ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Στα χέρια της κυβέρνησης τα σχέδια συμφωνίας – «Μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε τελειώσει», εκτιμούν κυβερνητικές πηγές

Σε ανάπαυλα των συζητήσεων υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη μικροδιαφορές σε τεχνικά ζητήματα, αναφερόμενος προφανώς στα ζητήματα ενέργειας. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία ότι «μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε τελειώσει» (πηγή: Αυγή).

«Το υπερταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις δεν θα αποτελέσει αγκάθι στις διαπραγματεύσεις»

Αισιοδοξία ότι τα θέματα του υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις δεν θα αποτελέσουν «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε κυβερνητικός παράγοντας μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αυτό το αντικείμενο.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο, υπάρχουν διαφορετικές διατυπώσεις σε 2- 3 σημεία, τα οποία είναι σημαντικά για την ελληνική πλευρά. Έφερε ως παράδειγμα το πώς το κράτος θα επηρεάζει τη γενικότερη πολιτική για τις ΔΕΚΟ μέσω της ΕΔΗΣ (σ.σ. ο βραχίονας του υπερταμείου για τις ΔΕΚΟ). Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα γραφείο σχεδιασμού που θα καθορίζει την πολιτική π.χ. για τα λιμάνια.

Για το θέμα της ένταξης των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως «θέλουμε να εξαιρέσουμε κάποιες» και πως η πρώτη λίστα (εγκεκριμένη από το ΚΥΣΟΙΠ) θα συζητηθεί και ο κατάλογος που θα προκύψει θα λάβει νέα έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Επίσης υπήρξε συζήτηση για το πώς μπορεί να επιταχυνθούν ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Τέλος, σχετικά με το «Ελληνικό» ανέφερε ότι «είναι σε καλό δρόμο», αντιμετωπίζεται τώρα το δασικό ζήτημα και στη συνέχεια το θέμα με την αρχαιολογία.

Η ελληνική πλευρά επέδωσε τις παρατηρήσεις της για τα δύο κείμενα που έχει λάβει από τους θεσμούς. Πρόκειται για το 40 σελίδων MOU- το κείμενο συμφωνίας με την ευρωπαϊκή πλευρά (καθώς και το αντίστοιχο τεχνικό μνημόνιο)- και το 5 σελίδων MEFP- το κείμενο συμφωνίας με το ΔΝΤ (και το αντίστοιχο τεχνικό μνημόνιο). Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιχειρήσουν να συγκεράσουν τις διαφορές αυτές και τα θέματα για τα οποία δεν θα υπάρξει σύγκλιση θα συζητηθούν σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής κλιμακίων. Ο εν λόγω αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ MOU και MEFP, απλώς το δεύτερο δίνει έμφαση σε κάποια θέματα.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Τρίτης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με τον υπουργό, παραμένουν μικροδιαφορές οι οποίες θα κλείσουν μέχρι την Παρασκευή. Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με συνδυασμό πώλησης λιγνιτικών μονάδων και δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ. Αύριο, Τετάρτη, πραγματοποιείται η δεύτερη για το 2017 δημοπρασία για 145 μεγαβατώρες ανά ώρα και τιμή εκκίνησης τα 37,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ως την τελευταία δοκιμασία πριν η Ελλάδα ανοίξει την πόρτα της εξόδου από τα Μνημόνια και τη διεθνή επιτροπεία περιέγραψε ο πρωθυπουργός τα μέτρα που περιλαμβάνει η προς ολοκλήρωση δεύτερη αξιολόγηση και τις συζητούμενες παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους στο πλαίσιο μιας «συνολικής συμφωνίας» με τους δανειστές.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Αλ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι η τεχνική συμφωνία (μέτρα – αντίμετρα) με τους δανειστές θα περάσει από τη Βουλή πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου, ώστε μέχρι τότε να συμφωνηθούν και οι ρυθμίσεις για τα πλεονάσματα και το χρέος μετά το 2018. Η «συνολική συμφωνία», σημείωσε, αποτελεί το «εξιτήριο» της χώρας από τα Μνημόνια και «αμέσως μετά» από αυτήν θα υπάρξει έξοδος στις αγορές. Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν στην «Αυγή» ότι ο στόχος είναι η έκδοση ομολόγων να γίνει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Κομισιόν: Τεχνική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν

«Οι θεσμοί επιστρέφουν, με στόχο να ολοκληρώσουν την τεχνική συμφωνία το συντομότερο δυνατό, στη βάση της συναντίληψης που επιτεύθχηκε στο Eurogroup στη Βαλέτα. Οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο και να διερκέσουν αρκετές ημέρες» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η Eurostat, υπογράμμισε πως σε όρους προγράμματος, αυτά αντιστοιχούν σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2% του ΑΕΠ το 2016. «Αυτό το νούμερο ξεπερνάει σημαντικά τον στόχο του προγράμματος για 0,5% του ΑΕΠ για το 2016, αλλά και τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Αυτό, επίσης, επιβεβαιώνει την τάση που είχαμε ήδη διαπιστώσει, εμείς στην Επιτροπή εδώ και λίγο καιρό», κατέληξε εκπρόσωπος της Κομισόν.

Την πεποίθηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 και το 2018 εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις διαφωνίες με το ΔΝΤ για το κατά πόσο η καλή απόδοση της ελληνικής οικονομίας είναι βιώσιμη ανέφερε: «H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τα νέα στοιχεία στο πλαίσιο των εαρινών οικονομικών προβλέψεων και θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις στις προβλέψεις για τους μεσοπρόθεσμους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παραμένουν πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει του στόχους για 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018».

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ