαν τις προτεραιότητες της πολιτείας, με βάση τις ανάγκες των λιγότερο προνομιούχων μελών της (ναι, είναι ταξική επιλογή μας) και την ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Μιας συνοχής που είχε καταρρεύσει υπό το βάρος των οικονομικών δυσχερειών και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής πάρα πολλών συμπολιτών μας. Ο προϋπολογισμός για το 2019 ακολουθεί την ίδια στρατηγική επιλογή. Αξιοποιείται ο δημοσιονομικός χώρος που κερδήθηκε, με κοινωνικές παροχές προς όφελος των αδύναμων κοινωνικών ομάδων που μετρούν τις περισσότερες πληγές. Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για την κοινωνικοοικονομική αποκατάσταση. Παρόλα αυτά, πιστεύω σε αυτό τον δρόμο που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για το λόγο αυτό …

Υποστηρίζω την πολιτική πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Υποστηρίζω τα 910 εκατ. € που έχουν προϋπολογιστεί συνολικά, προς όφελος της κοινωνικής συνοχής.

Υποστηρίζω τα 177 εκατ. € για τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, τα 260 εκατ. € που διατίθενται για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα 400 εκατ. € για την επιδότηση ενοικίου κυρίως νέων ανθρώπων.

Υποστηρίζω τις 3 χιλιάδες θέσεις εργασίας για τη μονιμοποίηση του θεσμού «Βοήθεια στο Σπίτι» (που τον σέρνατε τόσα χρόνια, εγκλωβίζοντας τόσο τους ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας, όσο και τους εργαζόμενους) και τα 22 εκατ. € για την πρόσληψη 4.500 καθηγητών ειδικής αγωγής (που είναι αναγκαιότητα σε μια σύγχρονη κοινωνία), όπως υποστήριξα και τη μη περικοπή των συντάξεων για 620.000 συμπολίτες μας και την απόδοση κοινωνικού μερίσματος ύψους 710 εκατομμυρίων € σε εκατομμύρια δικαιούχους.

Υπερψηφίζω τη δικαιότερη κατανομή των πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση με βάση κριτήρια όπως η ορεινότητα, η νησιωτικότητα, το επίπεδο της ανεργίας και της φτώχειας. Για παράδειγμα, στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν είχαν διατεθεί ποτέ περισσότεροι πόροι για τόσες και τέτοιου είδους παρεμβάσεις: για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι δεκάδες στο Β. Αιγαίο, για έργα υποδομών, για την κάλυψη αναγκών που προκλήθηκαν από καταστροφές λόγω έλλειψης υποδομών που δεν έγιναν στα χρόνια σας, για δεκάδες σχολικές μονάδες που αναβαθμίζονται.

Υπερψηφίζω τη στήριξη της νησιωτικότητας. Κανείς δεν καταδικάζεται πια στη μειονεξία επειδή έτυχε να γεννηθεί ή να ζει σε νησί.

Αγαπητοί συνάδελφοι, εκεί που, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, η αντιπολίτευση βλέπει «ιστορικό ρεκόρ στους φόρους», εμείς βλέπουμε επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής και αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Τα έμμεσα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν λόγω της αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης και της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Η οικειοθελής γνωστοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων μόνο, απέφερε στο ελληνικό δημόσιο 800 εκ. €. Μετά από στοχευμένους ελέγχους, μόνο στα καπνικά βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 600 εκ. €. Μελέτες του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών κατέδειξαν την θετική επίδραση της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην είσπραξη φορολογικών εσόδων.

Εκεί που η αντιπολίτευση βλέπει «επενδυτική ένδεια», εμείς διακρίνουμε το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων ετών –και ρωτήστε τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους πώς αξιοποιήθηκαν τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων αυτή την περίοδο, και πόσα έργα έγιναν στους τόπους τους: δεν είναι δικοί μας αυτοί, δικοί σας είναι οι περισσότεροι. Εμείς προτάσσουμε την μεγαλύτερη απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων, των τελευταίων ετών.

Πρέπει να αποφασίσουμε σε ποια όχθη του ποταμού θα σταθούμε. Σε μια Ευρώπη που κινδυνεύει, που σύρεται σε ένα μείγμα νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς το οποίο έχετε αγκαλιάσει. Στηρίζω λοιπόν και σας καλώ να ψηφίσουμε αυτόν τον προϋπολογισμό που τούτη η κυβέρνηση φέρνει και η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει ως το τέλος, γιατί στην οικονομική ανάπτυξη λέμε ναι, αλλά με όρους και όρια και προς όφελος όλων.