Σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων και συζητήσεων σε όλη την Ελλάδα από στελέχη του κόμματος, βουλευτών και μελών της κυβέρνησης
Το τέλος των Μνημονίων τον περασμένο Αύγουστο άνοιξε τον δρόμο για το πέρασμα σε μια νέα εποχή για τη χώρα, με βασικό μέλημα της κυβέρνησης την αποκατάσταση των αδικιών και την στήριξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Σε αυτή τη νέα φάση ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να πιάσει ξανά με αποφασιστικό τρόπο το νήμα με τον φυσικό του σύμμαχο, που δεν είναι άλλος από τον λαό.
Αδιαμεσολάβητη συζήτηση
Με σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων και συζητήσεων σε όλη την Ελλάδα στελέχη του κόμματος, βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης συζητούν με τους πολίτες για την νέα κατάσταση, τα θετικά μέτρα, τη σταδιακή επούλωση των πληγών της κρίσης μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές αλλά και τις νέες αναβαθμισμένες προκλήσεις. Άλλωστε, η ενημέρωση από τη μεγάλη πλειονότητα των τηλεοπτικών σταθμών, των ραδιοφώνων και των εφημερίδων σκοπίμως αποκρύπτει την πραγματικότητα, διαστρεβλώνοντας και βομβαρδίζοντας με fake news, τρομοκρατία και καταστροφολογία. Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο κόμμα που όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμη και πριν την έξοδο από τα Μνημόνια, οργάνωσε δημόσιες εκδηλώσεις.
Στην πρώτη γραμμή ο Αλ. Τσίπρας
Το στίγμα έδωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες επισκέφτηκε ο ίδιος το Μάτι συνομιλώντας με τους κατοίκους, οι οποίοι έκαναν λόγο για μια πολύ ουσιαστική επίσκεψη, αφού δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες αποκατάστασης μετά τις φονικές πυρκαγιές. Μία εβδομάδα αργότερα από την Κάλυμνο έδωσε το “παρών” στα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Η υποδοχή που του επιφύλαξαν οι κάτοικοι του νησιού ήταν θερμή, αφού η υλοποίηση ενός ιστορικού αιτήματος έγινε πράξη.
Άλλωστε, οι νησιώτες έχουν ήδη νιώσει την αλλαγή που έχει επιφέρει στην καθημερινότητά τους η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου από το περασμένο καλοκαίρι. Βέβαιο είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας θα επιδιώξει τη συνέχιση της επαφής με την κοινωνία και το ερχόμενο διάστημα.
Την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη
Μεγάλο πολιτικό βάρος αναμένεται να ριξει ο ΣΥΡΙΖΑ στη βόρεια Ελλάδα. Από τη μία θα επιδιωχθεί να υπογραμμιστούν τα σημαντικά οφέλη που φέρνει για όλη την περιοχή και ιδιαιτέρως για τη Θεσσαλονίκη η συμφωνία των Πρεσπών. Ο έτερος στόχος είναι να υψωθεί ένα δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι στην άνοδο του ακραίου εθνικισμού και των σκοτεινών κύκλων που επιδιώκουν να γυρίσουν την πόλη στις πιο μαύρες εποχές της Ιστορίας της.
Το σύνθημα θα δώσει την ερχόμενη Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνεται από το κόμμα στο Παλε Ντε Σπορ. “Ναι στη Μακεδονία της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Όχι στο μίσος και τον εθνικισμό” είναι το μήνυμα που θα στείλει ο πρωθυπουργός, όπως προανήγγειλε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην πόλη.
Η κληρονομιά της δημοκρατικής συνεννόησης
Την ώρα που η Ακροδεξιά, με τη σιωπηρή -ή και ανοιχτή σε ορισμένες περιπτώσεις- στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θρέφει συστηματικά ένα κλίμα μισαλλοδοξίας και πατριδοκαπηλίας, για την Αριστερά ο μόνος δρόμος είναι η δημοκρατική επαγρύπνηση και η προοδευτική συσπείρωση. Αυτό το πλαίσιο θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Αυτοδιοίκηση επιδιώκοντας τη συνέχιση της κληρονομιάς της συνεννόησης και του διευρυμένου δημοκρατικού μετώπου που άφησε η περίοδος Μπουτάρη.
Όπως σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης την Τετάρτη, η Κατερίνα Νοτοπούλου μπορεί να εγγυηθεί τη συσπείρωση αυτών των δυνάμεων, “αλλά αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι ίδιες οι αυτοδιοικητικής κινήσεις”. Η πιθανότητα σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων συζητήθηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Γ. Μπουτάρης την Παρασκευή. Μάλιστα, συγκροτήθηκε επιτροπή που θα εξετάσει μέχρι τα Χριστούγεννα αν και πώς μπορούν να καταλήξουν οι δημοκρατικές αυτοδιοικητικής παρατάξεις σε προτάσεις για κοινό βηματισμό.
Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Θεσσαλονίκης
Μεγάλο στοίχημα αποτελεί όμως και η ενημέρωση των ανθρώπων στη βόρεια Ελλάδα για τη συμφωνία των Πρεσπών. Την επίλυση δηλαδή ενός ιστορικού ζητήματος, μίας από τις τελευταίας πηγές ανάφλεξης στην περιοχή των Βαλκανίων. Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, απέναντι στις διχαστικές ρητορικές και τις παρερμηνείες που στρώνουν το έδαφος στην Ακροδεξιά, η προοπτική για τη χώρα που ενισχύει τον ρόλο της στην περιοχή, συνολικά για τη Μακεδονία αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, η εφαρμογή της συμφωνίας, ανοίγει τον δρόμο προκειμένου η πόλη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ως οικονομικό κέντρο όλων των Βαλκανίων. Κάτι που μπορεί να συμβεί όταν οι δρόμοι επικοινωνίας με τους γειτονικούς λαούς είναι ανοιχτοί και όχι όταν η στρατηγική επιλογή για την Θεσσαλονίκη είναι η απομόνωση.
Με το βλέμμα στραμμένο στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ
Λίγες εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση της συνταγματικής διαδικασίας στην ΠΓΔΜ, οι ερμηνείες της συμφωνίας από τον Ζόραν Ζάεφ στο εσωτερικό το ακροατήριο προκαλούν προβληματισμό, ιδίως όσον αφορά τα περί “μακεδονικής γλώσσας”.
Ωστόσο, οι διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο φυσικά δεν σταματούν, ενώ η Αθήνα διαμηνύει πως θα γίνουν όλες οι κινήσεις από την ΠΓΔΜ για τον απόλυτο σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως εκτίμησε μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Παρασκευή, η “υπερβολή ως προς τις ερμηνείες” εξηγείται από το γεγονός ότι ο Ζ. Ζάεφ δίνει μια πολιτική μάχη στο εσωτερικό της χώρας του.
Έτσι, η προσοχή της Αθήνας στρέφεται στη διαδικασία των συνταγματικών τροπολογιών, με τον προϊστάμενο του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Β. Καλπαδάκη να διαψεύδει πως επεξεργάζεται ερμηνευτική δήλωση σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών όπως γράφτηκε σε σειρά δημοσιευμάτων.