Μαρίνα Αλεξανδρή
Το πρώτο σκάνδαλο είναι ο ορισμός της «αρπαχτής»: Εν μέσω πανδημίας, και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση μοιράζει σχεδόν 85 εκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικά ΚΕΚ αγνώστου… ταυτότητας, αξιοπιστίας και ιδιοκτησίας.
Το δεύτερο σκάνδαλο είναι ο ευτελισμός χιλιάδων νέων επιστημόνων. Εχοντας πτυχία, μεταπτυχιακά, ακόμη και διδακτορικά, υποχρεώνονται να «καταρτιστούν» με τηλεεκπαίδευση επιπέδου google translate και copy paste για να πάρουν ένα voucher 600 ευρώ. Καλούνται να μάθουν τι εστί… «Σκοιλ Ελικικού Προσθέσεις και Ελέγχου Λοιμώχθηκαν», απλώς και μόνον για να φθάσουν στις τσέπες του κάθε ιδιοκτήτη 470 ευρώ ανά… καταρτιζόμενο επιστήμονα.
Το τρίτο σκάνδαλο είναι η απόπειρα ολοκληρωτικού πνιγμού της απάτης απ’ όλα τα δήθεν «μεγάλα» και «έγκυρα» μέσα ενημέρωσης – τηλεοπτικά, έντυπα και διαδικτυακά» – τα οποία, παρεμπιπτόντως, έχουν επίσης λάβει εκατομμύρια ευρώ είτε με την αναστολή της πληρωμής της δόσης για τις τηλεοπτικές άδειες, είτε μέσω της διαφημιστικής καμπάνιας για την πανδημία.
Πλημμύρισαν από την Πέμπτη τα social media με τα voucher της ντροπής, έγιναν viral τα ευτράπελα και τα μαργαριτάρια που πλάσαραν ως «τηλε-εκπαίδευση» οι πλατφόρμες των ΚΕΚ στους επιστήμονες – από την διδασκαλία για το τι είναι το… Facebook και το twitter έως τις μεταφρασμένες από την Google οδηγίες του τύπου «μετζη του νεουκτη» -, αλλά στα mainstream μέσα ενημέρωσης δεν γράφτηκε, και δεν έπαιξε, ούτε μονόστηλο.
Και χρειάστηκε να παρέμβει, με την ανάρτησή του στο Facebook, ο Αλέξης Τσίπρας για να αναγκαστούν κάποια media να μεταδώσουν τι λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χωρίς, και πάλι, στοιχειώδες έστω ρεπορτάζ για το πάρτι της αδιαφάνειας στην υπόθεση των voucher.
Πρόκειται για το πάρτι που ξεκίνησε με την ΠΝΠ του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για την δήθεν ενίσχυση των επιστημόνων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Και την έκταση αυτού του πάρτι αποκαλύπτουν πλήρως οι απλοί αριθμοί. Το πρόγραμμα voucher του υπουργού Εργασίας έχει συνολικό ύψος 192.965.940 ευρώ. Εξ αυτού επρόκειτο να επωφεληθούν 180.342 επιστήμονες με την υποχρέωση να «τηλεκαταρτιστούν» σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. Οσοι επιστήμονες πήραν το voucher για την τηλεκατάρτιση πήραν και 600 ευρώ, ενώ άλλα 470 ευρώ πάνε, για κάθε επιστήμονα στους ιδιοκτήτες των ΚΕΚ που παρέχουν την… δια βίου μάθηση.
Κοινώς, από το συνολικό κονδύλι Βρούτση, στους επιστήμονες πάνε τα 108.205.200 ευρώ. Τα υπόλοιπα 85 εκατομμύρια – για την ακρίβεια, τα 84.780.740 ευρώ) πάνε στα ταμεία των ΚΕΚ και τις τσέπες των ιδιοκτητών τους. Για να παράσχουν π.χ. εκπαίδευση σε γιατρούς μαθαίνοντάς τους ότι… το AIDS εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2003.
Είναι προφανές πως οι πλατφόρμες της τηλε-εκπαίδευσης στήθηκαν κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα με πλίνθους και κεράμους ατάκτως ερριμένους (στην καλύτερη περίπτωση), με κείμενα που πετάχτηκαν άρον-άρον στο google translate, με κλεμμένες – σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες – διατριβές και εργασίες, και με το τελευταίο ΚΕΚ να μεταμορφώνεται μέσα σε λίγες ώρες σε «Κέντρο Δια Βίου Μάθησης».
Εάν αντί αυτού του μοντέλου, η κυβέρνηση έδινε και στους επιστήμονες απλώς το επίδομα των 800 ευρώ που παίρνουν οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, το συνολικό κόστος για το κράτος θα ήταν περίπου 144,470 εκατομμύρια ευρώ αντί των 192 εκατομμυρίων που δίνει η ΠΝΠ Βρούτση.
Οπότε, το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί το κράτος έπρεπε να πληρώσει 48 εκατομμύρια παραπάνω. Και ποιοι «άριστοι» ιδιώτες και ιδιοκτήτες ΚΕΚ έπρεπε να πάρουν, με συνοπτικές και ευτελιστικές διαδικασίες, δώρο 84 εκατομμυρίων ευρώ την ώρα που η χώρα μετρά κατά δεκάδες χιλιάδες τους ανέργους του κορονοϊού.