ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / Οι παρεμβάσεις της 2ης ημέρας

Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 22.00 οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν ομιλίες των συνέδρων και συζήτηση στα θεματικά τραπέζια.

Πλούσιος ήταν ο προβληματισμός στα έξι τραπέζια διαλόγου για όλα τα βασικά ζητήματα της επικαιρότητας: πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία και διεθνείς εξελίξεις, κλιματική κρίση, εργασία.

Γ. Δραγασάκης: Ισχυρή Αριστερά σημαίνει καινοτόμο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα

«Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου πολιτικού κύκλου και μιας νέας αρχής, θεωρώ αναγκαίο να δούμε τα καθήκοντα του σήμερα σε σχέση με την πείρα του χθες και τους στρατηγικούς στόχους του αύριο» τόνισε κατά την παρέμβασή του στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι «ισχυρή Αριστερά σημαίνει καινοτόμο και εφαρμόσιμο πρόγραμμαηγεμονική παρουσία στη μάχη των ιδεώνσύγχρονη και ισχυρήοργάνωση σε σύνδεση με τα κοινωνικά κινήματα και τους φορείς εκπροσώπησης της κοινωνίας», προειδοποίησε ότι «έχουμε την ιστορική ευθύνη να χτίσουμε τη στρατηγική, τη μέθοδο δουλειάς, αλλά και το πολιτικό υποκείμενο, που δεν θα είναι απλά σε θέση να επανέλθει στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά να καταστήσει ηγεμονικό τον πυρήνα των ιδεών του, εντός της ελληνικής κοινωνίας».

INTIME/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

«Η προγραμματική μας προετοιμασία πρέπει να απαντά σε τέσσερις συγκεκριμένες, αλληλένδετες μεταξύ τους άμεσες ανάγκες»,τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης και συνέχισε:

«Πρώτον, άμεσο πρόγραμμα ανακούφισης των λαϊκών τάξεων από τις συνέπειες της ακρίβειας, τη στήριξη των εισοδημάτων και του κοινωνικού μισθού.

» Δεύτερον, ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλαγών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα εξειδικεύει τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στην κοινωνία για να αντιμετωπίσουμε τα ελλείμματα του παρελθόντος, τις πληγές από την ανερμάτιστη και νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς και τις νέες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, των ανισοτήτων, του νέου παραγωγικού υποδείγματος.

» Τρίτον, το δικό μας σχέδιο για τη μείωση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και την ανάκτηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας ώστε η χώρα να μη γίνει ξανά αντικείμενο πιέσεων και εκβιασμών από τους δανειστές και τις αγορές, στη βάση των προτάσεων που έχει καταθέσει ήδη ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης.

» Τέταρτον, ο κίνδυνος για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο κάνει αναγκαία τη διαμόρφωση μιας πολυδιάστατης προοδευτικής εθνικής και ευρωπαϊκής στρατηγικής για την κατοχύρωση της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα μας, την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη και για την ανάπτυξη ενός αντίστοιχου φιλειρηνικού κινήματος σε ευρεία κοινωνική και πολιτική βάση».

Δ. Τζανακόπουλος: Πανικός στα επιτελεία του καθεστώτος Μητσοτάκη

«Το συνέδριο μας ήδη έχει στείλει μήνυμα νίκης, πολιτικής αλλαγής», είπε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η χθεσινή και σημερινή συζήτηση «έχει προκαλέσει πανικό στα επιτελεία των αντιπάλων μας, τα επιτελεία του καθεστώτος Μητσοτάκη».

«Βλέπουν ότι είμαστε στην κυριολεξία προ των πυλών. Βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ με αποφασιστικότητα, μαζικό, μαχητικό, έμπειρο, έτοιμο», σχολίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι «δεν πετάμε στα σύννεφα, ξέρουμε και τις δυσκολίες και την πολυπλοκότητα της πολιτικής συγκυρίας διεθνώς και στη χώρα μας».

Τζανακόπουλος
INTIME/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «ο κόσμος του 2022 μοιάζει ελάχιστα με τον κόσμο του 2020 όταν ήταν να πραγματοποιηθεί αρχικά το συνέδριο μας», σχολιάζοντας πως ακόμα κι αν είχε γίνει τότε, σήμερα θα έπρεπε να γίνει ξανά για να συζητηθούν οι τεκτονικές αλλαγές που μεσολάβησαν».

Ακόμη σημείωσε ότι ο νεοφιλελευθερισμός παράγει μόνο αδιέξοδα, φτώχεια, δυστυχία, προσφυγιά, τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, ενώ πρόσθεσε πως «βρισκόμαστε ενώπιον και μιας ακόμα τεράστιας αλλαγής στον τρόπο που διαμορφώνεται ο σύγχρονος κόσμος, ανοίγει ένα κεφάλαιο που αρκετές γενιές το έζησαν στη μέγιστη επικινδυνότητα του, και αυτό είναι το κεφάλαιο της πυρηνικής απειλής».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι επιτακτικό αυτό που έλεγε νωρίτερα ο Αριστείδης Μπαλτάς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να έχουν μια άτεγκτη στάση υπέρ της ειρήνης και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Σημείωσε ότι είναι πιο αναγκαίος από ποτέ ο συνολικός κοινωνικός μετασχηματισμός, μια μεγάλη αναδιάταξη ιεραρχήσεων και προτεραιοτήτων.

Ακόμη, ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι σε αυτό το διεθνές πλαίσιο της όξυνσης των συγκρούσεων, της ανάδυσης απειλών για την κοινωνία, τη δημοκρατία και την ίδια την ανθρωπότητα, είναι που έθεσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το δίλημμα της εποχής: σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα.

«Αυτό δεν είναι μια κουβέντα, είναι η περιγραφή της επιτακτικότητας του κοινωνικού μετασχηματισμού με αυτούς τους όρους» και πως ο σοσιαλισμός δεν είναι μια ιστορία για το μέλλον, «είναι ο ίδιος ο καθημερινός αγώνας για τη βελτίωση των συνθηκών της κοινωνικής πλειοψηφίας, για την εργασία, το μισθό, το κοινωνικό κράτος».

Στη συνέχεια σχολίασε ότι «δυστυχώς στη χώρα μας, αυτή τη βαρβαρότητα που προκαλεί η πολυδιάστατη κρίση, όχι μόνο τη διαχειρίζεται αλλά την εντείνει αυτή η απαράδεκτη κυβέρνηση, αυτό το τραγικό καθεστώς Μητσοτάκη που ως κυβέρνηση αξιοποιεί ως πρόσχημα για την εγκαθίδρυση ενός σκληρού πολιτικού καθεστώτος έχοντας βάλει μπροστά έναν κοινωνικό οδοστρωτήρα που σαρώνει δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος και γι’ αυτό γίνονται επικίνδυνοι κάθε μέρα που περνάει. Επικίνδυνοι για την Υγεία, την Παιδεία, για το Περιβάλλον».

Τόνισε το στόχο διαμόρφωσης ρεύματος πολιτικής αλλαγής και νίκης, σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται με συγκεκριμένες προγραμματικές αιχμές και πολιτικές προτάσεις.

Πρόσθεσε ότι το χάσμα μεταξύ της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και των οργανωμένων δυνάμεων του μειώνεται αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Σημείωσε ότι ένα κόμμα είναι τα μέλη του, οι άνθρωποι του, οι εκπρόσωποι του στους φορείς της κοινωνικής εκπροσώπησης, στα κινήματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους επιστημονικούς συλλόγους.

Υπογράμμισε ότι απέναντι στο φάσμα της ανθρωπιστικής κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να οργανώσει ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως έκανε στο παρελθόν, κι αυτό πρέπει να είναι από τα πρώτιστα καθήκοντα του κόμματος αν θέλει να είναι πραγματικά χρήσιμο για την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά που ασφυκτιούν. «Όλα αυτά πρέπει να τα επιτύχουμε διαρκώς μετασχηματιζόμενοι», τόνισε, «δεν μπορούμε να μείνουμε οχυρωμένοι πίσω από παγωμένες ταυτότητας».

Τέλος, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι πρέπει να πιαστεί το νήμα των αγώνων για την κοινωνική χειραφέτηση αλλά να δούμε ότι η κοινωνία, η πολιτική αλλάζουν, διαμορφώνονται νέες ταυτότητες, νέοι ριζοσπαστισμοί, μεταλλάσσεται η κοινωνία και παράγεται μια επιθυμία δημοκρατίας που είναι ο οδοδείκτης για το κόμμα του μέλλοντος». Μιλώντας για κόμμα συμμετοχικό, μαζικό, δημοκρατικό, σημειώνοντας ότι αυτή την πραγματικότητα έρχεται να αφουγκραστεί η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. «Προτιμώ χίλιες φορέςεκατό λανθασμένες αποφάσεις των ενεργών μελών σε σχέση με μια σωστή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής», σχολίασε καταληκτικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Ν. Ηλιόπουλος: Νικητές του Συνεδρίου θα είναι οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι λαϊκές γειτονιές

«Δύο τρόποι υπάρχουν για να γραφτεί η ιστορία ενός κόμματος κι αυτές τις μέρες αποφασίζουμε ποιον θα διαλέξουμε. Ο πρώτος είναι κάποιος να εστιάσει στα εσωτερικάμικρογεγονότα. Ο δεύτερος είναι να κοιτάξει τη μεγάλη κοινωνική εικόνα», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «όταν τελειώσει το συνέδριο δεν θα υπάρχουν χαμένοι και νικητές».

Νικητές, τόνισε, «θα είναι ο κόσμος της εργασίας, η νεολαία, οι λαϊκές γειτονιέςΧαμένοι θα είναι όλο το οικονομικό μιντιακό σύστημα που έχει κάνει τα πάντα στο να διαλύσει τις ζωές μας και να στηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ηλιόπουλος
INTIME/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

«Ο τρόπος που θα συζητήσουμε στο συνέδριο οφείλει να σεβαστεί ένα και μόνο πράγμα. Ότι “ο μήνας δεν βγαίνει”» τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος και πρόσθεσε ότι «όταν θα φύγουμε από εδώ θα πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα. Μεγάλο κίνημα κατά της ακρίβειας -ο λογαριασμός θα πάει στο Μαξίμου και τον Μητσοτάκη- και ξανά δίκτυα αλληλεγγύης παντού».

«Πρέπει να μιλάμε συνέχεια για τον κόσμο της εργασίας, τον βασικό μισθό, την απελευθέρωση των συλλογικών συμβάσεων, την επαναφορά ελεγκτικών μηχανισμών, για δημόσια εργαλεία παντού (στο ΕΣΥ, στην Ενέργεια, στο χρηματοπιστωτικό), χωρίς τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική ασφάλεια»», σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι πραγματικές κοινωνικές αλλαγές δεν μπορεί να κάνει καμία κυβέρνηση μόνη της αν δεν έχει ένα ζωντανό κοινωνικό ρεύμα. «Χωρίς την κυβέρνηση δεν γίνεται, μόνο η κυβέρνηση δεν φτάνει».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «πρέπει να μιλήσουμε για τη φυσιογνωμία του μέλους, να ηττηθεί η λογική του μικρού κόμματος». Γιατί, όπως είπε, «μικρό είναι το κόμμα που θυμάται την Τοπική Αυτοδιοίκηση πέντε μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, που δεν θέλει μέλη που δίνουν καθημερινά αγώνες αλλά θέλει στρατούς για στελέχη και πολιτευτές, μικρό είναι το κόμμα που ακόμη και στα εργασιακά σήμερα δεν έχει μια κοινή έκφραση, γιατί κάποιοι φοβούνται να μη χάσουν τις μικροεξουσίες τους».

Καταληκτικά σημείωσε ότι «πρέπει να γίνουμε κυβέρνηση, αλλά για να γίνουμε κυβέρνησηπροϋπόθεση είναι να μη γίνουμε σαν τους άλλους».

«Πρέπει να θυμηθούμε ποιοι κράτησαν όρθια την κοινωνία στην πανδημία, εκείνοι που μέχρι τότε ήταν αόρατοι, οι εργαζόμενοι στα ντελίβερι, στην εφοδιαστική αλυσίδαστα νοσοκομεία. Οι μέρες της άμυνας τελειώνουν, περνάμε στην επίθεση», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ν. Φίλης: Η κυβέρνηση δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο – Εμείς και τα κινήματα θα τη ρίξουμε

«Καθήκον του Συνεδρίου μας να βαθύνει τη σοσιαλιστική στρατηγική σε όλους τους τομείς για να μη μείνει η φράση, ένα εύρημα της στιγμής», τόνισε κατά την ομιλία του στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης, προσθέτοντας ότι «σωστά ο πρόεδρος συνόψισε στο δίλημμα Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα τα επίδικα της εποχής μας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα σημαίνει να σπάσουμε το κέλυφος του κομματικού μας μικρόκοσμου. Εκεί έξω ο πραγματικός κόσμος αγωνιά για τον πόλεμο, την ακρίβεια, τις ανοιχτές πληγές των μνημονίων και της πανδημίας».

Φίλης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, τη χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερη υπερδεξιά» τονίζοντας ότι «είναι φανατικά αφοσιωμένη στην ανασυγκρότηση του αστικούπολιτικού συστήματος, δεμένη χειροπόδαρα στο άρμα μεγάλων οικονομικών συμφερόντων».

«Μια τέτοια κυβέρνηση όμως δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτοΕμείς και τα κινήματα θα την ρίξουμε» υπογράμμισε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε:

«Να πούμε τώρα τα πράγματα με το όνομά τους για το καρτέλ στην ενέργειαΛάτσης, Βαρδινογιάννης, Περιστέρης, Μυτιληναίος, ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας που οδηγεί σε καταλήστευση του λαού και σε άνομα υπερκέρδη. Να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο οι χρυσοπληρωμένοι από το λαό οδικοί άξονες, να αρθεί η ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο μια μεγάλη συστημική τράπεζα. Να φορολογηθεί ο μεγάλος πλούτος. Να μπει πλαφόν στον ανώτατο μισθό, όπως πρότεινε ο Μελανσόν. Να αυξήσουμε τη φορολογία των μερισμάτων που αδικαιολόγητα μειώσαμε στο 10% και εξαφάνισε σχεδόν στη συνέχεια ο Μητσοτάκης με 5%. Εμείς να έχουμε την πολιτική πρωτοβουλία κι όχι να περιμένουμε από το ΣτΕ να μας πει τι να κάνουμε, όπως με την απόφαση για τις ιδιωτικοποιήσεις του νερού».

Παράλληλα, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις επόμενες εθνικές εκλογές επεσήμανε ότι αυτές θα κριθούν από το ποιος θα θέσει τα παραπάνω διακυβεύματα.

«Έτσι μόνο ανατρέπεται η πολιτική ηγεμονία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έτσι θα μπουν προ των ευθυνών τους οι άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, όπως σωστά είπε ο σ. Τσίπρας. Για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον σχηματισμό αριστερής – προοδευτικής κυβέρνησης, την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική» σημείωσε ο Ν. Φίλης.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας και αγώνα για ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση

«Η κοινωνία περιμένει με ελπίδα και αισιοδοξία τα μηνύματα που θα βγουν από το συνέδριο μας», δήλωσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημειώνοντας ότι το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει ισχυρό μήνυμα δέσμευσηςαποφασιστικότητας και αγώνα, για ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση που θα κάνει πράξη την πολιτική αλλαγή.

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις «συνέπειες της αυταρχικής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής της». «Ενώσαμε δυνάμεις όλοι μαζί, τα θεμέλια του κοινού μας σπιτιού είναι οι απελευθερωτικοί αγώνες του λαού μας, οι πυλώνες είναι οι κοινές μας αξίες και τώρα σε αυτή τη μεγάλη μάχη έχουμε 4 μεγάλα εφόδια», είπε, απαριθμώντας:

«Οι ιδέες μας που είναι ξανά επίκαιρες και αναγκαίες», «οι προγραμματικές μας προτάσεις» που, όπως είπε, παρά τη συνθήκη της πανδημίας, «συγκροτήσαμε ομόφωνα ένα σύγχρονο αριστερό προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο».

Ξενογιαννακοπούλου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑPΙΝΗΣ

Τρίτο εφόδιο, «οι κοινωνικές αναφορές μας, γιατί με τις ιδέες και τις προτάσεις μας αναφερόμαστε στην κοινωνική πλειοψηφία που έχει γονατίσει». «Αυτές οι αναφορές μας θα συγκροτήσουν την προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία στις εκλογές».

Τέταρτο εφόδιο, είπε, «η συλλογική μας δέσμευση, το κόμμα μας, ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς που ταυτόχρονα είναι ο ο κορμός της ευρύτερης προοδευτικήςπαράταξης της χώρας μας και μιας από τις ισχυρότερες δυνάμεις της Ευρώπης».

Τέλος, η ίδια τόνισε ότι οι καταστατικές αλλαγές που συζητούνται έρχονται να ενισχύσουν τη δημοκρατία του κόμματος, να γειώσουν το κόμμα στις κοινωνίες, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις του προέδρου είναι πολύ σημαντικές και έρχονται να ενδυναμώσουν το ρόλο και τη δύναμη των μελών του κόμματος.

Νίκος Βούτσης: Να υπερνικήσουμε και τα συμφέροντα που έχουν ονοματεπώνυμο

«Ένα φάντασμα υπάρχει πάνω από τη χώρα μας, από το πολιτικό σύστημα το παλιό, από το ακραίο κέντρο. Από το καθεστώς Μητσοτάκη αλλά και από τα οικονομικά, πολιτικά και πολύπλοκα συμφέροντα στην Ελλάδα και στη χώρα που στηρίζουν αυτή την πολιτική» ανέφερε μεταξύ άλλων ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και συμπλήρωσε:

«Δεν θα συγκρουστούμε και δεν θα νικήσουμε μόνο την κυβέρνηση Μητσοτάκη για να υπάρξει εναλλακτική προοδευτική λύση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αλλά πρέπει να υπερνικήσουμε και αυτά τα συμφέροντα που έχουν ονοματεπώνυμο που είναι σε όλους τους αρμούς μέσα της διαπλοκής της αδιαφάνειας. Είναι μέσα στον πυρήνα αυτής της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής ιδιαίτερα ενάντια στα παιδιά μας, στη νεολαία, στους νέους.

Ο Νίκος Βούτσης
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/)

Π. Πολάκης: Για να τα κάνουμε αλλιώς, πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αλλιώς

Υπέρ της εκλογής προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τη βάση τάχθηκε ο Παύλος Πολάκης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της επόμενης διακυβέρνησής του.

«Για να τα κάνουμε αλλιώς, πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αλλιώς. Γι’ αυτό πρέπει να εκλέξει τον πρόεδρο από τη βάση, από όλα τα μέλη του. Γι’ αυτό πρέπει να εκλέξει την Κεντρική Επιτροπή του από όλα τα μέλη του», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως για να υπηρετηθεί ένα «σχέδιο πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής, όχι σαν τα μνημόνια» πρέπει «ο καπετάνιος να πλαισιωθεί από μια ομάδα, η οποία αν αυτός τρέχει εμείς να πηδάμε».

Πολάκης
INTIME/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως δεν μπορεί τις «κρίσιμες θέσεις εξουσίας αύριο» να τις αναλάβουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι «πρέπει να υπάρχουν όρια στη δημοσιονομική πολιτική» και να «μιλούν για μνημόνια χωρίς μνημόνια».

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Π. Πολάκης θέλησε να αναπτύξει τι είναι η «αριστερή πολιτική» που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας ότι «πλησιάζει ο καιρός που ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί ξανά τις τύχες του και την ελπίδα του στο ΣΥΡΙΖΑ».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη να «πάρει μία ή δύο συστημικές τράπεζες πίσω στα χέρια του κράτους», να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με την επανεκμετάλλευση του κάμπου της Θεσσαλίας και των εργοστασίων ζάχαρης, να στηρίξει την γεωργία και την κτηνοτροφία, να μεταφέρει αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

«Αριστερή πολιτική πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι να συγκρούεσαι με αυτούς που έχουν τη δύναμη, είτε την πολιτική είτε την οικονομική και να αναδιανέμεις ισχύπλούτο και εξουσία στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα», υπογράμμισε.

Εξάλλου, ο Π. Πολάκης, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, στο «επιτελικό κράτος των αριστοάχρηστων», όπως είπε, για την «ανεπάρκειά» τους σε όλα τα μέτωπα.

Συγκεκριμένα, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «τρώει» τα λεφτά που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την ανεπάρκεια της στη διαχείριση της πανδημίας.

Κλείνοντας, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει «καθαρή νίκη με διαφορά από τη ΝΔ στις εκλογές με απλή αναλογική» και δήλωσε πως θα απευθυνθεί «σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για να φτιαχτεί κυβέρνηση».

«Αν δεν το δεχτούν, είτε γιατί είναι κολλημένοι είτε γιατί είναι πιασμένοι, τότε θα πάμε σε εκλογές με ενισχυμένη και ζητάμε αυτοδυναμία για να εφαρμόσουμε αυτό το αριστερό σχέδιο», κατέληξε ο Π. Πολάκης.

Ν. Παππάς: Να μην τους αρνηθούμε το δικαίωμα

Να μην αρνηθούν το «δικαίωμα» σε όλα τα μέλη του κόμματος να επιλέξουν με «καθολική ψηφοφορία την Κεντρική Επιτροπή και τον πρόεδρο» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τους συνέδρους ο Νίκος Παππάς.

Ο ίδιος απάντησε στην κριτική που ασκήθηκε από ορισμένους ομιλητές ότι πρόκειται για «κεντρώα, δεξιά στροφή». «Κάθε άλλο», είπε, «τα ισχυρά, μαζικά κόμματα, που μπορούν να διαμορφώνουν πολιτικά γεγονότα, έχουν κοινωνικά αντίβαρα. Είναι η ασπίδα του λαού όταν τα συμφέροντα και σκοτεινοί κύκλοι πάνε να επιβάλουν την ατζέντα τους».

Παππάς
INTIME/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, επίσης, την ανάγκη με τις αποφάσεις του το συνέδριο αυτό να επιβεβαιώσει αυτό που «ομόφωνα» ψηφίστηκε στην ιδρυτική διακύρηξη, δηλαδή τη συσπείρωση όλου του κόσμου «από την ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο».

«Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω από αυτήν την τολμηρή ιστορική πρωτοβουλία», τόνισε ο Ν. Παππάς και υποστήριξε πως «τα κυβερνητικά στελέχη» κάνουν μια «ευχή», να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από αυτό το συνέδριο «διχασμένος» και «πολιτικά απομονωμένος» και ότι θα ήθελαν να δουν το κόμμα να μην “μπορεί να ξεπεράσει τις οργανωτικές αδυναμίες» του.

Κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση για ενότητα και ανέφερε πως το «κόμμα» που όλοι θέλουν είναι «χωρίς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, χωρίς παλιούς και καινούργιους, που δεν χωρίζεται στο 3 και στο 33%, που ενώνει».

Π. Σκουρλέτης: Οφείλουμε μία ρωμαλέα πρόταση για την επόμενη αριστερή και προοδευτική κυβέρνηση

Την αντίθεσή του στην εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την βάση εξέφρασε ο Πάνος Σκουρλέτης, στην τοποθέτησή του στο συνέδριο. «Το επίδικο δεν είναι η εσωκομματική εκλογή αλλά ο διάλογος και ο διάλογος που γίνεται εδώ μέσα αλλά θα πρέπει να βλέπει προς τα έξω. Οι καταστατικές αλλαγές θα πρέπει να συνδέονται με τα προβλήματα της κοινωνίας. Ακούγεται ότι το μείζον είναι ο τρόπος που θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές. Ωστόσο θα έπρεπε το συνέδριο να εκλέγει πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή σε συσχέτιση με τον διάλογο που γίνεται. Γιατί αυτή η αποσυσχέτιση; Ο Αλέξης Τσίπρας ποτέ δεν αμφισβητήθηκε».

Ο ίδιος αναφερόμενος στον εσωκομματικό διάλογο σημείωσε ότι «εμείς μετά το 2019 είχαμε μία αστοχία, είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχασε εκλογές, ξεκινήσαμε την συζήτηση για την αποτίμηση αλλά την αφήσαμε στη μέση».

Σκουρλέτης
INTIME/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Επιπλέον έφερε σαν παράδειγμα της συζήτησης που δεν ολοκληρώθηκε αφήνοντας εκκρεμότητες:

«Ο πρόεδρος του κόμματος δηλώνει ότι εμείς τιμήσαμε την πολιτική μας που άφησε γεμάτα ταμεία. Ο σύντροφος Πολάκης έκανε κριτική για τα 37 δισ. ευρώ που αφήσαμε στην κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί το λέει αυτό; Ο σύντροφος Πολάκης είναι αντιπροεδρικός; Ας τα αφήσουμε αυτά, χρειάζεται διάλογος και σύνθεση. Γιατί πάνω σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα της οικονομικής πολιτικής δεν κάναμε αποτίμηση; Ποιος έχει δίκιο ο πρόεδρος ή ο σύντροφος Πολάκης; Γιατί δεν συζητήσαμε τις καλές μας απόψεις για τα ΜΜΕ που όμως οδήγησαν σε Βατερλό; Γιατί δεν συζητήσαμε για το Ελληνικό, θέμα που έρχεται και ξαναέρχεται; Με τη συζήτηση θα δείξουμε στον κόσμο ότι φεύγουμε από τα μνηνονιακά απόνερα. Γιατί δεν συζητήσαμε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Ποιος είναι ο ρόλος της κυβέρνησης και του κόμματος; Γιατί είχαμε υπουργούς δύο ταχυτήτων;».

Συνεχίζοντας είπε ότι «δεν ισχύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε προτάσεις σε αυτά τα χρόνια που είναι στην αντιπολίτευση, το μήνυμα δεν έχει φθάσει όχι μόνο γιατί αυτά που λέμε δεν τα περνάνε τα ΜΜΕ, αλλά και γιατί δεν τα παίρνουν στα σοβαρά. Η συζήτηση γινόταν γύρω από το ποιοι είναι με το 3, ποιοι είναι με το 33, ποιοι είναι με τον πρόεδρο, αυτά με τα οποία ήθελαν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη του κόμματος. Δεν μας ταιριάζουν τα μισόλογα, χρειάζεται ειλικρίνεια».

«Το ένα όπλο μας είναι η ενωτική σύνθεση απόψεων που είναι και πρόκληση του συνεδρίου. Αλλά να το εννοούμε και να το κάνουμε πράξη. Το δεύτερο όπλο μας είναι οι ισχυρές προγραμματικές δεσμεύσεις που θα απαντούν στα προβλήματα της συγκυρίας» τόνισε ο Π. Σκουρλέτης και πρόσθεσε ότι «οι θέσεις μας θα πρέπει να είναι βαθιά αντι-νεοφιλελεύθερες καθώς είναι ο νεοφιλελευθερισμός που έχει γεννήσει τα μεγάλα προβλήματα. Θα ήθελα να ακούσω για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ. Ή ότι θα αναστείλουμε και θα επανασχεδιάσουμε το Χρηματιστήριο Ενέργειας».

Έκλεισε λέγοντας ότι «το συνέδριο θα πρέπει να αποτελέσει μια νέα αρχή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αρχίσει να υποχωρεί. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε τα προβλήματα να περνάνε. Οφείλουμε να βγούμε με μία ρωμαλέα πρόταση ώστε η επόμενη κυβέρνηση να είναι μία αριστερή προοδευτική κυβέρνηση και όχι μόνο μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Λούκα Κατσέλη: Η πρωτιά στις εκλογές είναι εφικτή

«Η πρωτιά στις επερχόμενες εκλογές είναι εφικτή αρκεί να την πιστέψουμε και να δουλέψομε γι’ αυτή», ανέφερε στην τοποθέτησή της η Λούκα Κατσέλη. Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη μια συμμαχία που θα μπορούσε να συνθέσει μία σύγχρονη προοδευτική πρόταση και να διεκδικήσει την κυβερνητική εξουσία.

«Το στοίχημα της πολιτικής είναι ένα: να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτά που ονειρευόμαστε, να αφήσουμε πίσω έργα και πολιτικές που θα προάγουν μία καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία. Μπορεί να επιτευχθεί μέσα από σύνθεση απόψεων και διαμόρφωση συμμαχιών. Είναι ελπιδοφόρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε σε δυνάμεις που δεν ανήκουν στην προοδευτική Αριστερά. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο ότι θα μπορούσαν να ξεπεραστούν διαφορές και ιδεολογήματα ώστε να διαμορφωθεί ενιαία πορεία. Είναι ενθαρρυντικό ότι στο συνέδριο συμμετέχουν όχι μόνο δυνάμεις από την Αριστερά αλλά και από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ και από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Είναι αυτό η καλύτερη απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει σήμερα τη δυνατότητα να διεκδικήσει με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας την κυβέρνηση. Υπάρχουν δυσκολίες; Απολύτως και πρέπει να αντιμετωπιστούν» τόνισε η Λούκα Κατσέλη.

Κατσέλη
INTIME/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ

Η ίδια πρόσθεσε ότι «η πρώτη δυσκολία έγκειται στην σύνθεση απόψεων ιδιαίτερα σε ένα αριστερό κόμμα όπου η ελευθερία έκφρασης και ο κίνδυνος πολυφωνίας μπορεί να υπονομεύσει την προσπάθεια. Η δεύτερη δυσκολία είναι στους όρους διεύρυνσης με κριτήρια πολιτικά και όχι προσωπικά. Μόνο αντίδοτο η αποδοχή συγκεκριμένου κώδικα δεοντολογίας και συμπεριφοράς και η συστράτευση γύρω από ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο. Όσοι δεν μπορούν να αποδεχθούν τις αρχές αυτές καλύτερα να μείνουν ανένταχτοι. Η τρίτη δυσκολία έγκειται στο τι μπορεί να θεωρηθεί προοδευτικό. Είναι απαραίτητη η ανάδειξη εναλλακτικών τρόπων στην άσκηση πολιτικής ειδικά στη σημερινή συγκυρία χειραγώγησης του Τύπου».

«Πρέπει να σπάσουμε την λογική του μονόδρομου και να αναδείξουμε την δυνατότητα εναλλακτικών πολιτικών. Η επόμενη δυσκολία είναι να πεισθεί ο κόσμος και οι νέοι ότι αξίζει τον κόπο να συμμετέχουν, ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μάταιη. Πρέπει όμως εμείς να αλλάξουμε, γιατί το να είσαι προοδευτικός σημαίνει να είσαι σωστός άνθρωπος, με ενσυναίσθηση για τους άλλους και με αίσθημα ευθύνης. Η πολιτική ποιεί ήθος και το ήθος στην πολιτική κάνει τη διαφορά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και να υπερβούμε τις δυσκολίες» σημείωσε η Λούκα Κατσέλη.

Γ. Ραγκούσης: Μεγάλες αλλαγές στην αξιακή βάση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η εκλογή Προέδρου και ΚΕ από τα μέλη, πιστεύω πως είναι πρωτίστως μία απόφαση για δύο θεμελιώδεις αρχές και αξίες της αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης» τόνισε μιλώντας στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης προσθέτοντας ότι «είναι μία απόφαση πρώτον, για τα δικαιώματα, για τα πολιτικά δικαιώματα των μελών. Δεύτερον, είναι μία απόφαση για την άρση των ανισοτήτων, των πολιτικών ανισοτήτων εντός του κόμματος.

Ο ίδιος τόνισε ότι «είναι δηλαδή μία απόφαση για το αν τα μέλη του κόμματος της σύγχρονης αριστεράς θα έχουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα. Και εάν, όπως ως πολίτες μπορούν να εκλέγουν κυβέρνηση, δήμαρχο, περιφερειάρχη, βουλευτή, έτσι και ως μέλη του κόμματος θα μπορούν να εκλέγουν Πρόεδρο και μέλη της ΚΕ» σημείωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είδα και άκουσα συντρόφους να μην συμφωνούν να παραχωρηθεί το δικαίωμα σε όλα τα μέλη να ψηφίζουν για Πρόεδρο και ΚΕ. Δεν είδα όμως κανένα μέλος -που δεν είναι σύνεδρος- να αρνείται να αποκτήσει το δικαίωμα να ψηφίζει για την ηγεσία του κόμματος. Ειδικά σε αυτήν την επαναστατημένη εποχή του Διαδικτύου το «αποφασίζουν για εμένα χωρίς εμένα» έχει τελειώσει συντρόφισσες και σύντροφοι. Και σε κάθε περίπτωση να το πούμε και αυτό. Ακόμη κι αν λέμε «όχι» στο δικαίωμα των μελών να αποφασίζουν αυτά για τον πρόεδρο του κόμματος, δεν μπορούμε να λέμε «ναι» στο δικαίωμα των ηγεσιών των άλλων κομμάτων να αποφασίσουν αυτές ότι δεν θα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πρωθυπουργός μιας προοδευτικής κυβέρνησης, που θα σχηματιστεί με τη δική μας πρωταγωνιστική και πλειοψηφική συμμετοχή».

«Οι προτάσεις του προέδρου για εκλογή της ηγεσίας του κόμματος από το σύνολο των μελών, δικαίως κατά τη γνώμη μου δεσπόζουν στο συνέδριό μας. Όχι γιατί επιφέρουν αλλαγές στους συσχετισμούς ή στην οργάνωση του κόμματος. Αλλά γιατί επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στην αξιακή βάση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

«Η διαφορά του ευτυχισμένου από τον δυστυχισμένο άνθρωπο, έγκειται όχι στο πόσο στενοχωριούνται με τις αποτυχίες τους, αλλά στο πόσο χαίρονται τις επιτυχίες τους. Στις αποτυχίες στενοχωριούνται εξίσου, Στις επιτυχίες είναι η διαφορά. Διότι ο δυστυχισμένος άνθρωπος τις επιτυχίες τις προσπερνά σαν να μην συνέβησαν ποτέ, ενώ ο ευτυχισμένος άνθρωπος μένει σε αυτές, τις γιορτάζει και τις χαίρεται όσο περισσότερο μπορεί» σημείωσε ο Γ. Ραγκούσης 

Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι «σήμερα που πραγματοποιείται το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ταυτόχρονα και το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πιστεύω βαθιά, πως πρέπει να είμαστε πολύ χαρούμενοι.

 

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ