ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Φυσικά και θα κόψουν συντάξεις, τι νομίζετε;

Η “Αυγή” αποκαλύπτει, τις τελευταίες μέρες, στοιχεία για τη μαύρη τρύπα που διαμορφώνεται στο ασφαλιστικό εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας. Μια τρύπα που, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, θα φτάσει στο 1,6 δισ. έως το τέλος του χρόνου.

 Στην πραγματικότητα, οι εκτιμήσεις αυτές είναι μάλλον συντηρητικές. Με ύφεση της τάξης του 13% και με ανεργία εκτοξευμένη πάνω από 20%, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η ζημιά να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Το πρόβλημα είναι πολιτικό: η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να εκμεταλλευτεί την κατάσταση αυτή για να πάει σε περικοπές συντάξεων.

Τα ΜΜΕ, που είναι ήδη ταϊσμένα με 20 εκατομμύρια ζεστό χρήμα και άλλα τόσα χαριστικές απαλλαγές, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να την προστατεύσουν. Και οι προθέσεις της φαίνονται ήδη από τη στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Καμία δέσμευση για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος και της εργασίας δεν υπήρξε. Είναι λοιπόν αφέλεια να περιμένουμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη οτιδήποτε άλλο πέρα από την επίθεση στο ασφαλιστικό σύστημα και στο επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων, κάτι που, άλλωστε, δεν προσπάθησε να κρύψει ούτε προεκλογικά.

Προς βοήθεια, άλλωστε, έσπευσε ο ΣΕΒ, που προ ημερών ζητούσε «σπατάλες» για να διασωθεί η οικονομία και από προχθές εκφράζει ανησυχίες για την επερχόμενη κρίση και θέλει Μνημόνια και προγράμματα λιτότητας.

Φυσικά και θα κόψουν συντάξεις. Εκτός αν η ίδια η κοινωνία κάνει υπόθεσή της την προστασία των συντάξεων, των μισθών και του κοινωνικού κράτους. Με αγώνες, με φωνές, με κινητοποιήσεις. Και χωρίς αυταπάτες για το τι είναι και τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.