ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Ο Τσακαλώτος καρφώνει Ντάισελμπλουμ-Σοιμπλε για παγίδα «προόδου»

Μηνύματα προς πολλαπλούς αποδέκτες στέλνει η πιο αποστασιοποιημένη προσέγγιση ανώνυμων κυβερνητικών πηγών τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανατρέποντας το σκηνικό που προσπάθησε να δημιουργήσει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Παράλληλα οι διαρροές δίνουν μια άλλη οπτική γωνία τ ων διαπραγματεύσεων ενώ αποκαλύπτουν και τους ρόλους στο τραπέζι…

Ο πρόεδρος του Eurogroup εξερχόμενης της μίνι συνόδου για την Ελλάδα δήλωσε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος και ότι τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα εντός της επόμενης εβδομάδας.

Από την άλλη πλευρά οι «ελληνικές διαρροές» κάνουν λόγο για «ανεπαρκή πρόοδο». Όπως εξηγούν, υπήρξε πρόοδος μεν, ωστόσο «όσο παραμένουν παράλογες οι απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ δυσκολεύονται οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Η διαφορά προσεγγίσεων καθιστά σαφές ότι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έχουν κενά και ότι η πλευρά Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε επιχειρεί να δείξει καλό πρόσωπο μιλώντας για πρόοδο και να χρεώσει στη συνέχεια τα πισωγυρίσματα στην ελληνική κυβέρνηση.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της κάνοντας λόγο για «ανεπαρκή πρόοδο» ενημερώνει την Άγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Ντράγκι ότι τα βήματα που είχαν δείξει οι άλλες πλευρές ότι θα κάνουν δεν έχουν σημειωθεί και ως εκ τούτου η ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Η απάντηση με διαρροή σε επίσημη ανακοίνωση και η αισθητή διαφοροποίηση φαίνεται ότι έχει στόχο να εκθέσει και να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συμμετείχε ως συντονιστής στη συνάντηση από τη στιγμή που το Eurogroup δείναι επίσημο όργανο και δεν συγκαταλέγεται στους θεσμούς.

Οι αποκαλύψεις της ελληνικής κυβέρνησης αν και σκιαγραφούν μια πιο απαισιόδοξη εικόνα από αυτή του Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιτυγχάνουν να αυξήσουν την πίεση στην άλλη πλευρά για συναίνεση και επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων.

Με δεδομένο ότι μετά τις παρατηρήσεις από Μέρκελ και SPD ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα αναγκαστεί να κατεβάσει τους τόνους, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί στα παρασκήνια, με τους εμπλεκόμενους να γνωρίζουν ότι όλα… διαρρέονται αρμοδίως.