ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Συνάντηση Γ. Πάλλη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Αποστόλου

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου είχε την Τρίτη 9/05 ο βουλευτής Γιώργος Πάλλης. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο υπεύθυνος αγροτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Στρατής Νικολάου. Σε αυτή συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

  • Η επίσπευση των πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση του αγροκτήματος του πρώην Σταθμού Γεωργικής Έρευνας που βρίσκεται στο Κάτω Τρίτος, ιδιοκτησίας ΥΠΑΑΤ.
  • Η αύξηση  προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού προγράμματος ενίσχυσης μικρών νησιών Αιγαίου με στόχο την αύξηση του όγκου και της τιμής επιδότησης μεταφοράς ζωοτροφών και  ενίσχυσης του γάλακτος
  • Η  απλοποίηση της ΚΥΑ για την διαχείριση αποβλήτων ελαιοτριβείων
  • Η επίσπευση της προκήρυξης του νέου προγράμματος βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και ο καθορισμός νέων κριτηρίων επιλεξημότητας στην προκήρυξη του νέου προγράμματος.
  • καθώς και την επίσπευση πληρωμής των αποζημιώσεων  του ΕΛΓΑ στους Αγρότες της Λέσβου.

Όσον αφορά το αγρόκτημα που είναι ένα θέμα για το οποίο έχουν πραγματοποιηθεί σειρά επαφών του βουλευτή με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η διευθέτησή του βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ο Υπουργός επαλήθευσε την ισχυρή πολιτική βούληση να στηρίξει στον μέγιστο δυνατό βαθμό πρωτοβουλίες και συλλογικά εγχειρήματα αξιοποίησης και ανάδειξης πρότυπων κτημάτων. Ενημέρωσε επίσης για το νέο νομικό πλαίσιο το οποίο προωθεί τέτοιου είδους δράσεις.

Για το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών νησιών Αιγαίου ο κ. Αποστόλου ανέφερε πως αποτελεί δέσμευση του αρμόδιου Επιτρόπου η οποία αναμένουμε να υλοποιηθεί.

Για την πληρωμή των βιοκαλλιεργητών ο Υπουργός ανέφερε πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων για το έτος  2015 και σύντομα η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ενώ στο νέο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας που θα προκηρυχτεί μετά το καλοκαίρι θα διαφοροποιηθούν τα  κριτήρια επιλογής  των δικαιούχων.

Τέλος, σχετικά για την εφαρμογή της ΚΥΑ υποσχέθηκε ότι θα συναινέσει ως συναρμόδιο υπουργείο στην απλοποίηση της εφαρμογής της και την ένταξη υλοποίησης των απαραίτητων επενδύσεων στα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ οι πληρωμές του ΕΛΓΑ βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης και οι πρώτες πληρωμές έχουν ήδη ξεκινήσει. .