ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Ψυχογιός προς Μηταράκη: Πάρτε πίσω την ακύρωση της πρόσληψης συμβασιούχων

 

Δήλωση του βουλευτή Κορινθίας και τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την ακύρωση της προκήρυξης ΜΑ1/2020 στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

 

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου την ακύρωση της προκήρυξης ΜΑ1/2020 για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού.

Έως τον Ιούνιο του 2020 υπηρετούσαν στην Κεντρική Υπηρεσία περίπου 70 υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί με την ΣΟΧ1/2018με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στα τότε ερωτήματά μας προς τον Υπουργό προκειμένου να παραμείνουν οι άνθρωποι αυτοί στις θέσεις τους, καθώς αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα επιτάχυνσης ορισμένων διαδικασιών και εργασιών, μας απαντούσε ότι δεν θα προχωρήσει σε ανανέωση αλλά θα βγει άμεσα (το καλοκαίρι του 2020) νέα προκήρυξη για 370 συμβάσεις, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρις ότου ολοκληρωθεί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.

Βέβαια η πρόσκληση βγήκε τελικά στις 17 Νοεμβρίου και στις8 Δεκεμβρίου το Υπουργείο μιλούσε για την επιτυχία της διαδικασίας, καθώς για 370 θέσεις κατατέθηκαν 17.000 περίπου αιτήσεις.

Ξαφνικά,οι 17.000 αιτούντες είδαν σε σχετική Ανακοίνωση ότι τελικά έγινε λάθος εκτίμηση και δεν χρειάζεται το Υπουργείο 370 συμβασιούχους άμεσα, αλλά θα χρειάζεται 509 μόνιμους μετά από 2 χρόνια (!!), που αν όλα πάνε καλά θα ολοκληρωθεί η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ.

Ο κος Μηταράκης πουεπικαλούνταν την υποστελέχωση του Υπουργείου ως αιτιολογία για τον διορισμό μετακλητών ακόμα και σε θέσεις Διευθυντών να υπογράφουν διαγωνισμούς εκατομμυρίων,  ακυρώνει την πρόσληψη προσωπικού απαραίτητου για την εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου.

Μάλιστα, ενώ ένα χρόνο πριν με νομοθετική ρύθμιση στο Ν.4674/2020 προέβλεψε την πρόσληψη του εν λόγω προσωπικού, σήμερα, με τις ανάγκες ενίσχυσης της Κεντρικής Υπηρεσίαςνα είναι επιτακτικές αλλά και την κατάσταση στις δομές φιλοξενίας να απαιτεί άμεσα πρόσθετο προσωπικό, ο κ. Μηταράκης και η κυβέρνηση τις ακυρώνουν.

Η κατεύθυνση σαφής. Μετακλητοί παντού στις κεντρικές υπηρεσίες, συνεργεία εργολάβων στις δομές, απόλυτη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης προσφυγικού και την ίδια στιγμή μια νέα συμφωνία πλαίσιο ύψους 456 εκατομμυρίων με δικαίωμα προαίρεσης 100% έρχεται να προστεθείστα 6,2 εκατομμύρια για τεχνικές συμβουλές στην Τεχνικές Υπηρεσία των μετακλητών του Υπουργείου!Outsourcing στο outsourcing που θα έλεγαν και οι άνθρωποι της αγοράς…

Και από την άλλη, απαξίωση και εμπαιγμός των 17.000 που έσπευσαν να κάνουν αίτηση και του προσωπικού που προετοίμασε την προκήρυξη,αλλά και των ήδησυμβασιούχων και εργαζόμενων προγραμμάτων ΟΑΕΔ, προκαλώντας κενά και αποδιοργάνωση σε υπηρεσίες και δομές φιλοξενίας και προωθώντας προσλήψεις ημετέρων με παράκαμψη των διαδικασιών, αλλά και περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στο πεδίο που τα θεόρατατείχη τους δεν μπορούν να κρύψουν

Το ίδιο το μοντέλο των τελευταίων μηνών να μένουν απλήρωτοι όσοι «τρέχουν» το ΕΣΤΙΑ και κατ’ επέκταση εργαζόμενοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, ΔΕΚΟ και λοιπές υποχρεώσεις, την ίδια στιγμή που ΜΚΟ φαντάσματα αναλαμβάνουν την υλοποίησή του.  Θα αξιοποιήσουμε και θα εξαντλήσουμε κάθε πεδίο που διαθέτουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη για να μπει ανάχωμα σε αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις του Υπουργείου που προσβάλλουν πρόσφυγες, τοπικές κοινωνίες και εκθέτουν διαρκώς τη χώρα.