ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Πρέπει να λες ανοιχτά ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιο το στοίχημα

«Ο μεγάλος κίνδυνος για την κυβέρνηση και τους υπουργούς είναι να πάθουν μία ιδιότυπη διαμερισματοποίηση και ιδρυματισμό, να χάσουν την επικοινωνία με τον κόσμο … πρέπει να εξηγούμε τις δυσκολίες, τι μας αναγκάζει κάθε φορά να ψηφίζουμε τι, ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιο το στοίχημα της επόμενης περιόδου, αυτά πρέπει να τα λες ανοιχτά», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συμφωνία είναι απαπόσπαστη από αυτή για το χρέος και προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα επιπλέον μέτρα είναι να υπάρχει βιώσιμη λύση για το χρέος, έστω μετά το 2018, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης

«Ακριβώς επειδή δεν μιλάμε για μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2017 και το 2018, αλλά από το 2019, έχουμε όλο το περιθώριο να δούμε πώς ακριβώς εκ παραλλήλου θα εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα οδηγήσουν σε μία απομείωση του χρέους», όπως είπε.

«Δεύτερον», συνέχισε, «έχουμε περίπου 1,5 χρόνο μπροστά μας για τον οποίο γνωρίζουμε το τοπίο, με σταθερούς όρους για την οικονομία και την κοινωνία και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση που θα προσδώσει δυναμική στην ελληνική οικονομία και στις όποιες συζητήσεις κάνει η τότε κυβέρνηση και για τα θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των σημερινών μέτρων … ο χρόνος που έχουμε θα κρίνει πάρα πολλά για την κατάσταση στην οποία θα βρισκόμαστε στις αρχές του 2019».

Υπό αυτό το πρίσμα, η επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από το «στοίχημα της ανάπτυξης ως το 2019», που περιλαμβάνει και τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

«Αν επιτευχθούν, θα δικαιολογήσουν την σημερινή συμφωνία, τις θυσίες και την ψήφιση των μέτρων, θα κρίνουν τελικά την αποτελεσματικότητά της … Σε αυτή τη βάση θα κριθεί συνολικά και η κυβέρνηση στη σχέση της με την ίδια την κοινωνία  … όχι μόνο για την οικονομία, των εισοδημάτων, των συντάξεων κτλ., αλλά και σε άλλα για τις εκ παραλλήλου με τη συμφωνία πολιτικές είτε σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος είτε με την λειτουργία του κράτους και την σχέση με τον πολίτη είτε με θέματα δικαιωμάτων είτε με σειρά άλλων ζητημάτων χωρίς άμεσο δημοσιονομικό κόστος … και σε αυτά θα κριθεί η κυβέρνηση», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.