ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Lockdown / Τι έπρεπε να έχει κάνει και τι δεν έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Αν κάτι αξίζει να αναγνωριστεί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το τελευταίο εξάμηνο, δεν είναι φυσικά ούτε η θωράκιση των νοσοκομείων ούτε η στήριξη των επαγγελματιών και των εργαζομένων ούτε το ορθολογικό άνοιγμα του τουρισμού ούτε το σχέδιο – μη σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων. Παίρνει όμως “άριστα” στην επικοινωνία, στη μισή αλήθεια και την παραποίηση στοιχείων και δεδομένων.

Χθες, στη συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε μετά την απόφαση Μητσοτάκη να δραπετεύσει από τη βάσανο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε αμείλικτα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τα οποία αποδομούν τη “μαγική εικόνα” που παρουσιάζει η κυβέρνηση.

“Η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει σε τέτοια σύγκριση επειδή η Ελλάδα τον Ιούνιο δεν ήταν στην ίδια θέση με την Ιταλία και τη Γαλλία.  Ήταν μία Covid free χώρα χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τα πρώτα μέτρα, που εμείς τα επικροτήσαμε” υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας σχολιάζοντας τη σύγκριση με τις άλλες χώρες.

Παρ’ όλα αυτά, επισήμανε, έκτοτε η κυβέρνηση δεν πήρε τα μέτρα που όφειλε να πάρει και τα παίρνει τώρα με καθυστέρηση. “Η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως διαρκώς η κυβέρνηση καυχιέται. Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες τα πάει εξαιρετικά άσχημα” είπε και παρέπεμψε στους πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα η Κουμουνδούρου.

Ραγδαία αύξηση θανάτων

Όπως αποδεικνύεται, λοιπόν, από τα στοιχεία του ΠΟΥ, η αύξηση του ποσοστού των θανάτων ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού είναι ραγδαία για την Ελλάδα, με την κορύφωση να ξεκινάει τον Αύγουστο και να φτάνει έως και σήμερα με αυξητικές τάσεις. Κατατάσσεται έτσι η χώρα μας πρώτη στον συγκεκριμένο δείκτη. Ιδίως τις τελευταίες ημέρες οι θάνατοι ξεπερνούν σταθερά τους δέκα και οι εκτιμήσεις δεν είναι αισιόδοξες για τις επόμενες μέρες.

Ουραγός στην ενίσχυση του ΕΣΥ

Αποκαρδιωτική είναι η σύγκριση της Ελλάδας με τις άλλες χώρες της Ευρώπης όσον αφορά την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μετά την έναρξη της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικός ο πίνακας που φανερώνει, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, ότι η χώρα μας έδωσε μόλις 233 εκατομμύρια, τη στιγμή που η Ισπανία έδωσε 5,3 δισ. και η Ιταλία 3,3 δισ.

“Η Ν.Δ., από τον Ιούλιο που ανέλαβε μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, δεν είχε προσθέσει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Η όποια ενίσχυση έγινε υπό την πίεση της πανδημίας, όπως έγινε και σε άλλες χώρες. Έγιναν 7.000 προσλήψεις, ενώ είχαν δρομολογηθεί ακόμη 3.500 προσλήψεις.  Έτσι μπόρεσε να επιβιώσει η δημόσια περίθαλψη. Δεν είναι ικανοποιητική η παρέμβαση που έκανε η κυβέρνηση, γι’ αυτό και το σύστημα Υγείας είναι στο όριό του και δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια ΜΕΘ” σχολίασε χθες ο Ανδρέας Ξανθός. Κάτι που επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της απογραφής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στον παραπάνω πίνακα.

Αποκαλυπτικοί αριθμοί για τα μέσα μεταφοράς

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία και στο θέμα των τελευταίων μηνών, την τραγική δηλαδή κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με άθλιες εικόνες συνωστισμού και αραιών δρομολογίων σε λεωφορεία και μετρό.

“Η χθεσινή τοποθέτηση Μητσοτάκη ότι ‘δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία’ είναι επιεικώς απαράδεκτη. Να τα γεννήσει προφανώς δεν μπορεί, όμως να ακυρώσει, με το που εξελέγη, τον διαγωνισμό που είχαμε προχωρήσει εμείς για την προμήθεια 750 νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορούσε και με το παραπάνω.  Όπως μπόρεσε και ο κ. Πατούλης της Περιφέρειας Αττικής με την ακύρωση προμήθειας 92 λεωφορείων νέας τεχνολογίας, με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επανέλαβε δε ότι υπάρχουν πάνω από 200 οχήματα τα οποία παραμένουν παρκαρισμένα στα αμαξοστάσια. “Μπορούν να βγουν άμεσα στον δρόμο, αρκεί να προχωρήσει η επισκευή μικρών βλαβών που παρουσιάζουν, καθώς και η τοποθέτηση οδηγών, πολλοί εκ των οποίων σήμερα βρίσκονται αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις και υπηρεσίες. Αρκετοί δε ακόμη και σε γραφεία υπουργών” πρόσθεσε.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, σύμφωνα με τα οποία τον Ιούνιο του 2019 από τα 43.539 προγραμματισμένα δρομολόγια εκτελέστηκαν τα 42.228. Τον Ιούνιο του 2020, εν μέσω πανδημίας, από τα 42.228 προγραμματισμένα δρομολόγια εκτελέστηκαν τα 40.217. Η εικόνα στις στάσεις μετρό και λεωφορείων αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Τι δεν έκανε ο Μητσοτάκης

Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε την αυστηρή κριτική του στους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη σε έξι σημεία, και συγκεκριμένα σε έξι σοβαρές παραλείψεις και εσφαλμένες επιλογές. Συγκεκριμένα:

* Δεν προσέλαβε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία.

* Δεν μερίμνησε για την επαρκή προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ.

* Δεν προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες.

* Δεν μερίμνησε για την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

* Δεν άνοιξε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο και σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα για την είσοδο επισκεπτών στη χώρα.

* Δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων. Αντιθέτως αύξησε, αντί να μειώσει, τον αριθμό μαθητών ανά τάξη.

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αυτάρεσκα ότι νίκησε τον κορωνοϊό και αναπαρήγε διαρκώς το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και της στοχοποίησης των νέων.

Τι έκανε ο Μητσοτάκης

* Άφησε τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους 80 και 100 ευρώ για ένα τεστ, μόνο και μόνο για να κάνουν χρυσές δουλειές τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

* Άφησε τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών στη μοίρα τους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης.

* Άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος της κρίσης, με την αναστολή συμβάσεων, τη νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας και της ύφεσης.

* Και πρόσφατα, στο απόγειο της υγειονομικής κρίσης, έφερε έναν πτωχευτικό νόμο που υφαρπάζει τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων για χάρη των τραπεζών.

* Εξασφάλισε την ασυλία από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, με διαφημιστική δαπάνη εκατομμυρίων, ώστε να κρύβουν τις παλινωδίες της κυβέρνησης, να τον αποθεώνουν και να βοηθούν στη διαρκή ωραιοποίηση της πραγματικότητας.