ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

ΣΥΡΙΖΑ / Ο Μητσοτάκης υπεύθυνος για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα

“Να δράσουμε τώρα” ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας βλέποντας με μεγάλη ανησυχία τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας του εμβολιασμού στη χώρα μας και την έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση. Ανησυχία που εντείνουν οι προειδοποιήσεις των ειδικών, με τους οποίους είχε σειρά επαφών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την… ανέμελη στάση του Κ. Μητσοτάκη, που έκρινε ικανοποιητικό τον ρυθμό εμβολιασμού στη χώρα. “Αν ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τις μεγαλοστομίες για 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα, τον στόχο των περίπου 200.000 εμβολιασμών μηνιαίως -αν και μετά βίας γίνονται 8.000 τη μέρα- που μας παρουσίασε σήμερα ο πρωθυπουργός δεν τον λες και πολύ φιλόδοξο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Ξανθός.

Πρωτοβουλία για υπέρβαση της πατέντας

Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης και του τρίτου, ακόμα πιο φονικού κύματος της πανδημίας που βλέπουν όλοι οι ειδικοί να έρχεται, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε και συνάντησε την Παρασκευή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκεί τόνισε ότι πρέπει η χώρα μας να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να εξασφαλίσει η Ε.Ε. τις πατέντες των εμβολίων και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα – μέλος να τις διαχειριστεί ώστε με τις εγχώριες δυνάμεις φαρμακοβιομηχανίας της να παράγει τις απαραίτητες δόσεις. Αν αυτό δεν ευοδωθεί, πρόσθεσε, τότε η χώρα θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες με εταιρείες ή χώρες που παράγουν το εμβόλιο. Όπως επισήμανε ο Αν. Ξανθός, η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει μαζί με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου –αξιοποιώντας, για παράδειγμα, τη «συμμαχία της Βαλέττα»- την υπέρβαση του καθεστώτος της πατέντας για τα νέα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, οποιασδήποτε προέλευσης. “Αυτή είναι η μόνη έμπρακτη απάντηση στον ‘εθνικισμό’ των εμβολίων, ο οποίος θα ενισχυθεί λόγω των σοβαρών ελλείψεων που υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις περισσότερες χώρες του Τρίτου Κόσμου”, είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνεννόηση η Ν.Δ. απαντά με αντιπαράθεση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνει, έστω και τώρα, έκκληση συνεννόησης ζητώντας συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιτροπής των ειδικών. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση επέλεξε τη στρατηγική της σύγκρουσης και της πόλωσης απαντώντας με συζήτηση στη Βουλή. “Θα την έχει και θα είναι οξεία. Όπως θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής”, σχολίασε ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος. Τα ψεύδη και η αμηχανία με την οποία υποδέχτηκε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης την πρόταση Τσίπρα δηλώνοντας ότι συνιστά παραβίαση της κοινής ευρωπαϊκής συμφωνίας ήταν δηλωτική. Λίγη ώρα αργότερα, το Politico τον διέψευδε επιβεβαιώνοντας ότι η Γερμανία ήδη έχει έρθει σε συμφωνία με τη Biontech για αγορά 30 εκατομμυρίων δόσεων επιπλέον της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Κύπρος έχει ζητήσει ήδη από το Ισραήλ να την προμηθεύσει με εμβόλια.

Επανεκκινούν οι διαδικασίες οργανωτικής ανασυγκρότησης

Στο μεταξύ, στην Κουμουνδούρου ζεσταίνονται ξανά οι μηχανές -προσαρμοσμένες στις συνθήκες της πανδημίας- για τη συνέχιση της διεύρυνσης, της μαζικοποίησης και της οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος, που “πάγωσε” εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού. Όπως αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση την Παρασκευή, εντός Ιανουαρίου θα γίνει συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο για το πρόγραμμα, ώστε να εκκινήσουν περιφερειακές επισκέψεις του Αλ. Τσίπρα σε πρωτεύουσες νομών. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι νομαρχιακές συνδιασκέψεις με αξιοποίηση όλων των ψηφιακών μέσων. Τον Μάρτιο θα συνεδριάσουν οι οργανώσεις μελών για να συζητήσουν το πρόγραμμα και τον Απρίλιο θα διεξαχθεί η ψηφιακή προγραμματική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τη συμμετοχή όλων των μελών των νέων νομαρχιακών επιτροπών, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΕΑ.

Την Παρασκευή μάλιστα παρουσιάστηκε η συμβολή της νεοσύστατης κίνησης “Ομπρέλα”, με πρωτοβουλία 11 μελών της Π.Γ. και του Π.Σ. Πρόκειται για τους Δ. Βίτσα, Ν. Βούτση, Θ. Δρίτσα, Έ. Καλαμαρά, Κ. Κνήτου, Π. Λάμπρου, Ρ. Σβίγγου, Π. Σκουρλέτη, Ευκ. Τσακαλώτο, Ν. Φίλη και Τασία Χριστοδουλοπούλου. Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε το κείμενο της Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας που υπογράφεται από στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων ο Π. Ρήγας, ο Αν. Κοτσακάς και ο Ν. Σκορίνης.