Η μονομερής επιλογή κάποιων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν σε κλείσιμο των συνόρων τους, προσπαθώντας μ’ αυτό τον τρόπο να μην αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν απέναντι στο σοβαρό προσφυγικό ζήτημα, είναι μια επικίνδυνη πολιτική επιλογή. Και είναι πολύ πιο επικίνδυνη όχι μόνο για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, αλλά και για τη μελλοντική πορεία της ΕΕ, η εμμονή τους να κατηγορούν την Ελλάδα, τη στιγμή που είναι γνωστό πως η χώρα μας σεβάστηκε πλήρως το διεθνές δίκαιο και τις μέχρι τώρα συμφωνίες στην ΕΕ για το προσφυγικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, τα μέλη και τα στελέχη του, όπως κάνουν εδώ και χρόνια, θα συνεχίσουν μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Λέσβου ,να βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων, ώστε όσο διάστημα παραμένουν στο νησί να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Είναι προφανές παράλληλα πως η αύξηση των ροών των προσφύγων από το καλοκαίρι του 2015, επηρεάζει, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, ορισμένους τομείς της οικονομίας του νησιού, όπως ο τουρισμός, που δυστυχώς από τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν γίνει τα απαραίτητα βήματα , ώστε να μην είναι ευάλωτος σε αστάθμητους παράγοντες. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, με την μείωση κρατήσεων αλλά και πτήσεων τσάρτερ, όμως δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με αντιπροσφυγικές κραυγές και πολύ περισσότερο με τη δημιουργία καταστάσεων πανικού.
Χρειάζεται αφενός μεν αξιοποιώντας άλλα πλεονεκτήματα του νησιού μας όπως η ανοιχτή αγκαλιά φιλοξενίας των κατοίκων και η αλληλεγγύη του και αφετέρου με την συνεργασία των Δ/νσεων Τουρισμού Περιφέρειας και Δήμου , με τη συμβολή των φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ , άμεσα να προσεγγίσουμε δράσεις που θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στις παραπάνω απώλειες, π.χ. προσέλκυση συνεδρίων και μαθητικών εκδρομών, διοργάνωση διεθνών φεστιβάλ αλληλεγγύης και μια σειρά άλλων δράσεων που μπορεί να προταθούν και να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στις απώλειες του τουρισμού των τσάρτερ.
Παράλληλα η κυβέρνηση οφείλει να ξαναδεί το πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου του 2015, τόσο σε σχέση με τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, όσο και με τη λήψη ειδικών μέτρων τόνωσης της τοπικής οικονομίας.
Έτσι κι αλλιώς πάντως η αλληλεγγύη, η διάσωση της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας δεν έχουν τίμημα, αλλά διατηρούν τον αυθύπαρκτο αξιακό τους χαρακτήρα.