ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση ενόψει Eurogroup

Πρόταση γαλλικής έμπνευσης, που συνδέει τις αναγκαίες παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης μεσο-μακροπρόθεσμα, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων διαβουλεύσεων τις τελευταίες ημέρες για έναν συμβιβασμό στο ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Για «κινητοποίηση», προκειμένου να βρεθεί λύση για την Ελλάδα στις 15 του μήνα, μίλησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ ο οποίος συναντήθηκε στο Παρίσι με Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και Παντοάν.

Συνεδριάζει σήμερα το Euroworking Group προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Το μήνυμα ότι «μια απόφαση στο Eurogroup της 15 Ιουνίου, που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα, είναι πιο αναγκαία αλλά και πιο εφικτή από ποτέ» έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Συνεδρίου Concordia Europe Summit, όπου απηύθυνε σήμερα ομιλία. Αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση για τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των θεσμών ο πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη «να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες -πέρα από την αναγκαία επέκταση του χρονικού διαστήματος της ωρίμανσης των αποπληρωμών- για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

 Greek Finance Minister Tsakalotos attends a euro zone finance ministers meeting in Brussels

«Η Γερμανία και το ΔΝΤ πρέπει τώρα να παράσχουν σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να δώσουν ένα οριστικό μήνυμα στις αγορές», τονίζει μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt.

«Θα ήταν ομολογουμένως κάπως παράξενο να υπάρχει ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων με το οποίο έχει συμφωνήσει ΔΝΤ και την ίδια στιγμή το τελευταίο να αρνείται να συμμετάσχει σε αυτό καθαυτό το πρόγραμμα. Και όπως είναι γενικώς παραδεκτό το πακέτο μεταρρυθμίσεων περιείχε μία σειρά από επώδυνα και πολιτικά δύσκολα μέτρα. Υπάρχει γενική ομολογία, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΟΣΑ, για την έκταση και το βάθος των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει. Κατά συνέπεια δεν είμαι απαισιόδοξος ως προς το μέλλον. Πιστεύω ότι με καλή θέληση όλων των πλευρών μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου, η οποία να παρέχει σαφήνεια στο θέμα του ελληνικού  χρέους, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να οικοδομεί πάνω στην πορεία της προς συνολική ανάκαμψη» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών χτες, η κυβέρνηση εργάζεται για μία συνολική και καθαρή λύση, η οποία θα πρέπει να τηρεί τρεις βασικές αρχές:

1. Θα πρέπει να προσδιορίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα του 15% του ΑΕΠ.

2. Θα πρέπει τα μέτρα αυτά να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

3. Θα πρέπει να προσδιορίζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, πράγμα που το σύνολο των θεσμών, αλλά και των κρατών μελών της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν ως αναγκαίο.

Και αυτή η τελευταία παράμετρος της συμφωνίας είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι αποτελεί το κλειδί για να συγκλίνουν οι προβλέψεις όλων των θεσμών και να γεφυρωθούν οι διαφορές που προέκυψαν στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, ενώ αποτελεί ένα από τα κεντρικά σημεία της τρέχουσας συζήτησης.