ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Πως αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία την λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου;

periferiako

Εδώ κι ένα χρόνο τουλάχιστον, σε κάθε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, γίνεται πολύς λόγος, απ όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για τον τρόπο λειτουργίας του. Την ίδια στιγμή η Περιφερειακή Αρχή δεν χάνει την ευκαιρία να μιλάει για κοινή προσπάθεια όλων ( Περ. Αρχής και αντιπολίτευσης) για το καλό των νησιών μας και των κατοίκων τους.

Στο σημείο αυτό είναι που ξεκινάει η κριτική ή ο διάλογος …κωφών, με τη συνεπικούρηση πάντα του γνωστού μας νόμου του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ , για να τηρούμε και τα νόμιμα….

Για ποια κοινή προσπάθεια μιλάμε όμως;  Και γιατί η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται; Μήπως η ίδια η λειτουργία του Π.Σ αποδεικνύει το αντίθετο;  Να αναφερθώ στο ότι ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε απομαγνητοφωνημένα πρακτικά;  Να πω για τις αποφάσεις του Π.Σ και των επιτροπών που έπαψαν απ το τέλος του 2014 να δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας με αποτέλεσμα όποιος πολίτης τις αναζητεί στη Διαύγεια να μην μπορεί να βρει άκρη; Να πω ότι δεν έχουμε καταφέρει οι συνεδριάσεις , οι τακτικές, να γίνονται σε προκαθορισμένο από την αρχή της χρονιάς χρόνο, έτσι που ο κάθε Περ. Σύμβουλος να έχει τη δυνατότητα του προγραμματισμού αλλά και οι πολίτες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες να μπορούν με μεγαλύτερη ευχέρεια να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις;

Να πούμε ότι η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης συγκροτήθηκε μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης μόλις πριν λίγο καιρό, ή μήπως για το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η Περ. Αρχή για τη λειτουργία της ; Ή μήπως για την κακή οργάνωση των συνεδριάσεων του Π.Σ, την μη έγκαιρη συγκέντρωση των στοιχείων με αποτέλεσμα να παίρνουμε εισηγήσεις λίγο πριν τις συνεδριάσεις ή για το γεγονός ότι πολλές φορές υπάρχει αδυναμία απάντησης στις ερωτήσεις μας, ή μήπως για τα εκτός ημερήσιας θέματα που προτάσσονται στις συνεδριάσεις κατά παράβαση των σχετικών άρθρων του κανονισμού; Για την κακή ποιότητα της τηλεδιάσκεψης που αφαιρεί ουσιαστικό μέρος του διαλόγου;

Αν θέλουμε να μπούμε και στην ουσία θα πρέπει να μιλήσουμε για την απουσία ουσιαστικού διαλόγου, ή συνδιαμόρφωσης και ιεράρχησης στόχων από κοινού. Να συζητήσουμε για την άγνοια που έχουμε λόγω έλλειψης ενημέρωσης για το έργο του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και των Νομικών Προσώπων της Περ. Β. Αιγαίου.

Να θίξουμε την έλλειψη ενημέρωσης για το ΠΕΠ Β. Αιγαίου, μια που ούτε στις συνεδριάσεις της Επιτροπής παρακολούθησης δεν καλούμαστε, έστω ως παρατηρητές. Να πούμε για τις προτάσεις μας που οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στα αζήτητα, χωρίς καν να προηγείται κάποια συζήτηση που να αιτιολογεί την προς τα εκεί δρομολόγησή τους. Να πούμε ότι η αντιπολίτευση ενημερώνεται από τα ΜΜΕ ακόμα και για τις συναντήσεις με φορείς, λες και δεν είναι η αντιπολίτευση εκλεγμένη απ τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου ή ότι ο ρόλος της δεν είναι θεσμικός.

Αν λοιπόν η Περιφερειακή  Αρχή έτσι αντιλαμβάνεται την κοινή προσπάθεια,  μάλλον θα πρέπει να δώσουμε πρώτα τον ορισμό της φράσης. Και προφανώς ο νόμος του Καλλικράτη είναι που της προσφέρει τη δυνατότητα να εννοεί έτσι το ‘’κοινή’’και είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες ουσιαστικής αναμόρφωσής του άμεσα. Είναι όμως και οι δημοκρατικές ευαισθησίες που άλλα επιτάσσουν.

*H Μαρία Νικολάρα είναι Περιφερειακή Σύμβουλος Β. Αιγαίου