ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ

Μαραθώνια ήταν η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, καθώς διήρκεσε πάνω από τρεισήμισι ώρες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε για πολλά θέματα, με κυριότερα την οικονομία, τα ενεργειακά και την κοστολόγηση του προγράμματος που παρουσίασε το Σάββατο στο Βελλίδειο, τις παρακολουθήσεις, τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας για μια προοδευτική διακυβέρνηση και τα ελληνοτουρκικά.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρως κοστολογημένο και ανέρχεται σε 5,6 δισ. Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από την κυβέρνηση για υπερβολικά υψηλό κόστος, σημείωσε πως πρόκειται για σχεδόν το ίδιο κόστος με αυτό των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά τα δύο προγράμματα διαφέρουν ως προς το μοντέλο, ως προς τη στόχευση, την κατεύθυνση, ανέφερε και διευκρίνισε:

«Μας κατηγορούν εμάς αυτοί που μας οδήγησαν σε μνημόνια και σήμερα ακολουθούν τις ίδιες συνταγές της χρεοκοπίας. Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και 1,5 χρόνο που διαρκεί η κρίση έχει ένα μοντέλο: Παίρνει χρήματα από τον Έλληνα φορολογούμενο, για να επιδοτεί την αισχροκέρδεια στις τιμές του ρεύματος. Εμείς έχουμε ένα άλλο μοντέλο. Θα σταματήσουμε την αισχροκέρδεια, θα τη φορολογήσουμε για να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη μεσαία τάξη υπογραμμίζοντας πως «αδικήθηκε», χωρίς όμως να είναι επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Βασικός στόχος ήταν να φέρουμε εις πέρας τον εθνικό στόχο της εξόδου από τα μνημόνια. Τώρα έχουμε ηθική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία», είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο σχέδιο επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ, τονίζοντας πως η ιδιωτικοποίηση της υπήρξε μια «σκανδαλώδης διαδικασία που χρήζει διερεύνησης» και στη συνέχεια αφού ιδιωτικοποιήθηκε «πρωταγωνίστησε στο ράλι της αισχροκέρδειας». Σημείωσε ότι με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ θα «λειτουργεί για την κοινή ωφέλεια και το κοινό συμφέρον και όχι για να έχουν κάποιοι ιδιώτες έσοδα». Επισήμανε μάλιστα πως «όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε κρατικοποιήσεις» μιλώντας για την Γερμανία και την Γαλλία. «Θα μπει ένα τέρμα στο πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια της ΔΕΗ» ανέφερε.

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες και το σενάριο της προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη μιας τέτοιας κυβέρνησης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας λοιπόν με προγραμματικές συγκλίσεις δεν δημιουργούν αστάθεια, αλλά σταθερότητα και εμπιστοσύνη», είπε. Ανέφερε ακόμη πως «στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας», αναρωτώμενος: «Ποια είναι ποιο ισχυρή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση με πλατιά λαϊκή βάση ή μια κυβέρνηση που κυβερνά με το 1/3 της κοινωνίας».

Σχολιάζοντας τον όρο «τερατογένεση» που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση το να μην είναι ο ίδιος στην εξουσία, ενώ οι πολίτες θεωρούν τερατογένεση να παραμείνει στην εξουσία και να συνεχίζει να εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με νόημα: «Αυτό θα ήταν πραγματική τερατογένεση».

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων και μεταξύ άλλων ανέφερε πως πρόκειται για μια «δημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουν συναντήσει από την μεταπολίτευση και μετά». Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «πολιτική δειλία» καθώς ρίχνει την ευθύνη στον ανιψιό του  και υπογράμμισε πως σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαμε παραίτηση του πρωθυπουργού.

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε «καρφί» και για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς σημείωσε πως το ελάχιστο που περιμένει είναι η τοποθέτησή της για το ίδιο το σκάνδαλο αλλά και την επίκληση του απορρήτου. Παράλληλα ανέφερε πως η κυβερνητική πλειοψηφία μετατρέπει σε παρωδία την εξεταστική επιτροπή και εξευτελίζει τη διαδικασία.

Για την παρακολούθηση του Χρήστου Σπίρτζη ανέφερε πως το λογισμικό που βρέθηκε στο κινητό του έδινε την δυνατότητα παρακολούθησης των μεταξύ τους επικοινωνιών ακόμη και των συσκέψεων όπου βρίσκονταν και ο ίδιος. Τόνισε ότι «αυτή την υπόθεση δεν θα την αφήσουμε έτσι». Προανήγγειλε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εξάντληση της εγχώριας νομοθεσίας. Μάλιστα αναφέρθηκε σε «ποινικές ευθύνες που θα αντιμετωπίσουν όσοι αποκρύπτουν την αλήθεια».

Σε ερωτηση σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:«Σίγουρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ρητορική κλιμάκωση από την πλευρά του κ. Ερντογάν αν και ισχύει και ότι ως έναν βαθμό κλιμακώνει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αν και πάντα υπήρχε ένταση, αυτή η κλιμάκωση είναι πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να δούμε πώς αυτή η κλιμάκωση δεν θα επεκταθεί».

Τέλος, άσκησε κριτική για το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στον Βόσπορο που όπως είπε «ακολούθησε κλιμάκωση των προκλήσεων», και πρόσθεσε: «Θα περίμενα τον κ. Μητσοτάκη να λέει “γιοκ” στο Ορούτς Ρέις όταν έλεγαν ότι το παρέσυρε ο άνεμος, ή στο Turkaegean, όταν παρέδιδαν την χρήση του ονόματος δήθεν από λάθος ενός υπαλλήλου. Στις κρίσιμες στιγμές θα έπρεπε να πει “γιοκ”. Δεν το έχει κάνει. Θα περίμενα επίσης την στιγμή που υπερασπίζεται τα εθνικά δικαιώματα, παράλληλα να αφήνει και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Ένα επεισόδιο έντασης μπορεί να είναι αποτέλεσμα ατυχών χειρισμών ή έλλειψης διαύλων επικοινωνίας. Αυτό που με ανησυχεί είναι η έλλειψη διαύλων επικοινωνίας».

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε

Για το μετρό Θεσσαλονίκης

Δεν θα γίνει το νέο Γεφύρι της Άρτας το μετρό. Φοβάμαι ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Το να το πάμε εμείς στο 2028, για να πούμε φταίνε οι προηγούμενοι, δεν έχει νόημα. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη δεν μπορούν να αλλάξουν πλέον. Θα το φορτωθείτε εσείς οι Θεσσαλονικείς, θα ζήσετε για μία πενταετία με ένα κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά κάποιος πρέπει να πει την αλήθεια στους συμπολίτες σας για το ποιος ευθύνεται.

Για τους αγρότες

Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις. Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση επιδότησης στην αγορά ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους και ενίσχυση της επιδότησης λιπασμάτων για τους αγρότες. Θα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα. Να μιλήσουμε για ένα νέο μοντέλο αγρότη, επιχειρηματία-αγρότη. Θα πρέπει επίσης να δώσουμε έμφαση στη δυνατότητα των ενεργειακών κοινοτήτων. 

Για debate με τον Κ. Μητσοτάκη

Εγώ είπα χθες ότι το πραγματικό δίλημμα ξεπερνάει πρόσωπα, ακόμα και υπαρκτές ιδεολογικές διαφορές, όταν η δημοκρατία κινδυνεύει. Το πραγματικό δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι «Δημοκρατία ή παρακράτος». Μιας και με προκαλεί ο κ. Μητσοτάκης και θέλει να φέρει το δίλημμα σε μονομαχία των δύο, σηκώνω το γάντι και τον προκαλώ όποτε θέλει να μονομαχήσουμε ενώπιον του ελληνικού λαού. Χωρίς στημένες ομιλίες και σε ένα πλαίσιο ανοιχτού και δημοκρατικού διαλόγου όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες του κόσμου. Ο ίδιος το απέφυγε το 2019.

Για έργα στη Θεσσαλονίκη και το Ταμείο Ανάκαμψης

Δύο μεγάλα έργα που με κλειστά μάτια θα ενέτασσε στο ταμείο για τη Θεσσαλονίκη, είναι το κέντρο logistics στο στρατόπεδο Γκόνου και η ανάπλαση της ΔΕΘ.

Για τα εξοπλιστικά

Είναι αναγκαία η ενίσχυση του αξιόμαχου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Γι’ αυτό και αρκετές από αυτές τις αγορές εμείς τις ψηφίσαμε. Τα 28 πρώτα Ραφάλ και τις φραγάτες. Εντούτοις, ήμασταν πολύ επικριτικοί σε επιπλέον αγορές, όπως για το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Η κυβέρνηση ακολουθεί μία στρατηγική εξοπλισμών χωρίς να ενισχύει την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Θεωρούμε ότι αυτό είναι αδιανόητο. Ούτε μία βίδα δεν θα μπει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ενώ ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει 14 δισ. ευρώ. Σας φαίνεται λογικό αυτό;

Για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης

Έχουν ενδιαφέρον αυτά τα σενάρια, αλλά εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Σχηματίσαμε κυβέρνηση το 2015 με το μπόνους. Αλλά αξιοποιήσαμε αυτή τη δυνατότητα για να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο και να τον κάνουμε πιο δίκαιο. Άρα, είναι σαφές, δεν θα αφήσουμε τον τόπο σε ακυβερνησία εάν τα πράγματα έρθουν έτσι ώστε να μην μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας και πάμε σε δεύτερες εκλογές τις οποίες κερδίσουμε. Και σε αυτή την εκδοχή, όμως, θα επιδιώξουμε τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων παρά την πλειοψηφία και την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δεν είναι όμως στο μυαλό μου οι δεύτερες εκλογές. Όποιος χάσει τις πρώτες εκλογές, χάνει και το τρένο των πολιτικών εξελίξεων. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό. Για εμάς είναι κρίσιμο να μην υπάρχει αποχή και αδιαφορία, ούτε χαλαρή ψήφος.

Για τη δημόσια υγεία

Εμείς κυβερνήσαμε εν μέσω μνημονίων και εν μέσω μιας δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία που παραλάβαμε. Ο Μητσοτάκης παρέλαβε 37 δισ. στα ταμεία. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και μέσα σε αυτή την προσπάθεια κάναμε πολλά πράγματα για τη δημόσια υγεία. Και σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα της εποχής που απαιτούσαν από τους ανασφάλιστους να πληρώνουν για πρόσβαση στις δημόσιες δομές, αλλά και τη στοιχειώδη προσπάθεια να ξαναστήσουμε στα πόδια του το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυξήσαμε σημαντικά τις ΜΕΘ ενώ δεν είχαμε πανδημία και είχαμε μνημόνια. Και ταυτόχρονα οργανώσαμε το όραμά μας για τη πρωτοβάθμια φροντίδα με τις τοπικές μονάδες υγείας. Και τώρα, που σε όλη την Ευρώπη είπαν ξεχάστε τα πλεονάσματα και δώστε ό,τι χρειάζεται για την υγεία, η κυβέρνηση δεν έδωσε τίποτα. Έργα βιτρίνας μόνο.

Για τις περιφέρειες

Το ζήτημα της Δικαιοσύνης δεν έχει να κάνει μόνο με την άμβλυνση των ανισοτήτων συνολικά στον κοινωνικό ιστό. Ότι δηλαδή οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και φτωχοί φτωχότεροι. Αλλά και με τη διεύρυνση των ανισοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο. Οι πόροι κατευθύνονται κατά βάση στο κέντρο και όχι στην περιφέρεια. Μια από τις πιο ουσιαστικές μας κριτικές στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, είναι ότι αφενός τους διοχετεύει σε λίγους, αφετέρου δεν έχει καμία περιφερειακή ισορροπία. Στόχοι της περιφερειακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ενίσχυση της τοπικότητας και της εδαφικής συνοχής, της δημογραφικής ενίσχυσης, της άρσης των εμποδίων της νησιωτικότητας και της ορεινότητας. Πρέπει να συζητήσουμε για ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, με παραγωγικές επενδύσεις μακράς πνοής, σε συνδυασμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για την άνοδο της ακροδεξιάς

Υπάρχει ανησυχία. Πρέπει να δούμε ποιοι παράγοντες θρέφουν το αυγό του φιδιού. Είναι αδιέξοδοι πολιτικές, νεοφιλελεύθερες που διευρύνουν τις ανισότητες, αλλά ταυτόχρονα και η αδυναμία της Αριστεράς να δώσει απαντήσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και να είστε βέβαιοι ότι αν στην Ελλάδα δεν υπήρχε το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ, η ακροδεξιά θα είχε πολύ μεγαλύτερη δύναμη, όλη την περίοδο της κρίσης αλλά και σήμερα. Υπάρχει σήμερα κίνδυνος. Πρέπει να δώσουμε ουσιαστικές απαντήσεις.

Για συνεργασίες στην τοπική αυτοδιοίκηση

Για εμάς η τοπική αυτοδιοίκηση είχε πάντα κρίσιμη σημασία. Είμαι βέβαιος πως οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που κινούνται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα προτάξουν και την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών, έτσι ώστε να σπάσει η κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης.