Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου Γιώργος Πάλλης ήταν επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής της SEECP-PA (Κοινοβουλευτική Διάσκεψη της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης) που έλαβε χώρα στο Σαράγεβο στις 30/11 και 1/12/2018.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κοινοβούλιο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης τόνισε ιδιαίτερα πως η προοπτική ένταξης στην ΕΕ όσων βαλκανικών χωρών δεν ανήκουν ήδη σε αυτήν αποτελεί μια διαδικασία μετασχηματισμού από μόνη της, καθώς μια καλύτερα δικτυωμένη ΝΑ Ευρώπη ευνοεί την αμοιβαία προσέγγιση των κοινωνιών και των περιφερειών μας, και αυξάνει τις οικονομικές και εμπορικές ευκαιρίες.
Συνέχισε λέγοντας πως η Διαδικασία Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι μια πολυδιάστατη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, αφού προωθεί τις καλές σχέσεις γειτνίασης και ενισχύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε μια πολύπαθη περιοχή, ενώ υπογράμμισε πως, εάν το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας είναι ο επιχειρησιακός βραχίονας της Διαδικασίας (SEECP), η Κοινοβουλευτική Διάσκεψη αντιπροσωπεύει το πνεύμα της, όντας η ίδια ένα έξοχο παράδειγμα διασύνδεσης.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Πάλλης θύμισε πως οι αποφάσεις στα μεμονωμένα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να ενσωματώνουν την ευρωπαϊκή προοπτική, εναρμονίζοντας τις νομοθεσίες όλων των κρατών της περιοχής με τα πρότυπα της ΕΕ και πως, αντίστοιχα, η επίτευξη πολιτικών συναινέσεων στο πλαίσιο της SEECP-PA ξεπερνά τα όποια πρακτικά τους αποτελέσματα και αποκτά μια συμβολική σημασία για τις δυνατότητες της ίδιας της Διαδικασίας. Αναφέροντας το (αντι-)παράδειγμα του Brexit, ο Έλληνας βουλευτής υπογράμμισε το διπλό του δίδαγμα: αφενός, το μεμονωμένο εθνικό συμφέρον πρέπει πολλές φορές να υποχωρεί μπροστά στις ανάγκες της κοινής πορείας· αφετέρου, η κοινή πορεία οφείλει να αναπροσαρμόζεται όταν οι μεμονωμένες ή μειοψηφικές ανησυχίες είναι βάσιμες και σοβαρές.
Ο κ. Πάλλης έκλεισε την τοποθέτησή του εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η εναργής επιδίωξη της συναίνεσης στο πλαίσιο της Διαδικασίας Συνεργασίας της ΝΑ Ευρώπης θα προωθήσει, μακροπρόθεσμα, τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου σε όλα τα κράτη της περιοχής. «Εκπροσωπούμε την κοινωνία», ανέφερε, «και έχουμε χρέος να την κρατάμε ενήμερη και ενεργή: οι άνθρωποι πρέπει να διαλέξουν τις γέφυρες, όχι τα τείχη».