ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Το πατριωτικό «τείχος» των κυρίων Στουρνάρα- Παυλόπουλου

Όσο και αν ενοχλεί ορισμένους νεοφιλελεύθερους «ευρωπαϊστές», τον παραπάνω ασεβή και ακραίο συνειρμό μου προκάλεσαν οι, καθόλου αθώες ως προς τον χρόνο που έγιναν (ασφαλιστικό, αξιολόγηση, συζήτηση για το χρέος), αποκλειστικές αποκαλύψεις του κ. Στουρνάρα.

του Χάρη Γκολέμη

giannis_stournaras_425110050_480552064

Ότι, βάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ, οι ανεξάρτητες και εν πολλοίς ανεξέλεγκτες εθνικές κεντρικές τράπεζες είναι στην ουσία τοποτηρητές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις διάφορες χώρες της ΕΕ, με στόχο την άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις για την εφαρμογή σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, είναι γνωστό. Εξ ίσου γνωστές είναι οι δημόσιες, επίσημες ή παρασκηνιακές παρεμβάσεις των ελλήνων κεντρικών τραπεζιτών (κυρίων Προβόπουλου και Στουρνάρα) στην πολιτική ζωή κατά την περίοδο των μνημονίων. Από το 2010 μέχρι σήμερα, αυτοί οι δήθεν ουδέτεροι τεχνοκράτες ευθυγραμμίζουν τις πιέσεις τους με τις επιταγές των «θεσμών», των περισσότερων κυβερνήσεων της ευρωζώνης με πρώτη αυτήν της Γερμανίας και του ΔΝΤ για την αυστηρή εφαρμογή όσων προβλέπουν τα μνημόνια, δίνοντας προτεραιότητα στις ιδιωτικοποιήσεις και τις «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας.

Όμως, η άνευ αιδούς αποκάλυψη του κ. Στουρνάρα στον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ κ. Παπαχελά πως κάποια στιγμή κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο ίδιος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος και ορισμένοι πρώην πρωθυπουργοί (;) έχτισαν ένα «τείχος» για την αντιμετώπιση της απειλής του παράλληλου νομίσματος που ετοίμαζε, λέει, η κυβέρνηση -ως άμυνα στους εκβιασμούς της τρόϊκας- ξεπερνάει κάθε όριο δημοκρατικής ανοχής, ακόμα και σε μια χώρα στην οποία η λαϊκή κυριαρχία υφίσταται καθημερινά μεγάλα πλήγματα λόγω των μνημονίων και της επιτροπείας. Για λόγους στοιχειώδους σοβαρότητας, δεν σχολιάζω τον ισχυρισμό του κυρίου Διοικητή ότι το εν λόγω «τείχος» θα χρησίμευε και για την προστασία του Νομισματοκοπείου από την… εισβολή αβράκωτων συριζαίων που είχαν στόχο την κλοπή των αποθεμάτων της χώρας σε ευρώ.

Στην περιορισμένη δημοκρατία της μετεμφυλιακής περιόδου, τη σωτηρία της Ελλάδας από τον προδοτικό κομμουνισμό, τις παραφυάδες και τους συνοδοιπόρους του είχαν αναλάβει, μεταξύ άλλων, το παρακράτος και οι ακροδεξιές οργανώσεις στο εσωτερικό του στρατού, που δρούσαν πολλές φορές εν αγνοία των εκλεγμένων κυβερνήσεων και των επιλογών τους.

Όσο και αν ενοχλεί ορισμένους νεοφιλελεύθερους «ευρωπαϊστές», τον παραπάνω ασεβή και ακραίο συνειρμό μου προκάλεσαν οι, καθόλου αθώες ως προς τον χρόνο που έγιναν (ασφαλιστικό, αξιολόγηση, συζήτηση για το χρέος), αποκλειστικές αποκαλύψεις του κ. Στουρνάρα. Αυτά και γράμματα γνωρίζω.

Ο Χάρης Γολέμης είναι μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

https://left.gr/