ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

ΣΥΡΙΖΑ / Δίπλα στην κοινωνία για Παιδεία, Υγεία και πολιτισμό

Την κοινωνική ατζέντα και την καθημερινότητα των πολιτών που βιώνουν μέρα με την ημέρα εντονότερα τις συνέπειες της πολλαπλής κρίσης βάζει σε κεντρική προτεραιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αλήθεια ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε επισημάνει την ανάγκη λήψης γενναίων εμπροσθοβαρών μέτρων από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στη δίνη της Covid-19. Ακόμα και οι πιο σκληροί όμως μάλλον δεν υπολόγιζαν ότι η κυβερνητική πολιτική θα οδηγούσε τόσο σύντομα σε μια νέα βαθιά κρίση.

Το βάθεμα της κρίσης πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την Πέμπτη το στίγμα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής στη νέα φάση που έχουν εισέλθει η χώρα, η κοινωνία, η οικονομία. Στη συνεδρίαση του διευρυμένου πολιτικού κέντρου στην Κουμουνδούρου -που αφορούσε βέβαια και τις εσωκομματικές παραφωνίες-, ο πρόεδρος του κόμματος εξέφρασε την άποψη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχουν χάσει τον έλεγχο. Η τριπλή κρίση βαθαίνει και πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη γενικευμένη ανασφάλεια των πολιτών και την ταχύτατη πορεία προς μια νέα κοινωνική χρεοκοπία.

Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο. Χάος σε όλα τα πεδία

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αλλά και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας έχουν εντείνει το τελευταίο διάστημα την επαφή με τους πολίτες, τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες.  Έτσι, έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην κοινωνία. Και τα μηνύματα που λαμβάνουν κάθε άλλο παρά θετικά είναι. Η λέξη που ακούγεται όλο και πιο συχνά στην Κουμουνδούρου και στις συζητήσεις με τον κόσμο σε όλη τη χώρα είναι το χάος.

Στήριξη στους αγώνες σε Υγεία, Παιδεία, πολιτισμό

Από την άλλη, χαραμάδα αισιοδοξίας για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι σε μια σειρά από κοινωνικά πεδία που έχει χτυπήσει η κυβερνητική πολιτική αναπτύσσονται αγώνες και κινήματα. Με κορυφαία παραδείγματα την Υγεία, την Παιδεία και τον πολιτισμό. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η στήριξη των αγώνων σε όλα τα μέτωπα είναι αδιαμφισβήτητη. Όχι βέβαια των μειοψηφικών, για την ώρα, αντιπολιτικών πρωτοβουλιών, όπως οι αρνητές του ιού, της μάσκας κ.λπ., όπως είχε ξεκαθαρίσει χωρίς περιθώριο παρερμηνειών ο Αλ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη πριν μία εβδομάδα.

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ

Εξάλλου, ο πρόεδρος του κόμματος έδωσε τη γραμμή που ορίζει και τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα, αυτό που χαρακτήρισε δομική και καθολική αντιπολίτευση: καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι πρώτον να αναδείξει την εναλλακτική πρόταση που κατατέθηκε αναλυτικά στη Θεσσαλονίκη, δεύτερον η διαρκής παρουσία στα μέτωπα των αγώνων και τρίτον σοβαρότητα, υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυξημένη προσοχή στις δημόσιες παρεμβάσεις.

Μας έλεγαν πάμε σε πόλεμο και άφησαν τη χώρα ανοχύρωτη

Αυτοί που μας έλεγαν ότι πάμε σε πόλεμο άφησαν τη χώρα ανοχύρωτη και τους πολίτες απροστάτευτους, έλεγαν χαρακτηριστικά συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, καταδεικνύοντας τις μεγάλες και αυταπόδεικτες, πλέον, ευθύνες της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυρ. Μητσοτάκη. Μπορεί το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός να ήταν αυτοπροστασία ή lockdown, ωστόσο οι ευθύνες δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από επικοινωνιακά αφηγήματα ή αποποίηση ευθυνών.

Τα νοσοκομεία στο κόκκινο και η απάτη με τις ΜΕΘ

Τα νοσοκομεία, ιδίως στην Αττική, αγγίζουν τα όρια των αντοχών τους, οι εργαζόμενοι γονατίζουν, οι ΜΕΘ γεμίζουν. Κάτι που είχε την ευκαιρία να δει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον Ευαγγελισμό την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, και με την πανδημία να εξαπλώνεται, η κυβέρνηση φροντίζει να φροντίσει για το καλό των κλινικαρχών με τη δήθεν επιστράτευση των ιδιωτικών ΜΕΘ, ενώ διαφημίζει μια υποτιθέμενη αύξηση κλινών που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εκατοντάδες υγειονομικοί βρέθηκαν στους δρόμους την Πέμπτη.

Έσπειραν παγουρίνα, θερίζουν καταλήψεις

Ούτε δύο εβδομάδες από το πρώτο κουδούνι, τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο είτε λόγω κρουσμάτων, είτε λόγω καταλήψεων. Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι μαθητικές κινητοποιήσεις έχουν σαφές πλαίσιο αιτημάτων: 15 μαθητές ανά τάξη, περισσότεροι εκπαιδευτικοί, περισσότερες καθαρίστριες. Αν και το μιντιακό αφήγημα μιλούσε για καταλήψεις κατά της χρήσης μάσκας, οι μεγάλες κινητοποιήσεις έδειξαν ότι χιλιάδες μαθητές με μάσκες ανέτρεψαν τη διαστρεβλωμένη πραγματικότητα της λίστας Πέτσα.

Η καταστροφή των ανθρώπων του πολιτισμού και η κυνική Μενδώνη

Στον πολιτισμό, μετά την οικονομική καταστροφή, τα σχεδόν εκδικητικά μέτρα εις βάρος καλλιτεχνών και εργαζόμενων στον χώρο και την παντελή απουσία στήριξης, η υπουργός Λ. Μενδώνη ήρθε προκλητικά να δηλώσει ότι κινούνται στον χώρο της μαύρης οικονομίας. Πρώτη φορά υπουργός Πολιτισμού έχει καταφέρει να εξοργίσει πολλαπλώς όλους όσους οφείλει να στηρίζει, αδιαφορώντας για την επιβίωση του πολιτισμού και των ανθρώπων του, δήλωνε ο Αλ. Τσίπρας.

Αυτοπροστασία σε γεμάτα βαγόνια και λεωφορεία

Κι αν υπάρχει ένας τομέας που η αυτοπροστασία μοιάζει ανέκδοτο, αυτός είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες. Αραιά δρομολόγια ακόμα και στις ώρες αιχμές, επιβάτες σαν σαρδέλες σε συρμούς και λεωφορεία, καμία πρόσληψη προσωπικού, καμία αγορά οχημάτων. Παρά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, που από την 1η Αυγούστου μιλούσε για προσλήψεις και ενισχυμένα δρομολόγια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για τριτοκοσμικές εικόνες συνωστισμού που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.