ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Τα fake news που ήταν αλήθεια και εμείς

 

Τελικά, η Ρωσία επιτέθηκε στρατιωτικά στην Ουκρανία. Οι αμερικανικές προαναγγελίες επιβεβαιώθηκαν και οι καχύποπτοι με τις προειδοποιήσεις του Τζο Μπάιντεν διαψεύστηκαν. Η Δύση, όπως και αν την ορίζει κανείς, αιφνιδιάστηκε από μια καθόλου απρογραμμάτιστη εισβολή.  Η ΕΕ, χωρίς στρατό, και το ΝΑΤΟ, εγκεφαλικά νεκρό κατά τον Μακρόν, βρυχώνται προσπαθώντας να αποτιμήσουν τις οικονομικές παρενέργειες της υπό εξέλιξη αλλαγής συνόρων.

Για την μικρή Ελλάδα η Ουκρανία είναι και κοντά και μακριά. Δεν έχει τίποτα να κάνει σε επιχειρησιακό ή διπλωματικό επίπεδο, θα ακολουθήσει τη “γραμμή” των πολυμερών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει. Εχει, όμως, πολλά να σκεφτεί σε σχέση με την αναταραχή στις αγορές, την ενεργειακή αναμπουμπούλα, το νέο προσφυγικό κύμα που μπορεί να σηκωθεί και τη δυναμική που θα αποκτήσει ο αναθεωρητισμός στην εξωτερική πολιτική, με την Τουρκία να αναζητά ενίσχυση του γεωστρατηγικού της ρόλου στο νέο ψυχροπολεμικό σκηνικό που διαμορφώνεται.

Οι εθνικές αγωνίες για τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό αφορούν όλο και λιγότερους στη διεθνή κοινότητα. ΄Οταν η Μόσχα αγνοεί τόσο επιδεικτικά το διεθνές δίκαιο, τη συμβολική λειτουργία του ΟΗΕ, τους θεμελιώδεις κανόνες της δυτικής δημοκρατίας και την αρχή της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών στην Ευρώπη, συρρικνώνεται το ακροατήριο που θα ακούσει τις θέσεις μας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Αποδραματοποιείται και η τουρκική επιθετικότητα. Πόσο αυταρχικός να θεωρηθεί ο Ερντογάν μπροστά στον Πούτιν, πόσο να τρομάξουν οι Ευρωπαίοι εταίροι με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πόσο να ανησυχήσουν οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι με την επαναδιατύπωση του τουρκικού casus belli;

Για χώρες τόσο ευάλωτες, οικονομικά και γεωπολιτικά, όσο η δική μας, κάθε εστία αστάθειας γύρω φέρνει αναταράξεις και υποχρεώνει σε αναστοχασμό για το εθνικό δόγμα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον ρευστό και σε μια ιστορική συγκυρία παρακμής για τη Δύση στην οποία ανήκουμε.