ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Το πόρισμα – φωτιά της OLAF: Έτσι συγκάλυψε τις επαναπροωθήσεις η Frontex

Εκτεθειμένη για ακόμη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, καθώς αποκαλύπτεται το εύρος των μεθοδεύσεων προκειμένου να μείνουν στο σκοτάδι υποθέσεις παράνομων επαναπροωθήσεων στα ελληνικά σύνορα.

Το Spiegel, σε συνεργασία με άλλα μέσα ενημέρωσης, έδωσε στη δημοσιότητα την περιβόητη έκθεση της OLAF, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας κατά της διαφθοράς, η οποία είχε προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς εντός της Frontex και έφερε την παραίτηση του επικεφαλής της υπηρεσίας Φράνσις Λετζέρι.

Είκοσι μαρτυρίες, μήνες ερευνών, περισσότερες από 120 σελίδες συμπληρώνουν το παζλ του πορίσματος – φωτιά της OLAF, με το Spiegel να επισημαίνει ότι, παρά την παραίτηση Λετζέρι, η  έρευνα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας κατά της διαφθοράς έφερε αποκαλύψεις που δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα.

Παρότι δεν ήταν μέρος της έρευνας, το πόρισμα αποκαλύπτει με ωμό τρόπο πως η ελληνικές αρχές στο Αιγαίο παράτησαν πρόσφυγες σε φουσκωτές σχεδίες μέσα στη θάλασσα, προκειμένου να μην μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στο να ζητήσουν άσυλο στην Ε.Ε. 

Φυσικά, ακόμη και σήμερα, μετά από αναρίθμητα ρεπορτάζ που αποδεικνύουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να απορρίπτει τις κατηγορίες και να κάνει λόγο για «fake news».

Την ίδια στιγμή η έκθεση της OLAF δείχνει πως η Frontex έγινε συνεργός σε αυτές τις πρωτοφανείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενδεικτικά, όπως αναφέρει το Spiegel: 

  • Η ηγεσία της Frontex επανειλημμένα απέκρυψε ύποπτες υποθέσεις από τους δικούς της αξιωματούχους και τους εμπόδισε από το να τις ερευνήσουν.
  • Η Υπηρεσία απέσυρε την από αέρος παρακολούθηση για να σταματήσει η καταγραφή των παραβιάσεων
  • Συγχρηματοδότησε μερικούς από τους ελληνικούς οργανισμούς που πραγματοποίησαν τις παράνομες επαναπροωθήσεις.
  • Παραπλάνησε τους φορείς που είχαν την αρμοδιότητα εποπτείας της Frontex
  • Παρά το γεγονός ότι ήταν ξεκάθαρο πως οι επαναπροωθήσεις είναι «σοβαρές ή συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» η Υπηρεσία συνέχισε να συμμετέχει στις κοινές επιχειρήσεις. 

Διαβάστε αναλυτικά το πόρισμα – κόλαφο ΕΔΩ.

Αντιδράσεις από Παπαδημούλη και Αρβανίτη

Το αποκαλυπτικό πόρισμα της OLAF αποκαλύπτουν και οι Reporters United, αλλά και η ομάδα Lighhouse Reports