ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας» δηλώνουν από την κυβερνηση (όλες οι εξελίξεις)

«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας»: στην εκτίμηση αυτή προβαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, σε επικοινωνία με το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η ελληνική πλευρά, όπως και τα εμπλεκόμενα μέρη, εργάζεται πυρετωδώς προς αυτήν την κατεύθυνση», όμως «το ΔΝΤ θα πρέπει να επανεξετάσει τις προβλέψεις του αντιστοιχίζοντάς τες με την πραγματικότητα και τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που υπεραποδίδει, πράγμα που επιβεβαιώνει επισήμως η Κομισιόν» είναι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα.

«Βασικό ζητούμενο είναι η επίτευξη μιας επί της αρχής συμφωνίας για το δημοσιονομικό μονοπάτι που πρέπει να ακολουθηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος. Εφόσον επιτευχθεί αυτό -όπως επιβεβαιώνουν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι- με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων μπορεί να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και σε τεχνικό επίπεδο» εκτιμούν οι κυβερνητικές πηγές, με μια κρίσιμη προσθήκη: «Έχει καταστεί σαφές -όπως και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε- ότι τυχόν καθυστερήσεις δεν είναι προς όφελος ούτε της Ελλάδας αλλά ούτε και της Ευρώπης».

Τέλος, όταν το ΑΠΕ -ΜΠΕ ζήτησε από τις ίδιες κυβερνητικές πηγές να σχολιάσουν τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της διαπραγμάτευσης, σημείωναν: «Η προοπτική κλεισίματος της αξιολόγησης και επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνουν το έωλο του καταστροφολογικού αφηγήματος της ΝΔ και αφήνουν τον κ. Μητσοτάκη έκθετο μπροστά σε ένα νέο στρατηγικό αδιέξοδο. Και όλα αυτά είναι εμφανή».

Το καλύτερο ενδεχόμενο μετά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης

«Είναι ευκταίο οι διαβουλεύσεις αυτές να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, το καλύτερο ενδεχόμενο που θα μπορούσε να προκύψει μετά το Eurogroup της Δευτέρας, 20 Φεβρουαρίου, είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Εκτίμησε, επίσης, ότι μετά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Ωστόσο, υπενθύμισε ότι μετά την τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης χρειάζεται χρόνος μέχρι να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων για την Ελλάδα. Όπως εξήγησε, μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), χρειάζεται νομοθέτηση των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση και επικύρωση από κάποια εθνικά Κοινοβούλια, η οποία ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω των εκλογών που επίκεινται σε κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Εξάλλου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συμπλήρωσε πως μόνο το ένα τρίτο των δράσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει επιτευχθεί, σχολιάζοντας ότι «θα μπορούσε να ήταν και καλύτερα».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, διευκρίνησε ότι όταν επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ερωτηθείς εάν, σε περίπτωση συμφωνίας, υπάρχουν εγγυήσεις ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει πρόγραμμα για την Ελλάδα, απάντησε ότι « δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τίποτα», αλλά σημείωσε πως είναι πεπεισμένος ότι εφόσον το πρόγραμμα είναι βιώσιμο, τότε το Εκτελεστικό Ευμβούλιο του Ταμείου θα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Tέλος, ερωτηθείς εάν σε περίπτωση συμφωνίας θα μπορούσαμε να αναμένουμε ένα έκτακτο Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για να αλλάξει το πρόγραμμα των συνεδριάσεων του Eurogroup. Όπως είπε, έως τον Ιούλιο υπάρχουν ακόμη πολλές συνεδριάσεις και πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Μπορείτε άφοβα να πάτε για σκι».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις “με αποφασιστικότητα” 

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της αν η Αθήνα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε χτες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Μιλώντας σε μια εκδήλωση στο Μόναχο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσε ότι οι πολιτικές στήριξης της ευρωζώνης φέρνουν αποτέλεσμα και προς επίρρωση αυτού ανέφερε πως οι τέσσερις από τις πέντε χώρες οι οποίες υπήχθησαν σε προγράμματα στήριξης και μεταρρυθμίσεων τα ολοκλήρωσαν επιτυχώς.

«Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Πουθενά η έκταση των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα, και η κρατική διοίκηση τόσο αδύναμη», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με το προσχέδιο της ομιλίας του που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

«Όμως η Ελλάδα μπορεί να κάνει στροφή και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αν εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα», συνέχισε ο Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ προειδοποίησε εναντίον της δημιουργίας της εντύπωσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μόνιμα σε κατάσταση επισκευής. «Αντίθετα, η κρίση είναι πλέον πίσω μας, και εξήλθαμε από αυτήν ισχυρότεροι από ό,τι πριν ξεσπάσει», είπε ο Ρέγκλινγκ.