ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: Να μην αφήσουμε τον νόμο της ζούγκλας και της σιωπής να κυριαρχήσει στην τοπική αγορά εργασίας

Με αφορμή την απαίτηση επιχειρηματία να του επιστρέψουν οι εργαζόμενοι το δώρο των Χριστουγέννων,  την καταγγελία που έγινε από εργαζόμενο και την άμεση παρέμβαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, σημειώνει τα παρακάτω:

1. Τέτοια φαινόμενα δεν είναι μεμονωμένα. Είναι πολλές οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα για τοπικούς εργοδότες που έχουν αντίστοιχες ή ανάλογες συμπεριφορές. 

Είναι καθήκον όλων μας, να μην αφήσουμε τον νόμο της ζούγκλας και της σιωπής να κυριαρχήσει στην τοπική αγορά εργασίας.

2. Τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση έχει ενισχύσει σε δυνατότητες και προσωπικό το ΣΕΠΕ. Η τοπική του υπηρεσία διαθέτει πλέον το απαραίτητο προσωπικό για να κάνει τους αναγκαίους ελέγχους. Το έργο που παρουσιάζει είναι σημαντικό. Όμως αυτό δεν φτάνει. 

Πρέπει και ο κάθε εργαζόμενος και εργαζόμενη που πέφτουν θύματα τέτοιων ή παρόμοιων απαιτήσεων να τις καταγγέλλουν αμέσως. Στον ΣΕΠΕ, λειτουργεί ακόμα και γραμμή καταγγελιών (15512 –εργάσιμες ημέρες, ώρες 09:00-15:00) που μπορούν οι εργαζόμενοι άφοβα να την χρησιμοποιήσουν

3. Εκτός  από την αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και την ατομική αντίδραση, η συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση εκ΄μέρους των ίδιων των εργαζομένων της εφαρμογής αλλά και της διεύρυνσης της εργατικής νομοθεσίας και των δικαιωμάτων τους, είναι μονόδρομος. 

Ειδικότερα τώρα που μια σειρά από δικαιώματα του κόσμου της εργασίας επανέρχονται (συλλογικές διαπραγματεύσεις, μετενέργεια συμβάσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού κλπ) η συμμετοχή στα σωματεία, ή ίδρυση σωματείων εκεί που δεν υπάρχουν και η ενεργοποίηση των σωματείων που είναι αδρανή, είναι αυτά που μπορούν να εγγυηθούν την κατοχύρωση στην πράξη των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας του νησιού!