ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Ρέντσι: Απόλυτα εφικτή μια συμφωνία για τις τράπεζες

Ο ιταλός πρωθυπουργός αισιοδοξεί για τις προβληματικές ιταλικές τράπεζες, εκτιμώντας ότι «μια συμφωνία με την Ευρώπη είναι απόλυτα εφικτή» και ότι τα κόκκινα δάνεια δεν είναι το πιο φλέγον πρόβλημα.

O ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Corriere della Sera αναφέρθηκε και πάλι στο καυτό θέμα των ιταλικών τραπεζών. «Μια συμφωνία για τις τράπεζες με την Ευρώπη είναι απόλυτα εφικτή, πάντα με σεβασμό στους ισχύοντες κανόνες», δήλωσε. Σύμφωνα με τον ιταλό κεντροαριστερό πρωθυπουργό, «αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι τα παράγωγα των ξένων τραπεζών και όχι τόσο τα προβληματικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις ιταλικές τράπεζες».

Σύμφωνα με σχόλιο της εφημερίδας La Repubblica, η κύρια έμμεση αναφορά του επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης είναι για την περίπτωση της Deutsche Bank. «Δεν είμαστε πλέον ο ασθενής της Ευρώπης», δηλώνει με έμφαση ο Ρέντσι, ο οποίος υπενθυμίζει ότι πλέον η Ιταλία ανήκει στις χώρες που προτείνουν λύσεις για το μέλλον της Ένωσης.

Πρόταση Πρόντι για τα κόκκινα δάνεια

Ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι κατέθεσε τη δική του πρόταση για λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων

Στο μεταξύ, στον οικονομικό και πολιτικό χώρο συζητείται με ενδιαφέρον πρόταση του ιταλού πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι για τα κόκκινα δάνεια.

Αυτή προβλέπει τη δημιουργία ταμείου του δημοσίου (με ενδεχόμενη συμμετοχή και ιδιωτών) με στόχο την κάλυψη των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών. Συνολικά ανέρχονται σε τριάντα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Πρόντι, οι ιταλικές οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια, θα μπορούν να παραμείνουν στο διαμέρισμά τους καταβάλοντας στο «ταμείο διάσωσης» περίπου δυο χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Ο στόχος είναι να αποφευχθούν οι κατασχέσεις ακινήτων και να βοηθηθούν παράλληλα και οι τράπεζες.

O ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν τέλος συνεχίζει να υπογραμμίζει ότι «οι καταθέτες πρόκειται να προστατευθούν από την ιταλική κυβέρνηση», από τη στιγμή που «οι επαφές με τις αρχές της Ένωσης συνεχίζονται σε ένα σαφώς θετικό κλίμα».

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη