ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Στην μεταμνημονιακή εποχή με την κοινωνία όρθια

Αυτό που κατάφερε κυρίως, η κυβέρνηση της Αριστεράς, ήταν να δείξει στην πράξη, ότι  οι αναβαθμισμένες δυνατότητες της οικονομίας, είναι ή μπορούν να αξιοποιηθούν πραγματικά προς όφελος της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Η χώρα μας μας έχει βγει από την σκληρή μνημονιακή εποπτεία. Σε πολύ μεγάλη βαθμό αυτό έγινε, έτσι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί πριν από τις εκλογές του 2015 «Με την κοινωνία όρθια»

Μέσα σε σκληρές μνημονιακές δεσμεύσεις, η κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν κατάφερε μόνο να σταματήσει την ανθρωπιστική κρίση και στα χρόνια της διακυβερνησής της να γυρίσει τους αρνητικούς οικονομικούς δείκτες σε βιώσιμους θετικούς.

Δεν βγήκαμε από την μνημονιακή εποχή, μόνο με θετικούς οικονομικούς δείκτες και αναβαθμισμένες δυνατότητες της οικονομίας.

Αυτό που κατάφερε κυρίως, η κυβέρνηση της Αριστεράς, ήταν να δείξει στην πράξη, ότι αυτές οι αναβαθμισμένες δυνατότητες της οικονομίας, είναι ή μπορούν να αξιοποιηθούν πραγματικά προς όφελος της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Το ΚΕΑ, η πρόσβαση των ανασφαλίστων στο σύστημα υγείας, η καθολική εθνική σύνταξη, γενικότερα ή στήριξη και η ενίσχυση του «νέου κράτους πρόνοιας» η ανάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση που στον πυρήνα τους έχουν την διαμόρφωση ενός δημόσιου τομέα υπό τον έλεγχο της κοινωνίας, η διεύρυνσή των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων,ο νόμος για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα οικονομία, ακόμα η συμφωνία των Πρεσπων, η προσφυγική της πολιτική είναι μόνο μερικά παραδείγματα από σημαντικές παρεμβάσεις, που δίνουν ένα σαφές μήνυμα στην κοινωνία, ότι αυτή τη φορά, η κρίση για να ξεπεραστεί, αυτό μπορεί να γίνει μόνο προς όφελος της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Ετσι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται στον πυρήνα της διαμόρφωσης του ενός, από τα σχέδια που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται,για την μετά την κρίση εποχή, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Από την άλλη είναι ο νεοφιλελευθερισμός, που αυτή τη φορά έρχεται μαζί με τον ρατσισμό, τον φασισμό, την στέρηση δικαιωμάτων, τον εθνικό απομονωτισμό και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους λαούς, ένα εκρηκτικό μείγμα που είναι ικανό να ξαναγυρίσει βίαια τον κόσμο μας στις απαρχές του καπιταλισμού.

Αυτό που πρέπει να μας είναι καθαρό, είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια σκληρών κοινωνικών συγκρούσεων σε όλη την Ευρώπη, στην Ελλάδα, αλλά και στη Λέσβο που στον πυρήνα τους θα έχουν την επικρατήσει του ενός ή του άλλου σχεδίου.

Η αντιπαράθεση στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται, τόσο στην αυτοδιοίκηση, όσο και οι ευρωεκλογές αλλά και οι εθνικές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πάνω σε αυτά τα διαμετρικά αντίθετα σχέδια θα γίνει.