ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Τα γεγονότα που είναι πεισματάρικα και οι 3500 μικρομεσαίοι της Λέσβου

Οταν ο Μητσοτάκης επαναλαμβάνει μονότονα ότι «θα μειώσει τους φόρους και τις εισφορές, προκειμένου να υπάρξει επενδυτικό μπουμ» στο μυαλό του δεν έχει τους ταξιτζήδες, τους ασφαλιστές, τους εστιάτορες, τους τυροπώλες, τους σιδεράδες, τους εστιάτορες και όλα τα άλλα επαγγέλματα.

Ολοι αυτοί «δεν είναι βιώσιμοι» για την λογική του, πάει να πει είναι μια χαψιά. Αυτούς κατέστρεψαν μαζικά την εποχή των μνημονίων και όποιος το ξεχνάει, δεξιός ή αριστερός, κακό του κεφαλιού του .

Επειδή λοιπόν «τα γεγονότα είναι πεισματάρικα«, να θυμίσουμε ότι, το 2015 η μεγάλη πλειοψηφία των 3500 περίπου εμπόρων, βιοτεχνών, ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρηματιών του νησιού, δηλαδή η πλειοψηφία αυτών που κατατάσσουν τον εαυτό τους στην «μεσαία τάξη» ζούσε καθημερινά σε συνθήκες έντονης ανασφάλειας.

Με δηλωμένα εισοδήματα για την πλειοψηφία τους, γύρω στις 15.000 ευρώ, με υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, με χρέη στον ΟΑΕΕ και την εφορία, με τον κίνδυνο να πάνε φυλακή, με τις δουλειές τους, από το κακό στο χειρότερο γιατί ο κόσμος δεν είχε να ψωνίσει.

Αυτό που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο ήταν να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο σταθεροποίησης της κατάστασης τους, προκειμένου στην συνέχεια να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.

«Κανένας στη φυλακή για χρέη» ήταν η πρώτη κίνηση. Μετά κάναμε τις 100 δόσεις, αρκετοί ήταν που μπήκαν σε αυτές.

Οταν στην συνέχεια ξεκίνησε η ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση, υπήρχαν αντιδράσεις. «Δεν μας ενδιαφέρουν αυτοί που έχουν εισοδήματα κάτω από 20000» μας είπε ένας από τους εκπροσώπους των φορέων , » είναι αντιπαραγωγικοί«

Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους ανάσανε. Δεξιοί και ας μην το λένε ή αριστεροί. Και ας μην τι λένε.

Με το προσφυγικό έπεσε επιπλέον χρήμα στην αγορά,. Με την στήριξη των φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού, με.το ΚΕΑ με τα μερίσματα, με την έγκαιρη απόδοση των επιδοτήσεων στους αγρότες η αγορά, αργά αλλά σταθερά, στάθηκε στα πόδια της. Μετά ήλθαν και οι 120 δόσεις…

Μας πήρε 4 χρόνια και ξέρουμε ότι αυτοί που εντάσσουν τον εαυτό τους στα «μεσαία στρώματα» είναι ανυπόμονοι. Τώρα όμως θα πρέπει να αποφασίσουν.

Θα δώσουν την ευκαιρία σε αυτούς που τους θεωρούν «αντιπαραγωγικούς» να τους πάνε πάλι πίσω, στο 2015 ή θα συνεχίσουμε σε μια, μπορεί αργή, αλλά σταθερή και σίγουρη γραμμή για να βγούμε από το τούνελ;