ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

«7ήμερο εργασίας για να τελειώνουμε»: Οι επιχειρηματίες έλαβαν το μήνυμα του «οδοστρωτήρα» Μητσοτάκη (βίντεο)

Mπορεί τα στελέχη της ΝΔ να λένε με κάθε ευκαιρία ότι «δεν καταλάβαμε» τι εννοούσε ο Κυρ. Μητσοτάκης με τα περί «επταήμερου με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων», ωστόσο φαίνεται ότι μία μερίδα επιχειρηματιών έλαβε με σαφήνεια το μήνυμα: «Επταήμερο εργασίας, όχι ο εκβιασμός που γίνεται από τους ελέγχους εδώ πέρα, όχι εξαήμερο, επταήμερο» ζήτησαν με κυνισμό και σαφήνεια από τον πρόεδρο της ΝΔ επιχειρηματίες από την Κω, όπως ακούγεται στο παρακάτω βίντεο.

(τις ρηξικέλευθες «προτάσεις» προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, καταθέτει, όπως προκύπτει από μία αναζήτηση στο διαδίκτυο, ο Νίκος Σαμαράς που σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα πριν 2 χρόνια εμφανιζόταν ως Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και Διευθυντής του Continental)

Για αυτούς τους εργοδότες, είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ άνοιξε το δρόμο την θεσμοποίηση της 7ήμερης εργασίας (και όχι της 7ήμερης λειτουργίας επιχειρήσεων που ισχύει ούτως ή άλλως και στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες).

Αυτή τη στιγμή, στη χώρα µας προβλέπεται σύστηµα εξαήµερης ή πενθήµερης εργασίας. Κατόπιν συµφωνίας εργοδότη και εργαζοµένου, δύναται να συµφωνηθεί ότι ο εργαζόµενος θα απασχολείται είτε 6 ηµέρες την εβδοµάδα επί 7 ώρες ηµερησίως, είτε 5 ηµέρες την εβδοµάδα επί 8 ώρες ηµερησίως. Η επιλογή του ενός εκ των δύο συστηµάτων είναι υποχρεωτική. Ως εκ τούτου, αυτά δεν δύναται να εφαρµοστούν παράλληλα. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι ο εργοδότης δεν δύναται να απασχολεί κατά βούληση τον εργαζόµενο, π.χ. µία εβδοµάδα πέντε ηµέρες, την επόµενη έξι και ούτω καθ’ εξής.

Όμως, η πρόσφατη αναφορά Μητσοτάκη άνοιξε την όρεξη μερίδας των επιχειρηματιών, ειδικά του τουρισμού, για ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία» και ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ισοπέδωση που και τώρα παρατηρείται και καταγράφεται σε μεγάλη έκταση στις τουριστικές περιοχές, όπου σπάνια οι εργαζόμενοι παίρνουν ρεπό. Γι” αυτό και οι ίδιοι επιχειρηματίες ζητούν να ξεμπερδεύουμε και με τον «εκβιασμό των ελέγχων» που επικρέμεται πάνω από το κεφάλι τους! Τι «υποσχέθηκε» κατόπιν των αιτημάτων αυτών ο πρόεδρος της ΝΔ; «Να σαρώσουμε στην κυριολεξία ως οδοστρωτήρες… τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την ελληνική επιχειρηματικότητα»!

Το κόμμα που κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μείωσε σε μία νύχτα τον κατώτατο μισθό 22% και θεσμοθέτησε τον ρατσιστικού χαρακτήρα υποκατώτατο μισθό, επιθυμεί να επανέλθει για να «τελειώνουμε» και με  τις κατακτήσεις ενός αιώνα που δεν πρόλαβαν να ξηλώσουν τα μνημόνια.